Maaseuturahaston kasvurahaa maakuntaan

Maaseuturahaston kasvurahaa maakuntaan

Vuoden kolmannella vuosineljänneksellä Keski-Suomen ELY-keskus myönsi maaseuturahastosta yhteensä 2,2 miljoonaa euroa tukea yrityksille ja yhteisöille. Lähes 1,5 miljoonaa euroa menee yritysten investointien vauhdittamiseen ja maakuntaan nouseekin useita uusia toimitiloja.

Suurin hanke on Rawmance Oy:n uusi elintarvikejalostuslaitos, joka rakentuu Jyväskylän Kanavuoreen. Äänekoskelle nousee uusi metallihalli Kosken Levytyö Oy:lle ja Muurameen Halt Oy:n uudet toimitilat. Kasvua haetaan myös hankkeisiin sisältyvillä laiteinvestoinneilla. Rahoitusta myönnettiin myös muille metalli-, metsä- ja elintarvikealan yrityksille konekannan modernisointiin. Yritysten omarahoitus huomioiden, investointien kokonaisarvo on 7,3 miljoonaan euroa.

─ Yritysrahoituksen kysyntä on ollut kasvussa ja investointeja tehdään maakunnassa ilahduttavasti edelleen, sanoo maaseutuyksikön päällikkö Ulla Mehto-Hämäläinen. Tehty elintarvikejalostuksen investointipäätös on kauden suurin, mutta myös pienemmille kasvuaskelille on maaseutuohjelmassa tilaa.

Kehittämishankkeille ja yleishyödyllisille investoinneille myönnetyissä 725 000 eurossa elinkeinoilla on myös merkittävä rooli. Yritysryhmissä kehitetään yrittäjien verkkokauppaosaamista ja teollisuusyritysten tuottavuutta. Yrittäjiä kannustetaan kansainvälistymään, uuden liiketoiminnan ideointiin ja laatuajatteluun. Killerille rakennetaan yhdystie ja Äänekosken kaupunki rakentaa ELY-keskuksen tuella Suolahden asemalle varikkorakennuksen, joka soveltuu paitsi DM7 kiskobussien eli tuttavallisemmin lättähattujen säilytykseen, myös muuhun tapahtumakäyttöön.

Leader-rahaa matkailuun ja paikallishankkeisiin

Keski-Suomen Leader-ryhmät rahoittivat samaisesta maaseuturahastosta yritysten ja yhteisöjen kehittämishankkeita ja investointeja yhteensä 457 000 eurolla. Yritystuet jakaantuivat eri puolille maakuntaa ja niiden avulla kehitetään esimerkiksi matkailupalveluita Korpilahdella, Petäjävedellä, Äänekoskella ja Kannonkoskella. Lisäksi yritykset investoivat muun muassa metallin käsittelyyn, videotuotantoon, kyläkauppaan, hyvinvointipalveluihin, eläintenhoitopalveluihin sekä perhekotitoimintaan.

Yleishyödyllisissä hankkeissa kunnostetaan lähiliikuntakohteita Jämsänkoskella, Hankasalmella, Joutsassa ja Kyyjärvellä. Kuhmoisten Haukkasalon saareen on rakennettu urheilu-, palloilu- ja monitoimikenttä.

Paikallista kulttuuriperintöä säilytetään ja digitoidaan Konnevedellä ja radio- ja puhelinmuseolla Petäjävedellä. Keuruulla yrittäjät vahvistavat lasten ja nuorten palveluita, ja Joutsassa Mieskonmäen kylä houkuttelee erityisesti lapsiperheitä muuttamaan maalle. Jyvässeudulla nuorten yrittäjyys- ja työelämätaitoja vahvistetaan kestävän elämäntavan ja kiertotalouden näkökulmasta järjestämällä kansainvälisiä nuorisovaihtoja.

Lisätietoja:     

Ulla Mehto-Hämäläinen, p. 0295 024 577

Keski-Suomen ELY-keskus

 

Leader-ryhmien hanke- ja yritysrahoitus:

http://www.keskisuomenmaaseutu.fi/yhteystiedot

 

Liite 1: Keski-Suomen ELY-keskuksen myöntämä maaseuturahoitus Q3/2019

Liite 2: Keski-Suomen Leader-ryhmien myöntämä maaseuturahoitus Q3/2019

Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Takaisin ylös