Ajankohtaista

Lähiruoan valtakunnallinen koordinaatiohanke tiedottaa, 49/2017 (30.11.2017)

Uutta tilastotietoa Suomen elintarvikeyrityksistä

Valtakunnallinen Lähiruoan koordinaatiohanke ja maakunnalliset elintarvikealan kehittäjät kokosivat vuonna 2017 yhteistyössä maakunnittaisen Aitoja makuja yritystilaston. Uuden tilaston mukaan Suomessa on noin 2860 jalostavaa elintarvikeyritystä.

Tilastosta selviää, millä toimialalla yritykset toimivat ja montako henkilöä ne työllistävät. Tilastoitujen jalostavien elintarvikeyritysten liikevaihto on vähintään 10 000 euroa.

– Elintarvikealalla merkittävässä roolissa ovat pienet elintarvikeyritykset, jotka työllistävät alle 10 henkilöä. Tähän ryhmään kuuluu noin 2450 yritystä eli 85 % kaikista yrityksistä. Kun tilannetta verrataan maakunnittain valtakunnalliseen tilanteeseen, Kanta- ja Päijät-Hämeessä, Keski-Pohjanmaalla, Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa näiden pienten yritysten suhteellinen osuus on pienempi kuin muualla Suomessa, hankkeen projektipäällikkö Päivi Töyli kertoo.

Jalostavat elintarvikeyritykset paikantuvat tilaston perusteella selvästi väestökeskittymiin, sillä Pirkanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Satakunnassa, Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa on yli 200 yritystä kussakin.

Jalostuksen toimialat vaihtelevat maakunnittain

Toimialoittain tarkasteltuna leipomoalalla toimii 29 % yrityksistä eli 835 yritystä. Seuraavaksi yleisimpiä aloja ovat vihannesten sekä marjojen ja hedelmien jalostus (465), muiden elintarvikkeiden jalostus (442) sekä teurastus ja lihanjalostus (435).

– Osassa maakunnista on keskimääräistä enemmän tietyn alan yrityksiä, kuten Lapissa teurastus- ja lihanjalostusyrityksiä, Pohjois-Karjalassa leipomoalan yrityksiä ja Etelä-Karjalassa vihannesten sekä marjojen ja hedelmien jalostusyrityksiä. Useissa maakunnissa on hyvin monipuolista jalostustoimintaa. Pienten yritysten liiketoiminta pohjaa usein paikalliseen kysyntään, Töyli kertoo.

Infografiikka: Jalostavat elintarvikeyritykset kokoluokittain

Infografiikka: Jalostavat elintarvikeyritykset toimialoittain

Lisätietoa:
Päivi Töyli
projektipäällikkö
040 189 1929, paivi.toyli@utu.fi

Heidi Valtari
kehittämispäällikkö
0400 487 160, heidi.valtari@utu.fi

Maakuntakohtaisista erityispiirteistä antavat lisätietoa Aitoja makuja -aluetoimijat, joiden yhteystiedot löytyvät osoitteesta: www.aitojamakuja.fi/yhteystiedot.php
Lähiruoan koordinaatiohankkeen yhdessä maakunnallisten elintarvikealan kehittäjien kanssa kokoamat yritystilastot löytyvät osoitteesta: www.aitojamakuja.fi/tilastot.php

Viestijänä,
Heidi Valtari
Lähiruoan valtakunnallinen koordinaatiohanke
www.aitojamakuja.fi
Turun yliopiston Brahea-keskus

Maatilayrittäjien Talvitapahtuma – Varjolan tila, Laukaa 18.1.2018

Pidä breikki arkisesta aherruksesta ja tule mukaan virkistäytymään! Tervetuloa Maatilayrittäjien Talvitapahtumaan Varjolan tilalle Laukaaseen 18.1.2018. Katso tarkempi ohjelma: Talvitapahtuma Varjolassa 

Aamupäivällä luvassa ammattiasiaa, iltapäivällä ulkoilua talvisäässä iloisen reippailun merkeissä. Ilmoittaudu mukaan Susanna Lahnamäelle, p. 040 725 6603 viimeistään 31.12.2017.

MEKA -hankkeelle vuoden jatkoaika

Menestyvä keskisuomalainen nautakarjatila (MEKA) -hanke on saanut vuoden jatkoajan eli hanke jatkuu 31.10.2019 saakka. Luvassa on siis kaksi talvea vielä maakunnan maatalousyrittäjiä liikuttavia koulutuksia.

Nyt pyydämme Sinulta ajatuksia ja ideoita niistä koulutusteemoista, joista haluaisit saada yhden päivän täsmäkoulutuksen kehittyvän maatilan näkökulmasta. Laita sähköpostia, tekstaria, whatsup-viestiä, facebook -kommenttia tai -viestiä tai soita, niin keskustellaan mistä on kyse ja miten hanke voi olla kyseisen koulutusteeman käsittelyn apuna.

Lähestyä voit vaikkapa Susannaa, p.  040 725 6603 tai susanna.lahnamaki-kivela@jamk.fi. FB-sivu on https://www.facebook.com/mekahanke/.

MEKA -hanketta rahoittavat Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020 ja Keski-Suomen ELY -keskus. Yhteistyössä ovat mukana myös Osk. Maitosuomi, A-Tuottajat Oy, Osk. Pohjolan Maito, Osk. ItäMaito ja Osk. Tuottajain Maito.

Tulossa ainutlaatuinen LuomuKS-hankkeen opintomatka Saksaan 13.–16.2.2018 – ilmoittautumiset heti tai viimeistään 10.12. mennessä!

Nyt keskisuomalaisilla luomusta kiinnostuneilla viljelijöillä, jatkojalostajilla ja toimijoilla on ainutlaatuinen tilaisuus lähteä opintomatkalle luomu-Saksaan! Matkaan lähteminen on tehty mahdollisimman helpoksi ja lähdemme liikkeelle ja palaamme Jyväskylän lentokentältä. Yhden päivän vietämme BIOFACHissa, maailman suurimmilla luomumessuilla, ja muina päivinä tutustumme paikallisiin luomutiloihin sekä kuulemme katsauksen Saksan luomutilanteeseen ja -toimintaan. Opintoretkikohteet ovat alueen menestyviä luomutiloja.

BIOFACH-luomumessut on Euroopan suurin luomualan ammattilaistapahtuma, joka kokoaa vuosittain tuhansia luomutuottajia ympäri maailmaa. Siellä on esillä elintarvikkeita, vaatteita, kosmetiikkaa ja myös esim. huonekaluja. Elintarvikkeista löytyy tuoretuotteita, mutta myös valmisruokia ja pakasteita ja erikoisruokavaliot ovat hyvin esillä. Luomutuotteiden markkinat kasvavat koko ajan hurjalla tahdilla ympäri maapallon ja suomalaisilla tuotteilla on mahdollisuudet markkinoille. Haetaan uusia ajatuksia tuotteistamiseen luomumessuilta!

Lue lisää:
LuomuKS-hankkeen Saksan opintomatkan ohjelma
LuomuKS-hankkeen Saksan opintomatkan matkaehdot

Matkan hinta kohderyhmään kuuluville on 950 €/ hlö ja se sisältää
• Lennot
• Kuljetukset Saksassa
• Yöpymisen 2-hengen huoneessa
• Kaikki ruokailut (3 aamiaista, 3 lounasta ja 3 iltaruokailua, ruokajuomana vesi, arvo 140 €)
• Messuliput
• Matkaohjelman ja suomenkielisen matkanjohtajan palvelut

Tämä on hankkeen ainoa ulkomaanmatka ja LuomuKS-hanke kustantaa hankkeen kohderyhmään kuuluville 300 € matkan hinnasta. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mieluummin heti tai viimeistään 10.12.2017 oheisella sähköisellä lomakkeella!

Luomutietoa monelta kantilta ja eri tavoilla!

LuomuKS-hankkeessa tapahtuu paljon. Ohessa katsaus tuleviin koulutuksiin ja tapahtumiin.

Juuri ja juuri ehdit mukaan opintomatkalle 22.11: Räpin koetila (mm. vihanneksia), Köyliö; Tolvilan kartano (mm. suomenlampaita), Akaa ja Ilolan maatilamatkailu, Valkeakoski. Matkan hinta 50€ / hlö. Ilmoittaudu heti Mariannelle.

Opintomatka Biofach-luomumessuille Saksaan 13-16.2.2018 – Ilmoittaudu 10.12.2017 mennessä! Opintomatkalla tutustutaan erilaisiin saksalaisiin luomutiloihin, luomuelintarvikealan toimijoihin ja luomukoulutukseen sekä maailman isoimpiin luomumessuihin: Biofach, Nürnberg. Tavoitteena paljon ajatuksia ja ideoita mihin suuntaan Keski-Suomessa luomutuotanto voisi kehittyä. Matkan hinta 950 €/hlö.

Vilja‐alan yhteistyöryhmä VYR ry järjestää marraskuussa luomuviljaseminaarin. Luvassa on painavaa asiaa niin luomuviljelijöille kuin luomuun siirtymistä harkitseville. Järjestämme etäosallistumismahdollisuuden Saarijärvellä Biotalousinstituuttissa (Tuumalantie 17) ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu (Rajakatu 35, C113). Osallistuminen on ilmainen ja paikalle voi tulla vaikka vain aamupäiväksi tai iltapäiväksi. Tilojen ja kahvin riittävyyden varmistamiseksi tarvitsemme etukäteistiedon osallistujilta.

LuomuKS-hankkeen infokiertue marras-joulukuussa: Saarijärvi, Viitasaari, Keuruu ja Korpilahti. Tule kuulemaan Luomutuotteiden ostajapäivässä esiin nousseet luomutuotteiden kysynnän trendit, terveiset Luomupäiviltä ja hankkeen koulutus- ja tapahtumakuulumiset. Järjestämme infotilaisuuksia ympäri maakuntaa. Katso paikat ja ajankohdat hankkeen sivuilta ja ilmoittaudu mukaan!

LuomuKS-pienryhmistä saa tietoa monipuolisesti ja osallistujien tarpeiden mukaan. Ilmoittaudu pian sillä kaikkiin ryhmiin mahtuu vielä mukaan! Hankkeen sivuilta ja facebookista löytyy lisätietoja.
• Luomusiipikarjantuotanto alkoi 15.11.2017
• Luomunaudanlihatuotanto alkaa 24.11.2017
• Luomuviljat, aloitus luomuviljaseminaarilla 28.11, pienryhmä tammikuussa
• Yhteistyöstä kiinnostuneiden tilojen kartoitus, 8.12 ensimmäinen toteutus etäyhteydellä
• Luomukotieläintuotantoa harkitseville: ehdot, valvonta, eläinlääkintä; alkaa 14.12
• Luomunurmi aloitus joulukuussa
• Luomuöljykasvit aloitus joulukuussa
• Luomuvihannes ja -perunatuotanto jatkuu tammikuussa
• Luomusiementuotanto tulossa keväällä

Ilmoittautumiset kaikkiin tapahtumiin: Marianne Niinikoski, marianne.niinikoski@jamk.fi, 040 183 7085

Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Takaisin ylös