Nyhtöpossu hampurilainen

Ruiskirja 2015, Maija Silvennoisen ohje

Valmista sämpylöitä kerralla isompi satsi ja pakasta. Näin voit valmistaa näppärästi erilaisia hampurilaisia esimerkiksi kanasta, kalasta ja ylijääneestä paistista.

Nyhtöhampurilainen
Mukailtu Maija Silvennoisen ohjeesta käyttämällä täytteenä nyhtöhirveä, marinoitua punasipulia ja coleslawsalaattia. (Kuva: Tiina Liukkonen)

4  hampurilaissämpylää
4  viipaletta cheddar-juustoa
nyhtöpossua
coleslaw-salaattia

Hampurilaissämpylät
1 ½  dl lämmintä vettä
1  rkl sokeria
2  tl tuoretta hiivaa
2  dl ruisjauhoja
2  dl spelttijauhoja
1  tl suolaa
20  g pehmeää huoneenlämpöistä voita
1  muna
Voiteluun
valkuaista ja tilkka vettä
seesaminsiemeniä

Liota hiiva 37 asteiseen veteen, lisää sokeri ja anna seoksen seistä liinan alla 10 minuuttia. Yhdistä kulhossa jauhot ja suola. Nypi voi jauhojen joukkoon. Lisää hiivaneste ja kevyesti vatkattu muna.
Vaivaa taikinaa, kunnes se on sileää ja irtoilee kulhon reunoista. Lisää vähän jauhoja, jos taikina sitä vaatii. Mutta varo lisäämästä jauhoja liikaa, ettei taikinasta tule kovaa. Peitä liinalla ja kohota lämpimässä paikassa noin 2 tuntia.

Leivo taikinasta neljä sämpylää. Nosta sämpylät leivinpaperilla vuoratulle pellille. Anna sämpylöiden kohota toiset kaksi tuntia.
Kuumenna uuni 200-asteeseen. Vatkaa valkuainen ja vesi haarukalla ja voitele sämpylät. Ripottele päälle seesaminsiemenet.
Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 200 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Ripsauta vähän vettä uunin pohjalle paiston alussa, niin pinnasta tulee rapea. Halkaise sämpylät jäähtyneenä ja paahda leikkuupinta ennen hampurilaisen kokoamista. Kokoa hampurilainen niin, että laitat ensin juustoviipaleen, sitten nyhtöpossua ja lopuksi kaalisalaattia. Kansi päälle ja nauti.

Coleslaw eli amerikkalainen kaalisalaatti
400  g valkokaalia
2  porkkanaa
1  pieni sipuli hienonnettuna
3  rkl valkoviinietikkaa
1  dl ranskankermaa
½  dl majoneesia
suolaa
vastajauhettua mustapippuria

Poista kaalista uloimmat lehdet ja leikkaa se pienemmiksi lohkoiksi. Kuori porkkanat. Raasta kaali ja porkkanat raastimella tai monitoimikoneella karkeiksi suikaleiksi. Sekoita kaalit, porkkanat ja sipuli kulhossa viinietikan ja mausteiden kanssa. Pane jääkaappiin marinoitumaan tunniksi. Sekoita kastike ranskankermasta ja majoneesista. Nostele ainekset sekaisin.

Rukiinen nyhtöpossu

Nyhtöpossu valmistuu uunissa vaivatta ja siitä riittää syötävää isommallekin porukalle. Ylijääneestä possusta valmistuu vielä hyvät pizzat ja hampurilaiset.

2  kg possun niskaa
2  rkl karkeaa suolaa300 g punakaalia suikaleina
2  dl ruissuurimoita
2  tähtianista

Mausteseos
2  sipulia hienonnettuna
3  valkosipulinkynttä hienonnettuna
6  piparkakkua tai 2 tl piparkakkumaustetta
3  rkl ketsuppia
3  rkl sinappia
3  rkl hunajaa
½  tl chilijauhetta
2  tl timjamia
3  dl kotikaljaa tai olutta

Leikkaa possun niska pituussuunnassa kahtia. Hiero lihan pintaan merisuolaa niin, että lihan pinta rikkoutuu. Anna lihan suolautua huoneenlämmössä yksi tunti.
Huuhtele ruissuurimot ja pane kerroksittain punakaalin kanssa kannellisen uunipadan pohjalle. Sekoita mausteseos. Pane possut pataan ja valele mausteseoksella kauttaaltaan.
Kypsennä kansi päällä 100-asteisessa uunissa 6 tuntia, kunnes liha on ylikypsää.
Nosta liha kastikkeesta ja anna jäähtyä puoli tuntia. Revi liha kahdella haarukalla syiden mukaisesti riekaleiksi. Pane revitty liha takaisin pataan ja kuumenna.
Nauti perunarieskojen kera. Yli jääneestä possusta voit valmistaa hyvät hampurilaiset tai pizzan.

 

 

 

 

 

 

 

Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Takaisin ylös