Ajankohtaista

Ajankohtaista LuomuKS-hankkeessa – Lähde kehittämään yhdessä keskisuomalaisia luomuarvoketjuja!

Tähän mennessä LuomuKS-hankkeen tilaisuuksiin on osallistunut yli 130 ihmistä ja koulutustunteja on kerääntynyt yhteensä melkein 1700. Uusimpina ryhminä syksyllä alkoivat luomunaudanlihantuotanto, luomusiipikarjantuotanto, luomuviljatuotannon ja luomunurmituotannon pienryhmät. Luomuvihannes ja –perunaryhmä jatkui tammikuussa. Hankkeen osallistujien toiveita kuunneltiin ja järjestimme helmikuussa kaksipäiväisen luomulihan reseptiikkakurssin, jossa osallistujat pääsivät miettimään ja testaamaan erilaisia reseptejä, joita voivat sitten jakaa omille asiakkailleen. Herkullista ja maistuvaa! Toiveita uusista pienryhmistä otetaan vastaan – suunnitteilla on mm. luomuöljykasvit- ja luomupalkoviljaryhmät.

Pienryhmissä haetaan osallistujien toiveiden mukaan parhaat asiantuntijat jakamaan tietoa ajankohtaisista aiheista sekä tietenkin osallistujat jakavat kokemuksia ja osaamisiaan ryhmäläisille. Pienryhmien ensimmäisissä kokoontumisissa vasta sovitaan tarkemmin käsiteltävät aiheet, jos toki pienryhmän vetäjillä on jonkinlaista runkoa jo suunniteltuna. Tämän talven aikana olemme kokeilleet niin etäosallistumismahdollisuuksia kuin ilta-aikaan pidettyjä ryhmiä ja koulutuksia. Kannattaa kysyä erilaisia toteutusmahdollisuuksia.

Lähde kehittämään yhdessä keskisuomalaisia luomuarvoketjuja! LuomuKS -hanke kouluttaa ja sparraa luomutuottajia tuotekehityksessä, markkinoiden luomisessa, markkinaviestinnässä (esim. somen hyödyntäminen markkinoinnissa, REKO-renkaat), verkostojen rakentamisessa, logistiikan ja pakkausten suunnittelussa, tuotteen hinnoittelussa ja kannattavan liiketoiminnan synnyttämisessä. Ensimmäinen Luomulihan markkinointiryhmä starttaa 21.2. ja toinen Luomuviljan tie markkinoille 5.3. Kummassakin ryhmässä seuraavat kokoontumiset sovitaan ryhmälaisten aikatauluihin sopiviksi.

Tulossa myös mm. 3.4. Luomutreffit – luomuviljelyn ajankohtaistietoa ja viikolla 15 tai 17 kahden päivän opintomatka Etelä-Suomen luomutiloille.

Lue lisää LuomuKS-hankkeen toiminnasta ja ajankohtaisista asioista hankesivulta ja uunituoreesta blogista.

Hyödynnä suomalainen elintarvikelainsäädäntö -Eviran aluetilaisuuden 25.1.2018 materiaalit on julkaistu

Hyödynnä suomalainen elintarvikelainsäädäntö – laadulla menestyvää liiketoimintaa -Eviran aluetilaisuus järjestettiin Jyväskylässä 25.1.2018. Tilaisuus oli hyödyllinen ja kiinnostava – osallistujia oli kaikkiaan 30. Ohesta löydät päivän esitykset:

MKNn palvelut, Mirja Pummila, Keski-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset
Keski-Suomen ruokaketjun kehittäminen yhteistyössä, Leena Pölkki, JAMK
Maatilan tuotteiden jalostaminen ja myynti, Kaisa Kukkonen, Evira
Lihalaitoksen perustaminen, Marjo Ruusunen, Evira

Tilaisuuden tallenne julkaistaan piakkoin.

Tapahtuman järjestivät Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Kuluttajaliitto, Ruokatieto Yhdistys ry, Keski-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallinnoima Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatio -yhteistyöhanke (KEKO). Hankkeen rahoittaa Keski-Suomen ELY-keskus Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Tilaisuus oli osa AJANKOHTAISTA RUOKA-ALALLA -koulutuskiertuetta 2018. Koulutuskiertueeseen on saatu avustusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Navettarastit 12-13.4.2018

Navettarastien teemana on tänä vuonna kustannusten hallinta, työhyvinvointi ja eläinten terveys investoivalla tilalla. Ensimmäisenä päivänä pääset vierailemaan investoineilla, tehokkailla tiloilla Ylä-Karjalssa ja Pohjois-Savossa. Toisena päivänä on innostava seminaari Break Sokos Hotel Bombassa.

Katso tarkempi ohjelma tästä Navettarastit 2018.

Tapahtuman järjestäjinä ovat Itä-ja Keski-Suomen maitoalan koulutus- ja kehittämishankkeet

Kylältä kylille, kylähullun tapaan

Alpiini Piiparinen, valtakunnan 14. virallinen kylähullu lähtee kyläkierrokselle

Valtakunnan 14. virallinen kylähullu Matti Hämäläinen alias Alpiini Piiparinen on pähkäillyt elämänmenoa ja hiukan jo kyllästynyt omaan seuraansa. Niinpä hän haluaa lähteä kylille etsimään keskustelua!

Kyläloppari Alpiini Piiparinen on rakentanut itselleen jättimäisen linnunpöntön, jossa on miettinyt maailman menoa. Piiparinen käsittelee tärkeitä teemoja kylien ja yhteisöjen elämästä keskustelun ja oman ajattelun kautta. Häntä katsoessaan ei voi olla pähkäilemättä elinvoimaisuuteen liittyviä kysymyksiä: yhteisöllisyyttä, asenteita, rahaa ja rakkautta.

Tämän esityksellisen luennon nähtyään olo on kuin olisi tullut yleisen saunan lauteilta. On tullut pähkäiltyä omassa pöntössä ja ehkä
jotain myös yhdessä.

VAROITUS! Saattaa sisältää omien aivojen käyttöä.

Kesto noin 40 min + turpakäräjät 30-60 min.
Sisältö on sopiva lapsille mutta teemat on tarkoitettu aikuisille.
Kylähullu vierailee näillä teemoilla myös ilman esitystä.

Pienen katkelman Alpiini Piiparisesta näet ja kuulet  YouTubessa, ole hyvä.

Kylähullun voi tilata Keski-Suomessa omalle kylälle tai tapahtumaan 2.1.2017 – 30.9.2019 välisenä aikana – eikä maksa mitään. Kylähullu vierailee myös maakunnan ulkopuolelle, jolloin tilaaja maksaa kustannukset.

Kylältä kylille, kylähullun tapaan -hanke

Keski-Suomen Kylät ry ja Matti Hämäläinen ovat saaneet rahoitusta, jonka avulla kylähullu voi vierailla keskisuomalaisissa kylissä ja taajamissa kylä- ja asukasyhdistysten ja tapahtumien vieraana.

Hankkeen tavoitteena on herättää kylät ja saada virtaa niihin toimijoihin, joilta toiminta on hiipumassa. Hanke peräänkuuluttaa osallistumista ja korostaa yhteisöllisyyden merkitystä sekä viestittää kylätoimijoille esimerkkien ja kylähulluuden kautta ratkaisumalleja, jotka rohkaisevat kyliä omaehtoiseen toimintaan. Valtakunnan virallinen XIV kylähullu Matti Hämäläinen Äänekosken Koiviston kylältä tuo asiaan uudenlaisen ja luovan lähestymistavan ja asiasisällön. Hanke innostaa kyliä toimimaan ja näkemään oman ympäristönsä ja toimintansa arvon toisilta kyliltä saatujen esimerkkien avulla.

Hankkeen rahoittaa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto ja Keski-Suomen Ely-keskus. Äänekosken kaupunki on tukenut hanketta myöntämällä välirahoituksen.

Yhteystiedot

  • Matti Hämäläinen matti.hamalainen(at)aanekoski.fi, 040 6739612 TAI
  • Tanja Rämä tanja.rama(at)keskisuomenkylat.fi, 040 5420652
  • Kylähullu Facebookissa

TERVETULOA PROTEIINIPIILAAKSOON!

MIKSI: Proteiinit ovat ihmiselle välttämättömiä ravintoaineita ja Suomi on niiden osalta riippuvainen tuonnista. Suomalaisen proteiinijärjestelmän muutos on väistämätön. Muutoksen kelkasta jäämisen sijaan Jyväskylän seutukunnasta halutaan rakentaa kehittyneen proteiinijärjestelmän edelläkävijä. Uusien innovaatioiden, tutkimustiedon ja verkostojen avulla alueen tuottajat, yrittäjät ja kunnat löytävät uusia ansaintamalleja proteiinitalouden ympäriltä edistäen samalla alueellista kehitystä sekä ihmisten ja ympäristön hyvinvointia.

MITÄ: Sitran rahoittaman Jyväskylän yliopiston Proteiinipiilaakso -hankkeen tarkoitus on mahdollistaa proteiinijärjestelmää uudistavien toimintatapojen löytäminen ja kehittäminen tiedon ja yhteistyöverkostojen avulla. Haemme tuottajia, yrittäjiä ja muita kiinnostuneita osallistumaan proteiinijärjestelmää koskeviin kokeiluihin tai tulemaan osaksi yhteistyöverkostoa. Verkostoon liittyminen ei velvoita sinua mihinkään. Sen avulla saat suoraa tietoa hankkeen etenemisestä sekä yhteyden mahdollisiin yhteistyökumppaneihin.

MITEN: Jos sinulla on koskaan ollut proteiinituotantoa koskeva idea tai haluat olla osa rakentamaamme yhteistyöverkostoa, ilmoitathan siitä meille sähköpostilla (emma.k.kynkaanniemi@jyu.fi) tai puhelimitse (040 8053434). Lisätietoa saatavilla hankkeen nettisivuilta kestavatproteiinit.fi. Hankkeen etenemistä voit seurata myös twitteristä @JYUfood.

Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Takaisin ylös