Lampaanlihan tuotantoketjun kehittäminen

Ajankohtaista hankkeessa

Lammasketju

Lampaanlihan tuotantoketjun kehittäminen

Kevään ja kesän aikana hankkeessa kartoitetaan tiedonkulkua eri lammasketjun toimijoiden välillä. Ensimmäiset materiaalipankin videot ja dokumentit ovat myös työn alla. Kesän aikana luvassa on lisäksi ensimmäiset vierailut hankkeen pilottitiloilla. Hanke on myös mukana Farmari-messuilla.

Hankkeen tavoitteet

Hankkeen päätavoitteena on kotimaisen lampaanlihan tuotantoketjun tehokkuuden ja
vastuullisuuden kehittäminen ketjun sisäistä yhteistyötä parantamalla sekä tuotannosta viestiminen
kuluttajille. Tavoitteena on parantaa viestintää, tiedonkulkua ja yhteistyötä koko tuotantoketjun
toimijoiden välillä kilpailulainsäädännön sallimissa puitteissa.

Hankkeessa parannetaan kotimaisen lampaanlihan tuotannon imagoa ja kehitetään lampaanlihan tuotannosta viestimistä yhteisen viestintämateriaalipankin kautta, jota kaikki lampaanlihan
tuotantoketjun toimijat voivat viestinnässään hyödyntää. Lisäksi lisään eri toimijoiden
tietämystä kotimaisesta lammastuotannosta ja sen vastuullisuudesta lampaanlihan tuotantoketjun
sisällä.

Hankkeessa kehitetään lampureille työkaluja toiminnan kehittämiseen, tuotteen laadun
parantamiseen ja sitä kautta tilan kannattavuuden parantamiseen sekä lisätään lampureiden
sitoutumista teuraseläinten kasvun seuraamiseen ja siitä raportoimiseen.

Toimenpiteet

Hankkeen toimenpiteet jakautuvat viiteen työpakettiin, jotka tukevat toistensa toimintaa:

  • Hankehallinto
  • Viestinnän ja tiedonkulun parantaminen lampanlihan tuotantoketjun sisällä
  • Lampaanlihan tuotannosta viestiminen ketjun ulkopuolelle, imagoviestintä
  • Lammastilojen suunnitelmallisen tuotannon ja pitkäjänteisen johtamisen parhaat käytänteet esiin
  • Hankkeesta viestiminen ja tulosten jalkauttaminen

Hankeaika

Hankkeen toteutusaika on 1.1.2022-31.12.2023.

Toteuttajat

Hanketta hallinnoi Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja se toteutetaan yhteistyössä ProAgria Etelä-Pohjanmaan sekä Suomen Lammasyhdistyksen kanssa.

Hankkeen yhteistyökumppanit

Hankkeella on yhteistyökumppaneita laajasti lampaanlihan tuotantoketjun eri palasista.
Yhteistyössä mukana ovat muun muassa:

  • teurastamoita
  • leikkaamoita
  • tukkuja
  • kaupan edustajia
  • lammasalan yhdistyksiä, tuottajaorganisaatioita, edunvalvontajärjestöjä
  • sovelluskehittäjiä
  • toisia kehittämishankkeita

Lisäksi yhteistyötä tehdään paikallisten lammasyhdistysten ja ‐kerhojen, sekä hankealueen muiden hankkeiden kanssa.

Rahoittajat

Hanketta rahoittavat Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma sekä Varsinais-Suomen, Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Suomen ELY-keskus.

Hanke saa rahoitusta myös eri säätiöiltä ja yrityksiltä.

Elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskus

Yhteystiedot

Marianne Reinikka

Projektipäällikkö
040 183 7085
marianne.reinikka(at)jamk.fi
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Biotalousinstituutti
Tuumalantie 17, 43130 Tarvaala
www.jamk.fi

Aija Hytönen

Projektiasiantuntija
050 5359 421
aija.hytonen(at)jamk.fi
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Biotalousinstituutti
www.jamk.fi

Milla Alanco-Ollqvist

Erityisasiantuntija, lammas- ja vuohituotanto
040 7060 558
milla.alanco-ollqvist(at)proagria.fi
www.etela-pohjanmaa.proagria.fi

Sini Sillanpää

Kotieläintuotannon asiantuntija, lammas- ja vuohituotanto
043 825 0526
sini.sillanpaa(at)proagria.fi
www.etela-pohjanmaa.proagria.fi

Marjo Simpanen

044 973 7000
marjo.simpanen(at)lammasyhdistys.fi
Suomen Lammasyhdistys ry
www.lammasyhdistys.fi

Eila Pennanen

044 236 9902
eila.pennanen(at)lammasyhdistys.fi
Suomen Lammasyhdistys ry
www.lammasyhdistys.fi

Anna Kujala

040 520 5436
anna(at)tipos.fi
Suomen Lammasyhdistys ry
www.lammasyhdistys.fi

Anniina Holopainen

Projektiasiantuntija
050 913 1845
pohjanmaanlammasosuuskunta(at)gmail.com
Suomen Lammasosuuskunta
www.suomenlammasosuuskunta.blogspot.com

Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Takaisin ylös