Ajankohtaista

Keskisuomalaisten elintarvikeyritysten kansainvälistymisen ja kestävän kehityksen selvitys – vastaathan pe 25.10. mennessä!

Oletko keskisuomalainen elintarvikealan yritys, tai onko teillä matkailun ohessa tarjolla myös ruokapalveluja? Kiinnostaisiko sinua kertoa mikä yrityksenne kansainvälistymisen ja kestävän kehityksen tilanne on?

Haluamme selvittää minkälaisena keskisuomalaiset elintarvikealan yrittäjät kokevat viennin ja kestävän kehityksen tilanteen, mille tukipalveluille ja minkälaiselle kehittämiselle on tarvetta ja mitkä asiat ovat jo hoidossa. Vastausten perusteella voimme tunnistaa alueelle tarpeellisena nähtyjä kehittämis- ja tukitarpeita ja edesauttaa niiden toteutumista. Kiitokset kyselyyn jo aiemmin vastanneille!

Kutsumme teidät nyt vastaamaan kyselyyn perjantaihin 25.10.2019 mennessä. Kyselyyn vastaamiseen menee noin 10 minuuttia. Linkki Keskisuomalaisten elintarvikeyritysten kansainvälistymisen ja kestävän kehityksen selvitykseen.

Kysely on toteutettu Jyväskylän ammattikorkeakoulun toteuttamassa Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatio 2 -yhteistyöhankkeessa (KEKO2). Tavoitteena on vahvistaa ruoka- ja matkailupalveluita sekä edistää yhteistyötä. Samalla parannetaan toimijoiden ymmärrystä toisistaan ja toimintatavoistaan. Vastaajana saat ajankohtaista tietoa toimialasta hyödynnettäväksi omassa liiketoiminnassasi. Kyselyn raportti toimitetaan kaikille vastanneille. Tietoja ei luovuteta kolmansille osapuolille eikä yksittäisiä yrityksiä pysty tunnistamaan vastauksista.

Keräämme kyselyssä tiedot vastanneista yrityksistä ja ne päivitetään aitomaaseutu.fi- ja aitojamakuja.fi-yritystietoihin. Voit kieltää tietojen päivittämisen erikseen kyselyn lopussa. Vastausten perusteella teille voidaan tarjota kohdennettuja tukipalveluja Jyväskylän ammattikorkeakoululta kuten mahdollisuutta koulutuksiin ja yhteistyöhön alan hankkeissa.

Artesaaniruoassa näkyy sydän ja sielu! Vuoden 2019 voittajat selvillä

Tiedote

Viikonloppuna 13.-14.9. käydyssä Artesaaniruoka SM 2019 -kilpailussa Jyväskylässä arvioitiin 122 kilpailutuotetta 62 yritykseltä. Mukana oli yrityksiä Suomen lisäksi myös Virosta ja Latviasta. Omissa kilpailuluokissaan palkintosijoille kipusivat muun muassa Gunnel Englund Pellingenin saaristosta Konjakki-kirsikka – ja Crenoco Saarijärveltä Metsämarenki -tuotteillaan. Kalakategorian tuomarit ylistivät erityisesti villikalatuotteita, kuten Kala-Tovin kylmäsavustettua kuhaa, joka myös pokkasi kultaa.

Kilpailun tuomarina toiminut Margot Wikström toteaa, että tuotteiden arviointi vaatii todellista paneutumista. ”Tärkeintä artesaaniruoassa on lopulta maku. Sen tulee voittajatuotteessa olla kohdallaan. Tuomareiden tärkeä tehtävä on auttaa yrityksiä tuotteiden kehityksessä ja kilpailun avulla tehdä artesaaniruokaa näkyväksi Suomessa”, hän kertoo.

”Itselleni tärkein syy osallistua kilpailuun on saatu palaute ja kehitysehdotukset, joiden avulla voin parantaa tuotteitani. Koko asia on minulle melko uusi eli kuuntelen uteliaana. Tunnelma on oikein hyvä, mutta vähän kyllä jännittää”, kertoi marja- ja hedelmätuotteiden kategoriassa kilpaileva osallistuja ennen tulosten julkaisua.

Tämän vuoden kilpailun teemana olivat villiyrtit. Osassa tuotteista olikin hyödynnetty luovasti muun muassa nokkosta ja koivunlehteä. Snaksit-kategoriassa kultaa voittaneesta marengista sekä hapatetun maidon kategoriassa niin ikään voittajaksi valitusta jogurtista löytyy puolestaan kuusenkerkkää.

– Kilpailu oli kovatasoinen. Yhteistyö eri toimijoiden ja maakuntien välillä on erittäin tärkeää myös yritysten ja tuotteiden kehityksen kannalta. Ideat on tehty jaettavaksi ja yhdessä olemme enemmän, toteaa kilpailunjohtaja Leena Pölkki.

Kilpailu käytiin lauantaina 14.9. Dynamolla JAMK Lutakon kampuksella. Voittajatuotteet ovat sunnuntaina esillä Wemmi-syysmarkkinoilla Jyväskylän Paviljongissa.

Seuraava Artesaaniruoka SM -kilpailu järjestetään Raisiossa 14.–16.10.2020. Lisätietoja www.artesaaniruoka2020.fi

Lisätietoa:
Kilpailunjohtaja Leena Pölkki, projektipäällikkö, Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatio 2 -hanke, p. 050 4011894, leena.polkki@jamk.fi
Kilpailun operatiivinen johtaja Eija Lamsijärvi, p. 0400 5660739, eijalamsij@gmail.com

www.artesaaniruoka2019.fi/fi/

Avoimet Artesaaniruoan SM-kilpailut 2019 järjestettiin 13.–14. syyskuuta 2019 Jyväskylässä Keski-Suomessa. Kilpailun järjesti Jyväskylän ammattikorkeakoulun Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatio 2 –hanke yhteistyössä Suomen Artesaaniruoka ry:n ja maa- ja metsätalousministeriön kanssa. Hanketta rahoittaa Keski-Suomen ELY-keskus Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Seminaaria rahoittaa Maa- ja metsätalousministeriö.

Keski-Suomen ruokakartta kutsuu tutustumaan lähellä tuotettuun ruokaan

Keski-Suomen ruokakarttaan on koottu esimerkkejä Keski-Suomessa tuotettavista raaka-aineista ja elintarvikkeista, joita voi ostaa suoramyyntitiloilta tai kauppojen hyllyiltä. Ruokakartan avulla halutaan esitellä maukasta ja monipuolista ruokamaakuntaamme.

– Keski-Suomesta löytyy runsaasti mahtavia tuotteita ja raaka-aineita, joita kannattaa ehdottomasti hyödyntää päivittäin. Lähellä tuotettua ja jalostettua ruokaa käyttämällä luodaan työtä ja toimeentuloa maakuntaan, kertoo projektipäällikkö Leena Pölkki Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallinnoimasta Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatio 2 -hankkeesta.

Tilastokeskuksen mukaan Keski-Suomessa on yhteensä 3637 elintarvikealan toimipaikkaa ja niissä työllistyy yhteensä 7 180 henkilöä (vuonna 2015). Joukossa on muutamia suuryrityksiä, jotka toimivat valtakunnallisesti ja myös kansainvälisesti. Sitten on lukuisia pieniä yrityksiä, jotka ovat erikoistuneet kotimarkkinoille.

Vastaavasti Keski-Suomessa on aktiivitiloiksi laskettavia alkutuotannon tiloja yhteensä 2845 (vuonna 2016). Tämä käy ilmi MTK Keski-Suomen toteuttamasta selvityksestä. Aitojamakuja.fi-yritystilaston mukaan maakunnassamme on 150 jalostavaa elintarvikeyritystä (vuonna 2017).

Kasvua ruoka-alan yrityksille maaseutuohjelmasta

Ruokaketjun kehittäminen sekä lähiruoan tuotannon ja käytön lisääminen on yksi Keski-Suomen maaseudun kehittämisen tärkeitä painotuksia. Maaseuturahoituksella voidaan tukea ruokaketjun kaikkia osia.

– Rahoitusta voi saada muun muassa maatilojen ja puutarhojen investointeihin ja sukupolvenvaihdoksiin sekä jalostavien elintarvikealan yritysten investointeihin. Samoin kehittämishankkeita, joilla edistetään vaikkapa alan yritysten yhteistyötä tai lähiruoan käyttöä suurtalouksissa ja kuluttajien ruokakoreissa, voidaan rahoittaa. Toimiva työväline on myös yritysryhmähanke, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi elintarvikkeiden vientimahdollisuuksien kartoittamisessa, sanoo maaseutuyksikön päällikkö Ulla Mehto-Hämäläinen Keski-Suomen ELY-keskuksesta.

Tulevana viikonloppuna Keski-Suomessa tapahtuu monenlaista mielenkiintoista ruoan parissa. Lähde makumatkalle Keski-Suomeen!
14.9.2019 Osta tilalta! – ja Makumatka maalle -päivä, mukana myös monia keskisuomalaisia tiloja
13.-15.9.2019 Artesaaniruoka SM 2019 -kilpailu Jyväskylässä
14.-15.9.2019 Wemmi – Ween maan wiljaa -myyntitapahtuma Jyväskylässä

Tutustu Keski-Suomen ruokakarttaan.
Lisätietoja maaseuturahoituksesta osoitteesta www.keskisuomenmaaseutu.fi

Kartan on toteuttanut yhteistyössä Keski-Suomen liitto, Keski-Suomen ELY-keskus, Jyväskylän ammattikorkeakoulun Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatio 2 -hanke ja Keski-Suomen Leader-ryhmien Sykettä2-viestintähanke. Hankkeita rahoitetaan Euroopan maaseuturahastosta.

Lisätiedot:
Leena Pölkki, projektipäällikkö, Jyväskylän ammattikorkeakoulu
050 401 1894, leena.polkki@jamk.fi

Suvi Bayr, projektipäällikkö, Keski-Suomen liitto
040 652 3848, suvi.bayr@keskisuomi.fi

Artesaaniruoan SM-kisat järjestetään ensimmäistä kertaa Jyväskylässä syksyllä 2019 – ilmoittaudu mukaan!

Tiedote
Julkaistu 25.6.2019

Jyväskylän ammattikorkeakoulu on saanut järjestettäväkseen artesaaniruoan SM-kilpailut 13.-15. syyskuuta 2019 Jyväskylässä. Tarkoituksena on kehittää ja tehdä artesaaniruokaa tunnetuksi. Kilpailu on avoin suomalaisille, pohjoismaisille ja Baltian maiden osallistujille. Kilpailukategorioita on 11 ja luokkia peräti 60 – juomista, marjoista ja kastikkeista aina liha- ja kalatuotteisiin.

Artesaanielintarvikkeet valmistetaan paikallisista raaka-aineista ilman synteettisiä aromeja tai säilöntä- ja väriaineita. Tunnusomaista on, että tekijän kädenjälki ja osaaminen näkyvät koko tuotantoketjussa. Artesaaniruoka nostaa esille myös paikallisten ruokakulttuurien rikkautta ja tietotaitoa.

– On mahtavaa saada tämä kisa Keski-Suomeen! Olen ollut mukana tapahtumassa aiempina vuosina ja toivonut, että tämä alun perin Ruotsista lähtöisin oleva kilpailu saataisiin rantautumaan ruotsinkieliseltä alueelta myös sisämaahan. Tapahtuma on loistava tilaisuus artesaaniruoan yrittäjille saada asiantuntevaa palautetta tuotteistaan ja verkostoitua yli toimialarajojen, kertoo kilpailun johtajana toimiva projektipäällikkö Leena Pölkki JAMKilta.

Kilpailulla vaalitaan artesaaniruoan käsitettä, motivoidaan ruoka-artesaaneja sekä innostetaan heitä kehittämistyössään. Tapahtumalla halutaan lisätä myös kuluttajien tietoisuutta artesaaniruoasta.Tuomaristo, johon kuuluu artesaaniruoan asiantuntijoita ja sidosryhmien edustajia, antaa kirjallisen palautteen kaikista tuotteista. Parhaat palkitaan juhlagaalassa lauantai-iltana 14.9. ja voittajatuotteet ovat esillä Wemmissä sunnuntaina 15.9. Viimeinen ilmoittautumispäivä kilpailutuotteille on 15. elokuuta 2019. Tarkemmat tiedot löytyvät tapahtuman nettisivulta.

Pääyhteistyötaho, Suomen Artesaaniruokayhdistys, vastaa kilpailun säännöistä, toteutuksessa ovat mukana Suomen Keittiömestarit. Tapahtuman yhteydessä järjestettävien kaikille avoimien seminaarien pääyhteistyökumppani on maa- ja metsätalousministeriö. Lauantain villiyrttityöpajasta vastaa yhteistyötahona Laurea-ammattikorkeakoulu.

– Kannustan lämpimästi kaikkia suomalaisia, pohjoismaisia ja Baltian maiden artesaanimaisesta elintarvikkeita valmistavia yrittäjiä osallistumaan. Kannattaa myös tutustua sääntöihin – saatat olla artesaaniruokayrittäjä, vaikket sitä tiennytkään, vinkkaa Pölkki.

Tapahtuma on ainutlaatuinen tilaisuus kaikille yrittäjille ja kuluttajille verkostoitua ja tutustua laajamittaisesti artesaaniruokaan. Samana viikonloppuna on mahdollisuus osallistua Wemmi – Ween maan wiljaa –tapahtumaan, jossa Artesaaniruoka SM 2019 –tapahtumalla on oma osasto. Lämpimästi tervetuloa Jyväskylään!

Lisätietoa:
Kilpailun johtaja Leena Pölkki, projektipäällikkö, Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatio 2 -hanke, puhelin 050 401 1894 / sähköposti leena.polkki@jamk.fi

www.artesaaniruoka2019.fi

Artesaaniruoan SM-kilpailut 2019 järjestetään 13.–14. syyskuuta 2019 Jyväskylässä Keski-Suomessa. Kilpailun järjestää Jyväskylän ammattikorkeakoulun Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatio 2 -hanke yhteistyössä Suomen Artesaaniruoka ry:n ja maa- ja metsätalousministeriön kanssa.

Lähde lähimatkalle hämmästyttävään Keski-Suomeen

Yhä useampi etsii nykyään kaukomatkan sijaan elämyksiä omasta kotimaasta, kotikunnasta tai sen lähiseuduilta. Keski-Suomen maaseudulla on paljon matkailukohteita, jotka sopivat niin lapsiperheen, seikkailunhaluisen kuin kulttuurin ystävänkin makuun.

On luontokohteita, maatilamatkailua, kesäkahviloita, kesäteattereita, näkötorneja ja uimarantoja. Useimpia niistä on kehitetty paikallisin voimin ja EU:n maaseuturahoitusta hyödyntäen.

Elämyksellinen ja ekologinen lomamatka lähellä

Keski-Suomessa voi viettää elämyksellisen loman. Matkailun vahvuudet ovat juuri maaseudulla: luonnon rauhaa, ruuhkattomuutta, puhtautta ja aitoutta.

Lähimatkailun yksi parhaimmista puolista on sen ympäristöystävällisyys ja sen voi huomioida omalla lomamatkalla monella tavalla. Ekologinen matkustaminen keskittyy mahdollisimman pienen hiilijalanjäljen jättämiseen ja säästeliääseen luonnonvarojen kulutukseen. Helpoin tapa pienentää hiilijalanjälkeä on matkustaa junalla lentokoneen sijaan, siksi kotimaan matkailu onkin hyvä vaihtoehto. Matkustaessa kannattaa käyttää julkista liikennettä tai vuokrata vaikka polkupyörä auton sijaan.

Lähimatkailu on paitsi edullista ja ekologista, samalla tuet oman maakuntasi taloutta sekä paikallista yritystoimintaa. Yksikin pienyrittäjän kahvilassa nautittu kahvikuppi tuo tuloja oman maakunnan hyvinvoinnille.

Maaseutuohjelma matkailun menestystarinoiden tukena Keski-Suomessa

Matkailulla on suuri merkitys alueen talouteen maaseutualueilla. Matkailu työllistää yli 140 000 suomalaista eli 5,5 % työllisistä (vuonna 2017). Keski-Suomeen matkailijat jättivät vuonna 2015 kaikkiaan noin 310 miljoonaa euroa.

Lisäksi matkailun kerrannaisvaikutukset muille toimialoille ovat merkittävät. Matkailukohde tuo matkailijan paikkakunnalle ja luo näin kysyntää alueen muillekin yrityksille, esimerkiksi kaupalle ja palvelualalle.

Keski-Suomessa Euroopan maaseuturahastosta on panostettu matkailun kehittämiseen kuudella miljoonalla eurolla vuosina 2014–18. Keski-Suomen Leader-ryhmien ja Keski-Suomen ELY-keskuksen miljoonan euron maaseuturahaston yritystuella on saatu aikaan 3,9 miljoonan euron investoinnit matkailuyrityksissä.

– Maaseudun yritysrahoitus on monelle matkailuyrittäjälle kannustin, joka mahdollistaa investoinnin. Ilman ulkopuolista rahoitusta moni investointi olisi jäänyt tekemättä, sanoo maaseutuyksikön päällikkö Ulla Mehto-Hämäläinen Keski-Suomen ELY-keskuksesta.

Lisäksi maakunnassa on tuettu matkailun kehittämishankkeita 5 miljoonalla eurolla. Hankkeissa matkailualan toimijat ovat muun muassa kehittäneet yhteismarkkinointia, yhteisiä tuotteita tai palveluita. Keski-Suomessa on tuettu myös lukuisia yleishyödyllisiä investointeja, kuten reitistöjen, liikuntapaikkojen ja uimarantojen rakentamista. Monet näistä kohteista ovat suosittuja retkeilypaikkoja, jotka houkuttelevat paikallisen väestön lisäksi vieraita kauempaakin ja ovat käytettävissä ilman pääsymaksuja.

www.teesesuomessa.fi -sivustolle on koottu yli 200 suomalaista matkailukohdetta, joita on rahoitettu EU:n maaseuturahastosta. Jokainen matka maaseudulle lisää parhaimmillaan paitsi matkailijan hyvinvointia myös koko seudun elinvoimaa.

Keski-Suomeen tutustumisen voit aloittaa vaikka tähän karttaan kootuista kohteista.

Tutustu Keski-Suomen maaseudun matkailukohteiisin

Kaunista kotimaan matkailukesää!

 

Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Takaisin ylös