Perinteinen mansikka-kermakakku

Leena Pölkin resepti
Perinteinen mansikka-kermakakku
Kuva: Leena Pölkki

Pohja
2 dl kananmunia
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl aitoa vaniljasokeria

Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Yhdistä kuiva-aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon varoen, mutta nopeasti, jotta vaahto laskee mahdollisimman vähän. Kaada voideltuun ja vehnäjauhoilla jauhotettuun tasapohjaiseen kakkuvuokaan (halkaisija noin 25 cm) ja paista 170 asteessa 45–50 minuuttia, kunnes irtoaa hieman reunoista ja on keskeltäkin tikulla kokeiltaessa kypsä. Anna kypsän kakun hengähtää hetki vuoassaan ja kumoa sitten jäähtymään sokerilla silatun leivinpaperin päälle.

Kostutus
1,5 dl vettä
0,5 dl sokeria tai 1 dl tomusokeria
1 kpl sitruunan tai 2 limetin mehu

Täyte ja päälle
1 l vispikermaa
2 tl vaniljasokeria
5 dl mansikkahilloa tai napakkaa sosetta
tuoreita mansikoita lehtineen
tuoretta sitruunamelissaa tai minttua

Vaahdota vaniljasokerilla maustettu kerma napakaksi vaahdoksi, mutta ei yhtään yli (ryynimäiseksi/voille). Puhdista koristeeksi tulevat mansikat. Käytä väliin mieluiten itse keitettyä mansikkahilloa tai sokerilla maustettua tuoremarjasurvosta.
Leikkaa jäähtynyt kakkupohja sahanteräveitsellä kolmeen tai neljään kerrokseen. Laita pohjakappale kakkupahvin päälle ja kostuta tasaisesti sitruunalla/limellä sekä sokerilla maustetulla vedellä. Huom! Jos käytät kosteahkoa mansikkasurvosta, ei kakkua tarvitse erikseen kostuttaa kovin paljon. Levitä päälle mansikkahilloa ja kerros vaahdotettua kermaa. Nosta seuraava kakkulevy päälle ja toista, kunnes kaikki välit on tehty. Kostuta myös päällimmäinen kerros, jonka jälkeen voit halutessasi laittaa kakkupohjan peitettynä kylmään odottamaan koristelua.
Peitä kakku tasaisesti vaahdotetulla kermaa spatulaa apuna käyttäen. Pursota päälle tähti- tai ruusutyllalla ruusukkeet ja viimeistele tuoreilla mansikoilla sekä niiden pienillä lehdillä tai sitruunamelissan/mintun lehdillä.

Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Takaisin ylös