Artesaaniruoka

Artesaaniruoka

Mitä on artesaaniruoka?

Artesaaniruoka valmistetaan korkealaatuisista, puhtaista raaka-aineista ilman säilöntäaineita, väriaineita tai synteettisiä aromeja. Valmistuksessa hyödynnetään perinteisiä luonnollisia valmistusmenetelmiä ja säilöntätapoja, kuten hapatusta ja ilmakuivatusta. Tuotteita valmistetaan pienessä mittakaavassa paikallisista raaka-aineista, joiden alkuperä on aina jäljitettävissä. Käsityö ja ihmisen kädenjälki ovat vahvasti mukana kaikissa valmistusprosessin vaiheissa. Artesaaniruoan valmistamista voisikin kutsua ruokakäsityöksi. Vaikka artesaaniruoan valmistamiseen kehitetään jatkuvasti uusia innovaatioita, lähtökohtana on aina perinteiden kunnioittaminen. Artesaaniruokaa myydään pääosin suoraan tiloilta, mutta jonkin verran myös ruokamessuilla, markkinoilla, REKO-ringeissä ja verkkokaupoissa.

Aitojamakuja.fi on tuottanut youtube-kanavalleen lyhyen videon artesaaniruoasta. Videon voit katsoa tästä.

Artesaaniruoka SM -kilpailut

Artesaaniruoka SM -kilpailujen tarkoituksena on kehittää artesaaniruokaa ja tukea paikallisten ruokakulttuurien säilymistä sekä lisätä artesaaniruoan näkyvyyttä ja tunnettavuutta. Alkuun mukana oli tuotteita Suomesta ja Ruotsista, mutta kilpailun suosion myötä mukaan ovat tulleet kaikki Pohjoismaat ja Baltian maat. Osallistumiskriteereinä ovat artesaaniruoan määritelmän mukaisesti paikalliset raaka-aineet sekä tuotteiden valmistus ilman säilöntäaineita, väriaineita tai synteettisiä aromeja. Kilpailussa on useita eri kilpailukategorioita ja -luokkia, joissa eri tuoteryhmien edustajat kilpailevat oman tuoteryhmänsä edustajien kanssa.

Artesaaniruoka SM -kilpailuja on järjestetty vuodesta 2016 lähtien vuosittain. Ensimmäiset kolme kilpailua järjestettiin Raaseporin Fiskarsin Ruukissa. Vuonna 2019 siirryttiin Jyväskylään ja vuonna 2020 Raisioon. Vuonna 2021 Artesaaniruoan SM-kilpailut järjestetään Ahvenanmaalla 7.-9.10.

Vuonna 2021

Artesaaniruoka SM -kilpailut Ahvenanmaalla 2021

Vuonna 2020

Artesaaniruoka SM -kilpailut Raisiossa 2020 (järjestäjän verkkosivu)

Artesaaniruoka SM 2020 (Aito maaseutu -verkkosivu)

Vuonna 2019

Artesaaniruoka SM -kilpailut Jyväskylässä 2019 (järjestäjän Aito maaseutu -verkkosivu)

Vuonna 2016-2018

Artesaaniruoka SM -kilpailut Raaseporissa 2018

Artesaaniruoka SM -kilpailut Raaseporissa 2017

Artesaaniruoka SM -kilpailut Raaseporissa 2016

Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Takaisin ylös