Auttavat kylät

Auttavat kylät -kyläturvallisuushanke

Auttavat kylät on Keski-Suomen Sydänpiirin ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun 2021-2022 toteuttama hanke. Se tukee kyläläisten omaehtoista toimintaa hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistämiseksi omalla kylällä. Hanke toimii erityisesti niissä kylissä, joissa ammattiapua on tarjolla vähän ja ambulanssin ym. avun saaminen kestää pitkään.

Kylän auttajaryhmä

Hankkeesta saa apua kylän turvallisuusasioiden selvittämiseen ja turvallisuussuunnitelman laatimiseen. Sen perusteella voidaan perustaa kylien auttajaryhmiä eli “kylävaste”. Kyläkohtaisten turvallisuuskartoitusten pohjalta vapaaehtoiset auttajaryhmäläiset voivat kouluttautua sekä arjen naapuriapuun että ennalta ehkäisevään, kriisin aikaiseen ja kriisin jälkeiseen toimintaan. Auttajaryhmät ovat vapaaehtoista maallikkotoimintaa eivätkä korvaa ammattiauttajien työtä. Toiminta on avun tarvitsijoille maksutonta.

Mitä kylä saa hankkeessa

Hanke toimii yhteistyössä kylän yhdistysten kanssa. Toiminta lähtee jokaisen kylän omista tarpeista, toiveista ja resursseista.

  • Tukea ja apua kylän turvallisuuskartoitukseen – kysely, työpaja, turvallisuuskävely, kylätalon turvallisuuskatselmus ym.
  • Tukea ja apua kyläturvallisuussuunnitelman tekemiseen/päivittämiseen
  • Lisää tietoa ja taitoja kylälle hankkeen tarjoamissa koulutuksissa ja käytännön harjoituksissa
  • Tukea kylän auttajaryhmän perustamiseen sekä toiminnan käynnistämiseen ja vakiinnuttamiseen
  • Valmiuspakin, joka sisältää mm. ensiapulaukun, sekä tilanteen mukaan muuta tarvikeapua ja tukea välineiden hankintaan.

Hanke on osa maakunnan turvallisuustyötä

Hanke kehittää keskisuomalaisten auttajaryhmien toimintamallin yhdessä kylien, kuntien, viranomaisten ja useiden järjestöjen kanssa.

Hankkeen on EU:n maaseuturahastosta rahoittanut Keski-Suomen ELY-keskus.

Yhteystiedot

Outi Raatikainen

Keski-Suomen Sydänpiiri
Matarankatu 6, 40100 Jyväskylä
Puh. 044 4914457
outi.raatikainen@sydan.fi

Saija Ylönen

Jamk
Piippukatu 2, 40100 Jyväskylä
Puh. 050 3504081
saija.ylonen@jamk.fi

Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Takaisin ylös