Tuotantotehokkuutta, laajennuksia ja laiteinvestointeja – maaseuturahoituksen avulla 3,4 miljoonan investoinnit loppuvuodesta maakuntaan

Tuotantotehokkuutta, laajennuksia ja laiteinvestointeja – maaseuturahoituksen avulla 3,4 miljoonan investoinnit loppuvuodesta maakuntaan

Vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä Keski-Suomen ELY-keskus ja Leader-ryhmät myönsivät rahoitusta yritysten kasvuun noin miljoona euroa ja maaseudun kehittämishankkeisiin 1,9 miljoonaa euroa.

Yritykset laajensivat toimintaansa toimitila- ja laiteinvestoinnein sekä kehittivät uutta liiketoimintaa kokeiluin. Yrityksistä suurimman investoinnin tekee viitasaarelainen Haka-Wood. Maaseuturahaston 552 000 euron avustuksella tehdään lähes 2 miljoonan euron investoinnit yrityksen tulevaisuuteen. Investointien avulla mittauksen ja sahauksen tarkkuutta saadaan parannettua ja samalla mahdollistetaan suurempi tuotannon volyymi. Investoinnin seurauksena yritys pystyy joustavammin reagoimaan markkinoiden muuttuviin vaatimuksiin.

Hankerahoitusta ELY-keskuksesta myönnettiin viimeisellä vuosineljänneksellä 1,8 miljoonaa euroa. Tukea yleishyödyllisiin investointeihin saivat moottoriurheilukeskuksen rakentaminen Keuruulla ja kelkkareittien kunnostamiset Viitasaarella ja Kivijärvellä. Kehittämisrahaa myönnettiin kylämatkailuun ja saunaverkoston kasvattamiseen sekä koulutuskokonaisuuksiin viljelijöille ja vesiosuuskuntiin. Uutta liiketoimintaa viritellään villankierrätyksen ympärille Jämsään ja Keski-Suomen ruokaketjun kehittämistä jatketaan Jyväskylän ammattikorkeakoulun hankkeessa.

 

Kokeilujen ja perustamistuen avulla uusi liiketoiminta lentoon

Keski-Suomen Leader-ryhmät rahoittivat loppuvuonna 2018 yrityksille useita perustamistukia ja kokeiluita, muun muassa sähkötoimisen ja ekologisen, lumella liikkumiseen tarkoitetun laitteen prototyypin kehittämisen. Lisäksi rahoitettiin investointeja erikoisvaatteiden tuotantoon ja sisustuslevyjen valmistukseen sekä toimitilojen kunnostamiseen. Osalla Leader-ryhmistä vuodelle 2018 käytössä olevat varat oli myönnetty jo aiemmin loppuun.

Kokeilut voivat olla uuden liiketoiminnan tuotteiden ja palveluiden sekä toimintamallien testaamista ja kehittelyä. Kokeilutukea voidaan myöntää yrityksille 2000–10 000 €. Perustamistukea voidaan myöntää aloittavan yrittäjän ensimmäisen uuden yrityksen alun vauhdittamiseen liiketoimintasuunnitelman perusteella. Perustamistuki sopii myös liiketoimintaansa uudistavalle toimivalle yritykselle esimerkiksi asiantuntijapalveluiden käyttöön. Perustamistukea voidaan myöntää 5000–35 000 €.

Tiedote luettavissa ja jaettavissa keskisuomenmaaseutu.fi-sivulla

 

Liitteet:

Liite 1: Keski-Suomen ELY-keskuksen myöntämä maaseuturahoitus Q4/2018

Liite 2: Keski-Suomen Leader-ryhmien myöntämä maaseuturahoitus Q4/2018

 

Lisätietoja:    

Ulla Mehto-Hämäläinen, p. 0295 024 577, Keski-Suomen ELY-keskus (yritysrahoitus)

Veli Koski, p. 0295 024 563, Keski-Suomen ELY-keskus (hankerahoitus)

Leader-hankkeista lisätietoa antavat Leader-ryhmien työntekijät: www.keskisuomenmaaseutu.fi/yhteystiedot

Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Takaisin ylös