Idylli – Ilmastotekoja digiajan ympäristössä 1.4.2021-30.6.2023

IDYLLI – ilmastotekoja digiajan ympäristössä

 

Tavoitteet ja toiminta

Kiertotalous on avainasemassa, kun halutaan löytää ympäristön kannalta kestävämpiä ratkaisuja: sen tavoitteena on olemassa olevien tuotteiden ja materiaalien tehokas hyödyntäminen niin, että jätteen synty ja neitseellisten raaka-aineiden käyttö minimoidaan. Luonnonvarojen kulutuksen vähentäminen edesauttaa ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Myös digitalisaatio tarjoaa hyviä mahdollisuuksia maaseutualueiden ilmastoviisaampaan elämään. Hankkeen tavoitteena on käytännön toimilla edistää keskisuomalaisten kylien kiertotalousosaamista sekä lisätä digitaalisten alustojen ja viestintäkanavien käyttöä kylien yhteydenpidossa ja toiminnan suunnittelussa.

Hankkeen tarkoituksena on tuoda kiertotaloutta osaksi kyläläisten elämää luontoa ja raaka-aineita säästävillä kokeiluilla. Samalla etsitään digitaalisille sovelluksille ja viestintäkanaville uusia käyttömahdollisuuksia, myös etäosallistumiseen.

Hankkeessa innostetaan ja aktivoidaan ihmisiä 22 kylässä toteuttamaan erilaisia kiertotalouspilotteja sekä ottamaan käyttöön digiosallisuuden työvälineitä. Kiertotalouspilotit ovat käytännön tekoja, joiden avulla pyritään materiaalien tehokkaaseen hyödyntämiseen. Digiosallisuudella pyritään edistämään uusien yhteydenpito- ja viestintätapojen käyttöön ottamista kylätoiminnasta.

Hankkeessa on myös tarkoituksena kouluttaa 30 paikallisosaajaa, jotka voivat jatkossa kouluttaa ja ohjata myös muiden kylien ihmisiä kiertotaloustoimiin. Paikallisosaaja voi olla kuka tahansa kiertotalousteemasta kiinnostunut kyläläinen. Paikallisosaaja voi opastaa esim. kierrätyksessä, biohiiletyksessä, vaatteiden korjauksessa tai digitaidoissa.

Hankkeen toteuttaa

Ilmastotekoja digiajan ympäristössä –hanketta hallinnoin Maaseudun Sivistysliitto ja sen toteuttavat Maaseudun Sivistysliitto ja Keski-Suomen kylät ry

Hankkeen kesto

Hankeaika on 1.4.2021-30.6.2023.

Toteutusalue

Hanke toimii: Koko Keski-Suomen alueella. Hankasalmi, Joutsa, Jyväskylä, Jämsä, Kannonkoski, Karstula, Keuruu, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Luhanka, Multia, Muurame, Petäjävesi, Pihtipudas, Toivakka, Uurainen, Viitasaari, Äänekoski

Rahoitus

Keski-Suomen ELY-keskus, Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta.

Yhteystiedot

MSL Heli Kallio-Kauppinen heli.kallio-kauppinen@msl.fi puh. 0413139157

Keski-Suomen Kylät ry  Tanja Rämä tanja.rama@keskisuomenkylat.fi puh. 0405420652

 

Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Takaisin ylös