Mikä DigiPelto?

DigiPelto on koulutushanke, jossa lisäätään maatalousyrittäjien digitalisaatio-osaamista kolmella tavalla: 1) vahvistetaan digi-osaamisen taitoja, 2) vahvistetaan kykyä etsiä ja arvioida tarjolla olevia teknologioita suhteessa omiin tarpeisiin ja tavoitteisiin sekä 3) vahvistetaan edellytyksiä hyödyntää kertyvää viljelydataa osana tilan päätöksentekoprosesseja.

 

Tarkoitus ja tavoitteet

Tarkoitus on ylläpitää keskisuomalaisen maatalouden elinvoimaa edistämällä maatalousyrittäjien osaamista tietointensiivisten teknologioiden mahdollistamien uusien teknologioiden käyttöönotolla ja tehokkaalla hyödyntämisellä peltokasvien viljelyssä.

Hankkeen tavoitteet jakautuvat neljään osatavoitteeseen, joissa kaikissa digitalisaatio on läpileikkaava teema:

  1.   Edistää keskisuomalaisten maatalousyrittäjien tieto- ja viestintäteknistä osaamista
  2.   Parantaa peltomaan rakennetta ja kasvukuntoa tietointensiivisiä teknologisia ratkaisuja hyödyntäen
  3.   Parantaa peltoviljelyn tuottavuutta ja edistää tilan johtamisosaamista uusien teknologioiden avulla
  4.   Edistää sadon laatua hyödyntämällä moderneja työkaluja

 

Toimenpiteet

DigiPellossa toteutetaan pienryhmäkoulutuksia, opintomatkoja, live-tilavierailuja sekä demopäiviä pelloilla.

* Pienryhmät

Pienryhmissä tutustutaan erilaisiin uusiin teknologisiin mittareihin sekä sovelluksiin, joiden avulla voidaan kehittää pelloilla ja pelloilta tapahtuvaa havainnointia. Tapaamiset toteutetaan pääosin verkossa. Teknistä tukea tarjolla koko ajan.

Pienryhmien kustannus on 120 €/tila/ryhmä (sis. alv 0 %) ja koulutuksen kesto 20 oppituntia. Tilalta voi osallistua useampi henkilö. Pienryhmän osallistujamäärä on 6-8 hlö.

* Opintomatkat

Kotimaan opintomatkoja tehdään hankkeen aikana 6 kappaletta. Vierailukohteina ovat mm. Suomen eturivin tiloja, jotka  hyödyntävät maatilan johtamisessa erilaisia tietointensiivisiä teknologioita. Opintomatkan hinta on n. 50 €/henkilö (sis. alv 0%). Huom! Vuonna 2021 opintomatkojen tilalla järjestetään verkon kautta asiantuntijoiden luentoja/yhteisiä keskusteluja kiinnostavista aiheista.

Ulkomaan opintomatka Ruotsiin on suunnitelmassa kesällä 2022. Kohteena Borgebyn peltopäivä ja sen lisäksi käydään mielenkiintoisissa tilakohteissa. Matkan toteutuminen ja hinta varmistuvat myöhemmin.

* Live-tilavierailut

Live-tilavierailuissa osallistujat pääsevät mukaan verkon välityksellä kotisohvalta tai traktorin penkiltä. Osallistuminen onnistuu sujuvasti työpäivän lomassa.

* Demopäivät

Keskisuomalaisilla pelloilla toteutettavissa demopäivissä pääsee lähemmin tutustumaan peltoviljelyssä käytettävissä oleviin uusiin teknologisiin ratkaisuihin. Mukana päivissä on myös asiantuntijoita jakamassa uusinta tietoa tutkimuksista ja laitteista.

 

Kesto

DigiPelto -hanke toimii ajalla 1.10.2020-31.12.2023.

 

Hallinnoija

Hanketta hallinnoi Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutti, joka toimii Saarijärven Tarvaalassa.

 

Rahoitus

Rahoitus hankkeelle tulee pääosin Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta vuosille 2014-2020. Myös hankkeen koulutuksiin ja tapahtumiin osallistuvat yrittäjät rahoittavat hanketta osallistumismaksuilla.

 

Yhteystiedot

Aapeli Piesala

projektipäällikkö
Tuumalantie 17
43130 Tarvaala
p. 050 521 8147
aapeli.piesala(at)jamk.fi

Juho Pirttiniemi

projektiasiantuntija
Tuumalantie 17
43130 Tarvaala
p. 050 592 4616
juho.pirttiniemia(at)jamk.fi

Ulla Heinonen

projektiasiantuntija
Tuumalantie 17
43130 Tarvaala
p. 040 824 7648
ulla.heinonen(at)jamk.fi

Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Takaisin ylös