Ajankohtaista

Ilmoittaudu Grüne Woche 2019 -messuille näytteilleasettajaksi

Maailman suurimmat ruoka-alan Internationale Grüne Woche (IGW) -kuluttajamessut järjestetään Berliinissä 18.1.-27.1.2019. Tutustu näytteilleasettajan menekinedistämis- ja myyntimahdollisuuksiin oheisesta tietopaketista.

Messut sopivat Saksaan elintarvikevientiä tekeville tai suunnitteleville yrityksille ja matkailupalveluita myyville yrityksille.

Nyt on ainutkertainen tilaisuus tuotteidenne ja palveluidenne myyntiin, markkinointiin ja vienninedistämiseen messuilla, koska Suomi on messujen pääkumppanimaa. Elämyksellisyys, kansallispuvut, työnäytökset, tuotteiden runsas ja herkullinen esillepano herättävät messuvieraiden kiinnostuksen. Messuille voivat osallistua myös pienet yritykset.

Teemme tämän yhdessä ja yhteistyöllä MTK:n sekä ProAgrian kanssa! Keski-Suomen, Pirkanmaan, Kanta- ja Päijät-Hämeen matkailun mikroyritykset sekä elintarvikealan pienyritykset voivat hakea yritysryhmänä kehittämisrahaa messuille valmistautumiseen sekä osallistumiseen. Tutustu tietopaketin lisäksi myös rahoitusta varten täytettävään yritystietolomakkeen kysymyksiin (hakemusvaiheessa projektisuunnitelma- ja rahoitusosuudet esitäytämme lomakkeisiin, kun osallistuvat yritykset ovat tiedossamme).

Lisää saa kysyä ja ilmoita kiinnostuksestasi tai osallistumisestasi!
Suvi-Tuulia Leinonen
suvi-tuulia.leinonen@jamk.fi
p. 040 669 0645
Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätietoja:
www.mtk.fi/igw2019 ja www.gruenewoche.de/en

Välitä viljelijästä -treffit järjestettiin Äänekoskella 14.3.2018 – Tutustu materiaaleihin

Välitä viljelijästä -treffit järjestettiin Kartano Kievarissa Äänekoskella 14.3.2018. Ohesta löydät päivän materiaalit.

Esitykset
Päivän avaus / Välitä viljelijästä -projektityöntekijä Eila Eerola
Kuinka ottaa rakentavasti puheeksi vaikeita asioita? / psykoterapeutti Jorma Mönkkönen
Varhaisen välittämisen mahdollisuudet ja rajat yksityisyydensuojan ja salassapitovelvollisuuden näkökulmasta / varatuomari Lauri Pakka, Lakitoimisto Lakivakka
Neuvo 2020 -palvelut viljelijän tukena haastavassa taloustilanteessa / asiantuntija Eeva-Liisa Neuvonen, ProAgria Keski-Suomi
Yksissä -hanke viljelijän tukena / psykoterapeutti, projektipäällikkö Riitta Ala-Luhtala
Toivo-tiedonvälityshanke viljelijän tukena / projektipäällikkö Pertti Ruuska, MTK-Keski-Suomi

Muistio ja koonti työpajasta
Välitä viljelijästä -treffit Äänekoski 14.3.2018 muistio

Kuvat
Kuvia tilaisuudesta
Työpajan posterit

Videot
Julkaistaan viikolla 25/2018

LuomuKS-hankkeen ajankohtaisia tapahtumia kesällä 2018

Pellonpiennarpäivät:
*18.6. järjestetään Uuraisilla luomunurmiaiheinen pellonpiennarpäivä, jossa mennään pintaa syvemmälle luomunurmenviljelyssä. Päivän hinta 20 € (LuomuKSin pienryhmiin aiemmin osallistuneille ilmainen). Ilmoittautumiset 13.6. mennessä: marianne.niinikoski@jamk.fi tai 040 183 7085.
*11.7. tavataan tuttuja pellonpientareella Saarijärvellä ja kuullaan asiantuntijoiden tietoiskuja ja viljelijöiden kokemuksia mm. maan hoidosta, rikkakasvien torjunnasta ja yhteistyökuvioista. Mukana menossa Keski-Suomen Luomuyhdistys, Luomuliitto ja paikalliset maatalouskaupat. Tilaisuuden hinta 20 €. Tapahtuman jälkeen Keski-Suomen luomuyhdistyksen saunailta Roppilaxilla (yhdistyksen jäsenille ilmainen, muut 20€). Ilmoittautumiset 29.6. mennessä: riitta.perainen@proagria.fi, 043 827 3432.
*Luomumansikan havaintopellon pellonpiennarpäivät Multialla jatkuvat. Ensimmäinen päivä on 13.6. ja toinen 15.8. Hinta 20 €. Ilmoittautumiset: riitta.perainen@proagria.fi, 043 827 3432

Opintomatkat:
*Vihannes- ja perunanviljelijöiden opintomatka Kangasniemelle 5.6. Retken hinta 25 €. Ilmoittautumiset: riitta.perainen@proagria.fi, puh. 043 827 3432.
*Suunnitteilla opintomatka Pohjanmaan peltopäivään 26.7. yhdessä Meka-hankkeen kanssa, seuraa ilmoittelua! Tiedustelut: marianne.niinikoski@jamk.fi, 040 183 7085.
*Lisäksi tulossa opintomatka Juuso Joonan isännöimälle Tyynelän tilalle heinä-elokuussa, seuraa ilmoittelua! Tiedustelut: marianne.niinikoski@jamk.fi, 040 183 7085.

Kaikkiin LuomuKS-hankkeen tapahtumiin ovat tervetulleita sekä luomuviljelijät että kaikki luomuviljelystä ja luomuviljelyn hyvistä menetelmistä kiinnostuneet.

Lisätietoa tapahtumista: www.aitomaaseutu.fi/hankkeet/luomuks ja www.facebook.com/luomuks/

Amazing Keski-Suomi yhteistyöllä hienosti maaliin

Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatiohankkeen ja useiden keskisuomalaisten tahojen kanssa yhteistyössä järjestämä Amazing Keski-Suomi kisattiin 18.-19.5.2018. Tapahtuman tarkoitus oli tehdä näkyväksi Keski-Suomea sosiaalisen median eri kanavien kautta.

Joukkueiden johtajiksi oli pyydetty seurattuja somettajia. Mukana olivat Lanttimatkat, Mansikkapilvi, Hetamentaries, Retkipaikka sekä Keski-Suomen haastejoukkueen johtajaksi Kuukausi yksin erämaassa -blogin kirjoittaja Minna Jakosuo. Lisäksi joukkueiden jäsenissä oli muitakin somettajia, kuten Havukruunu, Susijussi, Live now – dream later, Matkakuume ja Kohteena maailma. Joukkueiden postauksia löytyy pääasiallisesti Instagramista, Facebookista sekä YouTubesta, ja kisan aikana ja jälkeen tehdyt postaukset löytyvät #amazingkeskisuomi.

Tehtävärastien toteutuksesta vastasivat yhteistyökumppanit, mm. oppilaitokset, kehittämisyhtiöt, hankkeet, kunnat ja yritykset. Lisäksi vielä kaikkien rastien omat yhteistyökumppanit. Tapahtuman kasaaminen ilman tällaista yhteistyötä olisi ollut mahdottomuus, ja tämä todistaa maakunnan halua puhaltaa yhteen hiileen tavoitteiden saavuttamiseksi. Jos ihan kaikkia tahoja emme tänä vuonna saaneet mukaan, niin ensi vuonna voi olla jo uusi mahdollisuus!

Itse kilpailu oli vauhdikas ja joukkueet todella nopeita tehtävien suorituksessa. Kilpailua värittivät mm. rengasrikko, koskeen lentänyt drone ja katkennut maastopyörä, mutta näistäkin selvittiin eteenpäin. Kovaa vauhtia hillittiin GPS-seurannalla sekä Leivonmäen kansallispuiston hiljaisuusretriitti-tehtävällä. Ensiksi mainittu oli avuksi ainakin yhden joukkueen harharetkelle, kun taas jälkimmäinen kohde sai erittäin paljon hyvää palautetta kilpailijoilta.

Maaliin tultiin mitä parhaimmassa säässä ja parhaimpaan aikaan. Lauantai oli aurinkoinen kuin tilauksesta ja maali Lounaispuistossa Yläkaupungin Yö -kaupunkifestivaalin yhteydessä oli kerännyt paikalle paljon ihmisiä. Voittajana maaliin tuli Team Retkipaikka! Toiseksi tuli Keski-Suomen haastejoukkue ja kolmanneksi Mansikkapilvi.

Maaliin tulon yhteydessä oli maisteltavana sekä joukkueille että muulle yleisölle keskisuomalaisia herkkuja, Art Gelaton Aurajuusto-jäätelöä, Äijäsen Kotileipomon herkkupipareita, Järki Särkeä, Päijätpakarin ruislimppua sekä Markkulan marjatilan Mansikka-mustaherukkamehua.

Ei kilpailua ilman palkintojenjakoa, joten Lounaispuiston lavalle, mars! Palkintojenjaon tuli juontamaan Amazing Keski-Suomi -studiossakin juontajana ollut Mikko Kalliola ja palkinnot jakamaan maakuntajohtaja Tapani Mattila.

Ilta lopetettiin karonkkaan Lutakon Leidissä, jossa kilpailijat pääsivät ensin karistamaan päivien pölyt ja hiet saunassa, ja nauttimaan paikallisista tarjoiluista. Paikalla olivat myös yhteistyötahojen edustajat. Useammastakin suusta todettuna, ensi vuonna uudestaan!

Suurkiitokset kaikille mukana olleille – kilpailijoille, sponsoreille, tukijoille, järjestäjille sekä yhteistyökumppaneille!

Kirjoittaja:
Riikka Soikkala, JAMK

Katso myös:
Amazing Keski-Suomi -tapahtuman sponsorit, järjestäjät ja yhteistyökumppanit
Amazing Keski-Suomi -YouTube-kanavalla teasereita, mainosvideo ja studiolähetysten tallenteet

Unescon Meriem Bouamrane: Päijänteen alueella on hieno tarina kansainvälisestikin

Unescon kestävän kehityksen mallialue -ohjelman Euroopan alueiden edustaja Meriem Bouamrane vieraili Päijänteen ympäristössä 14.-16.5. Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Lahden ammattikorkeakoulun Päijänne Brändiksi -hankkeen kutsumana. Tapasimme vierailun aikana yhteensä n. 50 toimijaa eri yhteisöistä ja kävimme antoisaa keskustelua alueen kestävästä toiminnasta ja toiveista sen kehittämiselle.

Vierailija nosti juomakelpoisen veden ja elinvoimaiset vesistöalueet tulevaisuuden elinehdoksi ja näki Päijänteen alueessa suuren potentiaalin. Aktiivinen yhteisö ja puhdas vesi voisivat olla aluebrändin punaisia lankoja. Boumrane kannusti alueen toimijoita yhteistyöhön ja tekemään ylpeästi näkyväksi niin maakuntien, kuntien, koulutus- ja tutkimusorganisaatioiden, järjestöjen, yritysten, maa-, metsä- ja kalatalouden harjoittajien kuin kansalaisten toiminnan, joka jo ylläpitää ja edistää Päijänteen alueen elinvoimaisuutta. Hän myös kutsui toimijat jakamaan tätä osaamista kansainvälisissä verkostoissa.

Unescon edustaja kiteytti alueen tarvitsevan myös yhteisen vision – tulevaisuuskuvan, joka halutaan saavuttaa ja jonka eteen sitoudutaan yhdessä toimimaan. Erityisen tärkeää on ottaa mukaan nuoret sukupolvet rakentamaan tulevaisuutta, joka on heidän nykyisyyttään 20–30 vuoden kuluttua. Boumrane näki, että yhdessä kirkastettu kestävän ja vastuullisen toiminnan pitkän tähtäimen tavoite voi aidosti yhdistää alueen toimijat ja viitoittaa tekemistä ja kehittämistä Päijänteen ympäristössä niin, että saadaan aikaa vielä enemmän ja vielä parempaa.

Vierailijan terveisissä korostuivat myös toisiinsa tutustumisen, avoimen keskustelun ja luottamuksen rakentamisen tärkeys. Lisäämällä keskinäistä ymmärrystä rakennetaan tärkeää perustaa toimivalle yhteistyölle. Aktiivinen myönteinen viestintä, hyvien kestävien käytänteiden jakaminen toisten kanssa ja yhteistyön mahdollisuuksien näkeminen ovat Bouamranen mukaan vahvoja alueen kehitystä eteenpäin vieviä voimia. Ja jos alueella nähdään eduksi, voidaan yhteistyön ja kehittämisen tueksi hakea Päijänteen aluetta Unescon kestävän toiminnan mallialueeksi eli biosfäärialueeksi.

Unesco-edustaja Meriem Bouamranen vierailu näkyi myös Yle Jyväskylän toimittamana juttuna Keski-Suomen alueuutisissa 16.5. (katsottavissa 14.6. saakka).

Vierailun kohtaamispaikat:

  • 14.5. Helsinki
  • 14.5. Ravintola Casseli, Lahti
  • 14.5. Lehmonkärki, Asikkala
  • 15.5. Leivonmäki, Rutalahti
  • 15.5. Nukula, Oravasaari
  • 15.5. Juurikkasaari, Säynätsalo
  • 16.5. Kunnantalo, Säynätsalo
  • 16.5. Komppa-Seppälän tila, Korpilahti

Päijänne brändiksi -hankkeella edistetään Päijänteen alueen kestävää ja vastuullista toimintaa ja selvitetään edellytyksiä hakea Unescon biosfääristatusta. Seuraavan kerran kohtautamme toimijat ja asukkaat keskustelemaan aiheesta Päijänne-seminaarissa Jyväskylässä lokakuun ensimmäisellä viikolla. Tervetuloa seuraamaan kuulumisia myös verkosta: www.aitomaaseutu.fi/hankkeet/paijannebrandiksi

Kirjoittajat:
Niina Rantakari ja Minna Tunkkari-Eskelinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lue myös:
Unescon Meriem Bouamrane Päijät-Hämeessä: Geopark ja biosfäärialue voivat tukea toisiaan

Hanke saa rahoitusta Keski-Suomen ELY-keskukselta ja Hämeen ELY-keskukselta Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Logokollaasi EU, ELY, LAMK ja JAMK

Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Takaisin ylös