Keski-Suomen ruokakartta kutsuu tutustumaan lähellä tuotettuun ruokaan

Keski-Suomen ruokakartta kutsuu tutustumaan lähellä tuotettuun ruokaan

Keski-Suomen ruokakarttaan on koottu esimerkkejä Keski-Suomessa tuotettavista raaka-aineista ja elintarvikkeista, joita voi ostaa suoramyyntitiloilta tai kauppojen hyllyiltä. Ruokakartan avulla halutaan esitellä maukasta ja monipuolista ruokamaakuntaamme.

– Keski-Suomesta löytyy runsaasti mahtavia tuotteita ja raaka-aineita, joita kannattaa ehdottomasti hyödyntää päivittäin. Lähellä tuotettua ja jalostettua ruokaa käyttämällä luodaan työtä ja toimeentuloa maakuntaan, kertoo projektipäällikkö Leena Pölkki Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallinnoimasta Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatio 2 -hankkeesta.

Tilastokeskuksen mukaan Keski-Suomessa on yhteensä 3637 elintarvikealan toimipaikkaa ja niissä työllistyy yhteensä 7 180 henkilöä (vuonna 2015). Joukossa on muutamia suuryrityksiä, jotka toimivat valtakunnallisesti ja myös kansainvälisesti. Sitten on lukuisia pieniä yrityksiä, jotka ovat erikoistuneet kotimarkkinoille.

Vastaavasti Keski-Suomessa on aktiivitiloiksi laskettavia alkutuotannon tiloja yhteensä 2845 (vuonna 2016). Tämä käy ilmi MTK Keski-Suomen toteuttamasta selvityksestä. Aitojamakuja.fi-yritystilaston mukaan maakunnassamme on 150 jalostavaa elintarvikeyritystä (vuonna 2017).

Kasvua ruoka-alan yrityksille maaseutuohjelmasta

Ruokaketjun kehittäminen sekä lähiruoan tuotannon ja käytön lisääminen on yksi Keski-Suomen maaseudun kehittämisen tärkeitä painotuksia. Maaseuturahoituksella voidaan tukea ruokaketjun kaikkia osia.

– Rahoitusta voi saada muun muassa maatilojen ja puutarhojen investointeihin ja sukupolvenvaihdoksiin sekä jalostavien elintarvikealan yritysten investointeihin. Samoin kehittämishankkeita, joilla edistetään vaikkapa alan yritysten yhteistyötä tai lähiruoan käyttöä suurtalouksissa ja kuluttajien ruokakoreissa, voidaan rahoittaa. Toimiva työväline on myös yritysryhmähanke, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi elintarvikkeiden vientimahdollisuuksien kartoittamisessa, sanoo maaseutuyksikön päällikkö Ulla Mehto-Hämäläinen Keski-Suomen ELY-keskuksesta.

Tulevana viikonloppuna Keski-Suomessa tapahtuu monenlaista mielenkiintoista ruoan parissa. Lähde makumatkalle Keski-Suomeen!
14.9.2019 Osta tilalta! – ja Makumatka maalle -päivä, mukana myös monia keskisuomalaisia tiloja
13.-15.9.2019 Artesaaniruoka SM 2019 -kilpailu Jyväskylässä
14.-15.9.2019 Wemmi – Ween maan wiljaa -myyntitapahtuma Jyväskylässä

Tutustu Keski-Suomen ruokakarttaan.
Lisätietoja maaseuturahoituksesta osoitteesta www.keskisuomenmaaseutu.fi

Kartan on toteuttanut yhteistyössä Keski-Suomen liitto, Keski-Suomen ELY-keskus, Jyväskylän ammattikorkeakoulun Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatio 2 -hanke ja Keski-Suomen Leader-ryhmien Sykettä2-viestintähanke. Hankkeita rahoitetaan Euroopan maaseuturahastosta.

Lisätiedot:
Leena Pölkki, projektipäällikkö, Jyväskylän ammattikorkeakoulu
050 401 1894, leena.polkki@jamk.fi

Suvi Bayr, projektipäällikkö, Keski-Suomen liitto
040 652 3848, suvi.bayr@keskisuomi.fi

Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Takaisin ylös