Menestyvä keskisuomalainen nautakarjatila (MEKA)

Tule, opi ja virkisty!

<—-Tulevat koulutukset löydät vasemmalta sivupalkista kohdasta “Tapahtumalistaus” ja oikealta puolelta sivupalkista seuraavat tulevat tapahtumat —->.

Mikä MEKA?

MEKA -hankkeen tehtävänä on tarjota alkutuotantoon ja yrittäjien hyvinvointiin liittyvää koulutusta keskisuomalaisille maatalousyrittäjille. Pääpaino on maidon- ja naudanlihantuotannossa, mutta koulutukset käsittelevät myös peltokasvien tuotantoa. Yrittäjien hyvinvointi ja jaksaminen ovat hankkeen läpileikkaavia teemoja, joita sisällytetään kaikkiin hankkeen koulutustapahtumiin.

Miksi lähtisin mukaan hankkeeseen?

Hankkeen mukana pääset perehtymään eri aiheisiin omien kiinnostuksen kohteiden mukaan (esim. nurmirehuntuotanto, yrittäjän hyvinvointi, tuotantotalous ja sen kehittäminen, eläinaineksen kehittäminen…). Hankkeeseen voi tulla mukaan milloin vain hankeaikana, kunhan sitoutuu osallistumaan 20 oppitunnin suorittamiseen hankkeessa. Tämä tulee näppärästi koottua jo yhden pienryhmän tapaamiskerroilla.

Sen sijaan, että asiantuntijat luennoivat, pienryhmissä keskustellaan paljon ja vaihdetaan kokemuksia, tehdään kehittämissuunnitelmia omalle tilalle ja mietitään miten eri alojen asiantuntijoiden tuomaa tietoa voidaan soveltaa omassa tekemisessä.

Erityisesti opintomatkoilla, mutta myös pienryhmissä tapaa muita yrittäjiä eri puolilta maakuntaa ja pääsee vaihtamaan ajatuksia sekä kokemuksia. Vertaistuki on erittäin merkittävä asia hankkeen toiminnassa.

Tavoitteet

Hankkeen tavoitteena on tukea ja ylläpitää keskisuomalaisten maatalousyrittäjien ammatillista osaamista  liikkeenjohdon, tuotantotoiminnan ja teknologian osalta ja näiden kehittymistä sekä tukea yrittäjien jaksamista ja hyvinvointia.

Alueen yrittäjien osaamisen lisääntyminen tukee nykyisen tuotannon ylläpitämistä sekä edistää yrittäjien kilpailukykyä.

Hankkeelle on asetettu neljä osatavoitetta, jotka ovat

  1. toimintaanta kehittäneet tilat toimivat kannattavasti, tuottavasti ja kilpailukykyisesti
  2. maatalousyrittäjät ovat hyvinvoivia ja jaksavia työssään
  3. karja- ja kasvinviljelytilojen yhteistyöverkostot luovat resurssitehokkuudella kilpailuetuja viljelijöille
  4. keskisuomalainen nautakarjatalous on arvostettua kuluttajien ja päättäjien parissa.

Toimenpiteet

MEKA -hankkeessa toteutetaan pienryhmäkoulutuksia, opintomatkoja sekä seminaareja ja erilaisia ajankohtaispäiviä. Pienryhmiä kootaan eri aihealueiden ympärille, teemoja ovat olleet mm. emolehmätuotannon kehittäminen, maidontuottajien työhyvinvointiryhmä, aurinkoenergia maatilalla, maatilan hallittu talous sekä nuoret yrittäjät.

Pienryhmien kustannus yrittäjille on 120€/tila/ryhmä (sis. alv 0%), samalla rahalla tilalta voi osallistua useampia yhteen pienryhmään. Pienryhmän kesto on 20 oppituntia.

Opintomatkoja hankkeessa on toteutettu jo Sarka-messuille, tutustumaan parsinavettaan tehtyihin lisälypsypaikkoihin ja hiehokasvatuksen eri vaihtoehtoihin. Hankkeessa opintojamatkoja tehdään eri tuotantosuuntien tarpeiden mukaan että myös pienryhmien omia tutustumisia. Oppia haetaan myös muista maista.

Opintomatkojen hinta kotimaassa on pääsääntöisesti 40 €/päivä/hlö (sis. alv 0%). Ulkomaan opintomatkojen hinta määritellään erikseen matkakohteesta ja matkan kestosta riippuen. Opintomatkojen hinnat ovat henkilöittäin.

Seminaarit kokoavat maakunnan yrittäjiä laajemmin yhteen pariksi päiväksi ammattiasian äärelle. Samalla hyödynnetään liikunta- ja hyvinvointimahdollisuudet seminaarin toteutuspaikassa ja otetaan aikaa itselle.

 

Kesto

MEKA -hanke toimii ajalla 1.11.2015 -31.10.2019.

Hallinnoijat ja toteuttajat

Hanketta hallinnoi Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutti, joka toimii Saarijärven Tarvaalassa. Hankkeen toteuttamiseen osallistuu myös ProAgria Keski-Suomi ry.

Rahoittajat

Rahoitus hankkeelle tulee pääosin Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta vuosille 2014 – 2020. Hankkeen rahoitukseen osallistuvat myös maakunnassa toimivat maidon hankintaosuuskunnat sekä lihataloista A-Tuottajat Oy.

Myös hankkeen tapahtumiin osallistuvat yrittäjät rahoittavat hankkeen toimintaa osallistumismaksujen muodossa.

Yhteystiedot

Susanna Lahnamäki

Projektipäällikkö
Tuumalantie 17
43130 Tarvaala
p. 040 725 6603
susanna.lahnamaki-kivela(at)jamk.fi

Anne-Mari Malvisto

Projektiasiantuntija
p. 040 643 2946
anne-mari.malvisto(at)jamk.fi

Sanna Minkkinen

Maidontuotannon asiantuntija
p. 043 824 9646
sanna.minkkinen(at)proagria.fi

Hanna Kaihlajärvi

Projektiasiantuntija
Tuumalantie 17
43130 Tarvaala
p. 040 563 5431
hanna.kaihlajarvi(at)@jamk.fi

Irene Mäkinen

Palvelupäällikkö
Kauppakatu 19A
40100 Jyväskylä
p. 040 587 3245
irene.makinen(at)proagria.fi

MEKA -hankkeelle vuoden jatkoaika

Menestyvä keskisuomalainen nautakarjatila (MEKA) -hanke on saanut vuoden jatkoajan eli hanke jatkuu 31.10.

Menestyvä keskisuomalainen nautakarjatila (MEKA)

Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Takaisin ylös