Ajankohtaista

Liikunta- ja harrastuspaikkoja Keski-Suomen maaseudulle – maaseuturahasto avainasemassa

Keski-Suomessa vapaa-ajanmahdollisuudet ovat parantuneet, kun maaseudulle on kunnostettu ja rakennettu uusia liikunta- ja harrastuspaikkoja. Erinomaisista harrastuspaikoista hyötyvät asukkaat ja maaseudulla piipahtavat matkailijat, harrastajat ja vapaa-ajanasukkaat.

Eri puolille maakuntaa on syntynyt maaseuturahoituksen ja aktiivisten asukkaiden ansiosta liikuntahalleja, luontopolkuja, laavuja, latuja, uimarantoja, kokoontumispaikkoja, leikkipaikkoja ja kulttuurikohteita. Kaikille avoimiin kohteisiin on panostettu rahaa ja lukuisia talkootunteja.

Maaseuturahoituksen avulla Keski-Suomeen on rakennettu tai korjattu yli 200 harraste- ja liikuntapaikkaa viimeisen viiden vuoden aikana. Maakuntaan tehtyjä uusia liikuntapaikkoja ovat muun muassa maastopyöräreitistö Kuhmoisissa, Bmx-pyörärata Laukaassa, Riihon näköalatorni Keuruulla, Harsunkankaan kuntoportaat Kyyjärvellä ja Häähninmäen retkeilyalue Hankasalmella.

– Etenkin kansallispuistot tuovat maakuntaan vuosittain paljon retkeilijöitä. Puistojen lisäksi kannattaa kurkistaa myös lähialueille, joilta löytyy monia kiinnostavia paikkoja, vinkkaa maaseutuyksikön päällikkö Ulla-Mehto Hämäläinen Keski-Suomen ELY-keskuksesta.

Lähiliikuntakohteet ovat tärkeitä ihmisten terveydelle ja hyvinvoinnille ja ne mahdollistavat monipuolisemman harrastamisen myös kylillä ja taajamissa. Samalla liikunta- ja harrastuspaikat vahvistavat maaseudun houkuttelevuutta asuinpaikkana.

– Paikalliset ovat itse ideoineet kehitettävät harrastekohteet, joten ne vastaavat varmasti alueen tarpeeseen, sanoo Leader JyväsRiihen toiminnanjohtaja Pirjo Ikäheimonen.

– Liikuntapaikan toteuttaja on yleensä yhdistys tai seura, joka tekee kunnostus- tai rakennustyön pitkälti talkoilla. Jos esimerkiksi liikuntakenttä rakennettaisiin kunnan omana työnä, olisi sen hinta huomattavasti korkeampi, muistuttaa Ikäheimonen.

Keski-Suomen liikunta- ja harrastuspaikkoja on koottu karttaan. Sen myötä Keski-Suomen Leader-ryhmät ja ELY-keskus toivottavat liikunnan ja harrastamisen iloa! Pidetään kohteet aktiivisessa käytössä!

Tutustu rahoitettuihin harraste- ja liikuntapaikkoihin Keski-Suomessa

Tutustu myös aiemmin ilmestyneisiin matkailukarttaan ja lähiruokakarttaan.

Lisätietoja maaseuturahoituksesta osoitteesta www.keskisuomenmaaseutu.fi

Maaseuturahaston kasvurahaa maakuntaan

Vuoden kolmannella vuosineljänneksellä Keski-Suomen ELY-keskus myönsi maaseuturahastosta yhteensä 2,2 miljoonaa euroa tukea yrityksille ja yhteisöille. Lähes 1,5 miljoonaa euroa menee yritysten investointien vauhdittamiseen ja maakuntaan nouseekin useita uusia toimitiloja.

Suurin hanke on Rawmance Oy:n uusi elintarvikejalostuslaitos, joka rakentuu Jyväskylän Kanavuoreen. Äänekoskelle nousee uusi metallihalli Kosken Levytyö Oy:lle ja Muurameen Halt Oy:n uudet toimitilat. Kasvua haetaan myös hankkeisiin sisältyvillä laiteinvestoinneilla. Rahoitusta myönnettiin myös muille metalli-, metsä- ja elintarvikealan yrityksille konekannan modernisointiin. Yritysten omarahoitus huomioiden, investointien kokonaisarvo on 7,3 miljoonaan euroa.

─ Yritysrahoituksen kysyntä on ollut kasvussa ja investointeja tehdään maakunnassa ilahduttavasti edelleen, sanoo maaseutuyksikön päällikkö Ulla Mehto-Hämäläinen. Tehty elintarvikejalostuksen investointipäätös on kauden suurin, mutta myös pienemmille kasvuaskelille on maaseutuohjelmassa tilaa.

Kehittämishankkeille ja yleishyödyllisille investoinneille myönnetyissä 725 000 eurossa elinkeinoilla on myös merkittävä rooli. Yritysryhmissä kehitetään yrittäjien verkkokauppaosaamista ja teollisuusyritysten tuottavuutta. Yrittäjiä kannustetaan kansainvälistymään, uuden liiketoiminnan ideointiin ja laatuajatteluun. Killerille rakennetaan yhdystie ja Äänekosken kaupunki rakentaa ELY-keskuksen tuella Suolahden asemalle varikkorakennuksen, joka soveltuu paitsi DM7 kiskobussien eli tuttavallisemmin lättähattujen säilytykseen, myös muuhun tapahtumakäyttöön.

Leader-rahaa matkailuun ja paikallishankkeisiin

Keski-Suomen Leader-ryhmät rahoittivat samaisesta maaseuturahastosta yritysten ja yhteisöjen kehittämishankkeita ja investointeja yhteensä 457 000 eurolla. Yritystuet jakaantuivat eri puolille maakuntaa ja niiden avulla kehitetään esimerkiksi matkailupalveluita Korpilahdella, Petäjävedellä, Äänekoskella ja Kannonkoskella. Lisäksi yritykset investoivat muun muassa metallin käsittelyyn, videotuotantoon, kyläkauppaan, hyvinvointipalveluihin, eläintenhoitopalveluihin sekä perhekotitoimintaan.

Yleishyödyllisissä hankkeissa kunnostetaan lähiliikuntakohteita Jämsänkoskella, Hankasalmella, Joutsassa ja Kyyjärvellä. Kuhmoisten Haukkasalon saareen on rakennettu urheilu-, palloilu- ja monitoimikenttä.

Paikallista kulttuuriperintöä säilytetään ja digitoidaan Konnevedellä ja radio- ja puhelinmuseolla Petäjävedellä. Keuruulla yrittäjät vahvistavat lasten ja nuorten palveluita, ja Joutsassa Mieskonmäen kylä houkuttelee erityisesti lapsiperheitä muuttamaan maalle. Jyvässeudulla nuorten yrittäjyys- ja työelämätaitoja vahvistetaan kestävän elämäntavan ja kiertotalouden näkökulmasta järjestämällä kansainvälisiä nuorisovaihtoja.

Lisätietoja:     

Ulla Mehto-Hämäläinen, p. 0295 024 577

Keski-Suomen ELY-keskus

 

Leader-ryhmien hanke- ja yritysrahoitus:

http://www.keskisuomenmaaseutu.fi/yhteystiedot

 

Liite 1: Keski-Suomen ELY-keskuksen myöntämä maaseuturahoitus Q3/2019

Liite 2: Keski-Suomen Leader-ryhmien myöntämä maaseuturahoitus Q3/2019

Keskisuomalaisten elintarvikeyritysten kansainvälistymisen ja kestävän kehityksen selvitys – vastaathan pe 25.10. mennessä!

Oletko keskisuomalainen elintarvikealan yritys, tai onko teillä matkailun ohessa tarjolla myös ruokapalveluja? Kiinnostaisiko sinua kertoa mikä yrityksenne kansainvälistymisen ja kestävän kehityksen tilanne on?

Haluamme selvittää minkälaisena keskisuomalaiset elintarvikealan yrittäjät kokevat viennin ja kestävän kehityksen tilanteen, mille tukipalveluille ja minkälaiselle kehittämiselle on tarvetta ja mitkä asiat ovat jo hoidossa. Vastausten perusteella voimme tunnistaa alueelle tarpeellisena nähtyjä kehittämis- ja tukitarpeita ja edesauttaa niiden toteutumista. Kiitokset kyselyyn jo aiemmin vastanneille!

Kutsumme teidät nyt vastaamaan kyselyyn perjantaihin 25.10.2019 mennessä. Kyselyyn vastaamiseen menee noin 10 minuuttia. Linkki Keskisuomalaisten elintarvikeyritysten kansainvälistymisen ja kestävän kehityksen selvitykseen.

Kysely on toteutettu Jyväskylän ammattikorkeakoulun toteuttamassa Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatio 2 -yhteistyöhankkeessa (KEKO2). Tavoitteena on vahvistaa ruoka- ja matkailupalveluita sekä edistää yhteistyötä. Samalla parannetaan toimijoiden ymmärrystä toisistaan ja toimintatavoistaan. Vastaajana saat ajankohtaista tietoa toimialasta hyödynnettäväksi omassa liiketoiminnassasi. Kyselyn raportti toimitetaan kaikille vastanneille. Tietoja ei luovuteta kolmansille osapuolille eikä yksittäisiä yrityksiä pysty tunnistamaan vastauksista.

Keräämme kyselyssä tiedot vastanneista yrityksistä ja ne päivitetään aitomaaseutu.fi- ja aitojamakuja.fi-yritystietoihin. Voit kieltää tietojen päivittämisen erikseen kyselyn lopussa. Vastausten perusteella teille voidaan tarjota kohdennettuja tukipalveluja Jyväskylän ammattikorkeakoululta kuten mahdollisuutta koulutuksiin ja yhteistyöhön alan hankkeissa.

Artesaaniruoassa näkyy sydän ja sielu! Vuoden 2019 voittajat selvillä

Tiedote

Viikonloppuna 13.-14.9. käydyssä Artesaaniruoka SM 2019 -kilpailussa Jyväskylässä arvioitiin 122 kilpailutuotetta 62 yritykseltä. Mukana oli yrityksiä Suomen lisäksi myös Virosta ja Latviasta. Omissa kilpailuluokissaan palkintosijoille kipusivat muun muassa Gunnel Englund Pellingenin saaristosta Konjakki-kirsikka – ja Crenoco Saarijärveltä Metsämarenki -tuotteillaan. Kalakategorian tuomarit ylistivät erityisesti villikalatuotteita, kuten Kala-Tovin kylmäsavustettua kuhaa, joka myös pokkasi kultaa.

Kilpailun tuomarina toiminut Margot Wikström toteaa, että tuotteiden arviointi vaatii todellista paneutumista. ”Tärkeintä artesaaniruoassa on lopulta maku. Sen tulee voittajatuotteessa olla kohdallaan. Tuomareiden tärkeä tehtävä on auttaa yrityksiä tuotteiden kehityksessä ja kilpailun avulla tehdä artesaaniruokaa näkyväksi Suomessa”, hän kertoo.

”Itselleni tärkein syy osallistua kilpailuun on saatu palaute ja kehitysehdotukset, joiden avulla voin parantaa tuotteitani. Koko asia on minulle melko uusi eli kuuntelen uteliaana. Tunnelma on oikein hyvä, mutta vähän kyllä jännittää”, kertoi marja- ja hedelmätuotteiden kategoriassa kilpaileva osallistuja ennen tulosten julkaisua.

Tämän vuoden kilpailun teemana olivat villiyrtit. Osassa tuotteista olikin hyödynnetty luovasti muun muassa nokkosta ja koivunlehteä. Snaksit-kategoriassa kultaa voittaneesta marengista sekä hapatetun maidon kategoriassa niin ikään voittajaksi valitusta jogurtista löytyy puolestaan kuusenkerkkää.

– Kilpailu oli kovatasoinen. Yhteistyö eri toimijoiden ja maakuntien välillä on erittäin tärkeää myös yritysten ja tuotteiden kehityksen kannalta. Ideat on tehty jaettavaksi ja yhdessä olemme enemmän, toteaa kilpailunjohtaja Leena Pölkki.

Kilpailu käytiin lauantaina 14.9. Dynamolla JAMK Lutakon kampuksella. Voittajatuotteet ovat sunnuntaina esillä Wemmi-syysmarkkinoilla Jyväskylän Paviljongissa.

Seuraava Artesaaniruoka SM -kilpailu järjestetään Raisiossa 14.–16.10.2020. Lisätietoja www.artesaaniruoka2020.fi

Lisätietoa:
Kilpailunjohtaja Leena Pölkki, projektipäällikkö, Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatio 2 -hanke, p. 050 4011894, leena.polkki@jamk.fi
Kilpailun operatiivinen johtaja Eija Lamsijärvi, p. 0400 5660739, eijalamsij@gmail.com

www.artesaaniruoka2019.fi/fi/

Avoimet Artesaaniruoan SM-kilpailut 2019 järjestettiin 13.–14. syyskuuta 2019 Jyväskylässä Keski-Suomessa. Kilpailun järjesti Jyväskylän ammattikorkeakoulun Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatio 2 –hanke yhteistyössä Suomen Artesaaniruoka ry:n ja maa- ja metsätalousministeriön kanssa. Hanketta rahoittaa Keski-Suomen ELY-keskus Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Seminaaria rahoittaa Maa- ja metsätalousministeriö.

Keski-Suomen ruokakartta kutsuu tutustumaan lähellä tuotettuun ruokaan

Keski-Suomen ruokakarttaan on koottu esimerkkejä Keski-Suomessa tuotettavista raaka-aineista ja elintarvikkeista, joita voi ostaa suoramyyntitiloilta tai kauppojen hyllyiltä. Ruokakartan avulla halutaan esitellä maukasta ja monipuolista ruokamaakuntaamme.

– Keski-Suomesta löytyy runsaasti mahtavia tuotteita ja raaka-aineita, joita kannattaa ehdottomasti hyödyntää päivittäin. Lähellä tuotettua ja jalostettua ruokaa käyttämällä luodaan työtä ja toimeentuloa maakuntaan, kertoo projektipäällikkö Leena Pölkki Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallinnoimasta Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatio 2 -hankkeesta.

Tilastokeskuksen mukaan Keski-Suomessa on yhteensä 3637 elintarvikealan toimipaikkaa ja niissä työllistyy yhteensä 7 180 henkilöä (vuonna 2015). Joukossa on muutamia suuryrityksiä, jotka toimivat valtakunnallisesti ja myös kansainvälisesti. Sitten on lukuisia pieniä yrityksiä, jotka ovat erikoistuneet kotimarkkinoille.

Vastaavasti Keski-Suomessa on aktiivitiloiksi laskettavia alkutuotannon tiloja yhteensä 2845 (vuonna 2016). Tämä käy ilmi MTK Keski-Suomen toteuttamasta selvityksestä. Aitojamakuja.fi-yritystilaston mukaan maakunnassamme on 150 jalostavaa elintarvikeyritystä (vuonna 2017).

Kasvua ruoka-alan yrityksille maaseutuohjelmasta

Ruokaketjun kehittäminen sekä lähiruoan tuotannon ja käytön lisääminen on yksi Keski-Suomen maaseudun kehittämisen tärkeitä painotuksia. Maaseuturahoituksella voidaan tukea ruokaketjun kaikkia osia.

– Rahoitusta voi saada muun muassa maatilojen ja puutarhojen investointeihin ja sukupolvenvaihdoksiin sekä jalostavien elintarvikealan yritysten investointeihin. Samoin kehittämishankkeita, joilla edistetään vaikkapa alan yritysten yhteistyötä tai lähiruoan käyttöä suurtalouksissa ja kuluttajien ruokakoreissa, voidaan rahoittaa. Toimiva työväline on myös yritysryhmähanke, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi elintarvikkeiden vientimahdollisuuksien kartoittamisessa, sanoo maaseutuyksikön päällikkö Ulla Mehto-Hämäläinen Keski-Suomen ELY-keskuksesta.

Tulevana viikonloppuna Keski-Suomessa tapahtuu monenlaista mielenkiintoista ruoan parissa. Lähde makumatkalle Keski-Suomeen!
14.9.2019 Osta tilalta! – ja Makumatka maalle -päivä, mukana myös monia keskisuomalaisia tiloja
13.-15.9.2019 Artesaaniruoka SM 2019 -kilpailu Jyväskylässä
14.-15.9.2019 Wemmi – Ween maan wiljaa -myyntitapahtuma Jyväskylässä

Tutustu Keski-Suomen ruokakarttaan.
Lisätietoja maaseuturahoituksesta osoitteesta www.keskisuomenmaaseutu.fi

Kartan on toteuttanut yhteistyössä Keski-Suomen liitto, Keski-Suomen ELY-keskus, Jyväskylän ammattikorkeakoulun Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatio 2 -hanke ja Keski-Suomen Leader-ryhmien Sykettä2-viestintähanke. Hankkeita rahoitetaan Euroopan maaseuturahastosta.

Lisätiedot:
Leena Pölkki, projektipäällikkö, Jyväskylän ammattikorkeakoulu
050 401 1894, leena.polkki@jamk.fi

Suvi Bayr, projektipäällikkö, Keski-Suomen liitto
040 652 3848, suvi.bayr@keskisuomi.fi

Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Takaisin ylös