Ajankohtaista

Keski-Suomen päivää juhlitaan 18.4., ohjelmassa mm. kokkikilpailu, maakunnan makuja, kulttuuria ja eläviä perinteitä

Tiedote

Torstaina 18.4. juhlitaan Keski-Suomen päivää. Tapahtumia järjestetään ympäri maakuntaa. Päivän päätapahtuman teemana on tänä vuonna keskisuomalainen ruoka.

Kokkikilpailu Sepässä ja suorana lähetyksenä Ylen ja Keskisuomalaisen verkossa

Makujen Keski-Suomi -tapahtuma järjestetään Kauppakeskus Sepässä 18.4. klo 12 – 18.

Ohjelman huipennus on klo 15 käynnistyvä ’Taistelevat Keski-Suomen kokit’ -kilpailu. Keskisuomalaisten huippukokkien Juha Lehtosen (ravintola Harmooni, Suomen kokkimaajoukkue) ja Riku Ruuskasen (Kortteliravintola Remy) joukkueissa kisaavat näyttelijä Hanna Liinoja ja teatterikuraattori Antti Niskanen Jyväskylän kaupunginteatterista sekä juontaja Hanna Talikainen Yleltä ja toimittaja Tuula Puranen Keskisuomalaisesta. Kilpailun juontaa varapäätoimittaja Inkeri Pasanen Keskisuomalaisesta ja muun tapahtuman juontaa Henri Berg Yleltä. Kilpailu näkyy suorana lähetyksenä Yle Areenassa ja Keskisuomalaisen verkkopalvelussa. Se on katsottavissa verkossa myös jälkikäteen.

Tapahtumassa julkistetaan myös #makujenkeskisuomi -kuvakilpailun voittajat. Lisäksi Gradian kokkiopiskelijat maistattavat keskisuomalaisia makuja. Herkkuja voi ostaa myös mukaan paikallisten tuottajien kojuilta, joita on kauppakeskuksen sisä- ja ulkotiloissa.

Tapahtuman järjestäjinä toimivat Keskisuomalainen, Yle Jyväskylä, JAMK – Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatiohanke KEKO 2 sekä Keski-Suomen liitto.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Voit nauttia tunnelmasta koko tilaisuuden ajan tai pistäytyä itsellesi parhaiten sopivana hetkenä.

”Keskisuomalainen ruoka on aitoa, laadukasta ja monipuolista. Omasta maakunnastamme saadaan viljaa, marjoja, lihaa, riistaa, järvikalaa ja hunajaa. Lista täydentyy koko ajan uusilla, kiinnostavilla tuotteilla, kuten hampulla ja kuhnureilla. Haluankin haastaa kaikki maakunnan asukkaat ottamaan tavaksi, että ostoksiin sisältyy ainakin yksi keskisuomalainen tuote joka kauppareissulla”, sanoo Leena Pölkki, Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatiohanke KEKO 2:n projektipäällikkö.

Kulttuuria ja eläviä perinteitä tapahtumissa eri puolilla maakuntaa

Keski-Suomen päivän perinteisiin kuuluvat yhteisölliset tapahtumat eri puolilla maakuntaa. Tänä vuonna on mahdollista osallistua muun muassa pääsiäisajan perinteiseen kiiran ajoon tai afrikkalaiselle lounaalle. Päivää juhlistetaan myös saunomalla, musiikilla ja taidenäyttelyillä. Vuosittaisiin perinteisiin kuuluva Keski-Suomen kyläkierros suuntautuu tällä kertaa Konginkankaalle ja Köyhyyden kylään Rautionmäelle Sumiaisiin. Katso ohjelmatiedot Keski-Suomen liiton sivuilta.

Keski-Suomen päivän historia ulottuu vuoteen 1856 asti. Tuolloin, huhtikuun 18. päivänä, Keski-Suomen maakunta-aatteen puolestapuhuja Wolmar Styrbjörn Schildt nosti käsitteen Keski-Suomi tiettävästi ensimmäistä kertaa julkiseen keskusteluun sanomalehti Suomettaressa.

Lisätietoja:

Leena Pölkki
leena.polkki[at]jamk.fi
p. 0504011894

Leena Pajala
leena.pajala[at]keskisuomi.fi
p. 040 595 0015

Tuulia Nieminen
tuulia.nieminen[at]keskisuomi.fi
p. 040 591 5058

LuomuKS-hankkeessa tulossa tuotekehitysleiri, opintomatka ja teemapäiviä keväällä – loppuseminaari elo-syyskuussa

1.-2.4.2019 Tuotekehitysleiri SavoGrow’lla Suonenjoella

Tuotekehitysleirillä pääset tekemään oman kasvis- ja/tai marjatuotteesi tuotekehitystä ja testaamaan oman tuotteesi reseptiikkaa. Käytettävissä SavoGrow’n tuotekehitystilat ja -laitteet sekä asiantuntijaopastusta. Lisätietoa näistä löytyy http://www.savogrow.fi/kehittamispalvelut/elintarvikekehitys . Tuotekehitysleirin hinta on 195 €/hlö (sis. tuotekehitystilat, -laitteet, opastus ja Majoitus 1hh tai 2hh.) Matka kimppakyydillä.
Lisätiedot ja ilmoittautumiset marianne.niinikoski@jamk.fi tai 040 183 7085

2 pv Opintomatka Varsinais-Suomeen

LuomuKS-hankkeen viimeinen opintomatka suuntaa tutustumaan Varsinais-Suomen luomuun. Alustava suunnitelma vk 12 tai 13 alku. Ajankohta ja vierailukohteet tarkentuvat lähiaikoina. Seuraa ilmoittelua ja ilmoittaudu mukaan! Lisätiedot ja ilmoittautumiset marianne.niinikoski@jamk.fi tai 040 183 7085

Yrttiviljely-teemapäiviä

  • To 7.3.2019 klo 12-15.30 Kristillinen opisto, Jyväskylä: Valokuvia maailmalta -yrttiviljelyn koneellistaminen -erikoisviljelyasiantuntija Marjo Marttinen, ProAgria Keski-Suomi
  • To 21.3.2019 klo 12-15.30 Kristillinen opisto, Jyväskylä: Harvinaisempien yrttien viljely Suomessa -tutkija Bertalan Galambosi

Lisätiedot ja ilmoittautumiset Marjo Marttinen, marjo.marttinen@proagria.fi, 0400 648 275 sekä ProAgria Keski-Suomi/Tapahtumat. Luentotilaisuuksiin järjestetään etäyhteys.

Peltokasvituotannon teemapäiviä

  • Ke 13.3. klo 12-16, Viitasaari: Minustako luomusiementuottaja – luomusiementuotannon aloittaminen -luomuasiantuntija Eeva-Liisa Neuvonen, ProAgria Keski-Suomi
  • Ke 10.4. klo 12-16, Keuruu: Valkuaiskasvien; apiloiden, mailasten, virnojen, vihantaherneen ja vihantahärkäpavun viljely -luomuasiantuntija Eeva-Liisa Neuvonen, ProAgria Keski-Suomi

Lisätiedot ja ilmoittautumiset Eeva-Liisa Neuvonen, eeva-liisa.neuvonen@proagria.fi, 043 826 7294 sekä ProAgria Keski-Suomi/Tapahtumat. Luentotilaisuuksiin järjestetään etäyhteys.

LuomuKS-hankkeen loppuseminaari tulossa elo-syyskuussa ja viimeisenä rutistuksena Luomupäivät 2019 Jyväskylässä yhdessä Luomuliiton kanssa. Näistä lisää tietoa tuonnempana.

Lue lisää LuomuKS-hankkeen toiminnasta.

Vaikuttavuus- ja viestintäpajat maaseuturahaston toimijoillle Jyväskylässä, Viitasaarella, Hankasalmella ja Jämsässä

Miten hankehommat rullaa? Millaisia asioita on lähtenyt liikkeelle? Millainen vaikutus tehdyllä työllä on ollut? Millaisia sysäyksiä hanke on aiheuttanut? Työpajoissa innostetaan hanketoimijoita havainnoimaan oman hankkeen tuloksia ja vaikutuksia sekä viestimään niistä.

Ma 11.3. klo 12.00-15.00 Jyväskylä, ELY-keskus (Cygnaeuksenkatu 1, Anni-sali)
Ti 12.3. klo 17.00-20.00 Viitasaari, Yhteistyötila Lennätin (Keskitie 4)
Ke 13.3. klo 17.00-20.00 Hankasalmi, Lomakeskus Revontuli (Revontulentie 1,
Loitsusaunan takkatupa)
To 14.3. klo 17.00-20.00 Jämsä, Säyrylän koulu Himos (Säyryläntie 445, kokoustila Rehtori)

Työpajat on suunnattu maaseuturahaston hankkeissa mukana oleville ja asiasta kiinnostuneille.
Työpajojen alussa klo 17.00-17.30 kahvit ja maaseutuohjelman ajankohtaisia viestintäasioita.

Hanketoimijat pääsevät miettimään konkreettisesti vaikutuksia ja särmäämään niistä vaikuttavia viestejä. Osallistujat saavat heti soveltaa ideoita omaan arkeen ja toisten hanketoimijoiden kanssa hitsataan havaintoja yhteen.

Luvassa käytännön vinkkejä ja oivalluksia siihen
• Mitä hanketoiminnan vaikutukset ovat
• Miten kuvata vaikutukset
• Kenelle, miksi ja miten vaikutuksista kannattaisi viestiä

Työpajat on kaikki samansisältöisiä ja kestävät kolme tuntia.
Ilmoittaudu mukaan viikkoa ennen työpajaa jenni.tiainen@jyvasriihi.fi tai 044 988 2154.

Tilaisuudet järjestävät Keski-Suomen Leader-ryhmät, Sykettä2-hanke ja Keski-Suomen ELY-keskus

Lisätiedot:
http://www.keskisuomenmaaseutu.fi/ajankohtaista/tapahtumat/vaikuttavuus-_ja_viestintapajat_jyvaskylassa_viitasaarella_hankasalmella_ja_jamsassa.5635.news

Tuotantotehokkuutta, laajennuksia ja laiteinvestointeja – maaseuturahoituksen avulla 3,4 miljoonan investoinnit loppuvuodesta maakuntaan

Vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä Keski-Suomen ELY-keskus ja Leader-ryhmät myönsivät rahoitusta yritysten kasvuun noin miljoona euroa ja maaseudun kehittämishankkeisiin 1,9 miljoonaa euroa.

Yritykset laajensivat toimintaansa toimitila- ja laiteinvestoinnein sekä kehittivät uutta liiketoimintaa kokeiluin. Yrityksistä suurimman investoinnin tekee viitasaarelainen Haka-Wood. Maaseuturahaston 552 000 euron avustuksella tehdään lähes 2 miljoonan euron investoinnit yrityksen tulevaisuuteen. Investointien avulla mittauksen ja sahauksen tarkkuutta saadaan parannettua ja samalla mahdollistetaan suurempi tuotannon volyymi. Investoinnin seurauksena yritys pystyy joustavammin reagoimaan markkinoiden muuttuviin vaatimuksiin.

Hankerahoitusta ELY-keskuksesta myönnettiin viimeisellä vuosineljänneksellä 1,8 miljoonaa euroa. Tukea yleishyödyllisiin investointeihin saivat moottoriurheilukeskuksen rakentaminen Keuruulla ja kelkkareittien kunnostamiset Viitasaarella ja Kivijärvellä. Kehittämisrahaa myönnettiin kylämatkailuun ja saunaverkoston kasvattamiseen sekä koulutuskokonaisuuksiin viljelijöille ja vesiosuuskuntiin. Uutta liiketoimintaa viritellään villankierrätyksen ympärille Jämsään ja Keski-Suomen ruokaketjun kehittämistä jatketaan Jyväskylän ammattikorkeakoulun hankkeessa.

 

Kokeilujen ja perustamistuen avulla uusi liiketoiminta lentoon

Keski-Suomen Leader-ryhmät rahoittivat loppuvuonna 2018 yrityksille useita perustamistukia ja kokeiluita, muun muassa sähkötoimisen ja ekologisen, lumella liikkumiseen tarkoitetun laitteen prototyypin kehittämisen. Lisäksi rahoitettiin investointeja erikoisvaatteiden tuotantoon ja sisustuslevyjen valmistukseen sekä toimitilojen kunnostamiseen. Osalla Leader-ryhmistä vuodelle 2018 käytössä olevat varat oli myönnetty jo aiemmin loppuun.

Kokeilut voivat olla uuden liiketoiminnan tuotteiden ja palveluiden sekä toimintamallien testaamista ja kehittelyä. Kokeilutukea voidaan myöntää yrityksille 2000–10 000 €. Perustamistukea voidaan myöntää aloittavan yrittäjän ensimmäisen uuden yrityksen alun vauhdittamiseen liiketoimintasuunnitelman perusteella. Perustamistuki sopii myös liiketoimintaansa uudistavalle toimivalle yritykselle esimerkiksi asiantuntijapalveluiden käyttöön. Perustamistukea voidaan myöntää 5000–35 000 €.

Tiedote luettavissa ja jaettavissa keskisuomenmaaseutu.fi-sivulla

 

Liitteet:

Liite 1: Keski-Suomen ELY-keskuksen myöntämä maaseuturahoitus Q4/2018

Liite 2: Keski-Suomen Leader-ryhmien myöntämä maaseuturahoitus Q4/2018

 

Lisätietoja:    

Ulla Mehto-Hämäläinen, p. 0295 024 577, Keski-Suomen ELY-keskus (yritysrahoitus)

Veli Koski, p. 0295 024 563, Keski-Suomen ELY-keskus (hankerahoitus)

Leader-hankkeista lisätietoa antavat Leader-ryhmien työntekijät: www.keskisuomenmaaseutu.fi/yhteystiedot

Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Takaisin ylös