Lähde lähimatkalle hämmästyttävään Keski-Suomeen

Lähde lähimatkalle hämmästyttävään Keski-Suomeen

Yhä useampi etsii nykyään kaukomatkan sijaan elämyksiä omasta kotimaasta, kotikunnasta tai sen lähiseuduilta. Keski-Suomen maaseudulla on paljon matkailukohteita, jotka sopivat niin lapsiperheen, seikkailunhaluisen kuin kulttuurin ystävänkin makuun.

On luontokohteita, maatilamatkailua, kesäkahviloita, kesäteattereita, näkötorneja ja uimarantoja. Useimpia niistä on kehitetty paikallisin voimin ja EU:n maaseuturahoitusta hyödyntäen.

Elämyksellinen ja ekologinen lomamatka lähellä

Keski-Suomessa voi viettää elämyksellisen loman. Matkailun vahvuudet ovat juuri maaseudulla: luonnon rauhaa, ruuhkattomuutta, puhtautta ja aitoutta.

Lähimatkailun yksi parhaimmista puolista on sen ympäristöystävällisyys ja sen voi huomioida omalla lomamatkalla monella tavalla. Ekologinen matkustaminen keskittyy mahdollisimman pienen hiilijalanjäljen jättämiseen ja säästeliääseen luonnonvarojen kulutukseen. Helpoin tapa pienentää hiilijalanjälkeä on matkustaa junalla lentokoneen sijaan, siksi kotimaan matkailu onkin hyvä vaihtoehto. Matkustaessa kannattaa käyttää julkista liikennettä tai vuokrata vaikka polkupyörä auton sijaan.

Lähimatkailu on paitsi edullista ja ekologista, samalla tuet oman maakuntasi taloutta sekä paikallista yritystoimintaa. Yksikin pienyrittäjän kahvilassa nautittu kahvikuppi tuo tuloja oman maakunnan hyvinvoinnille.

Maaseutuohjelma matkailun menestystarinoiden tukena Keski-Suomessa

Matkailulla on suuri merkitys alueen talouteen maaseutualueilla. Matkailu työllistää yli 140 000 suomalaista eli 5,5 % työllisistä (vuonna 2017). Keski-Suomeen matkailijat jättivät vuonna 2015 kaikkiaan noin 310 miljoonaa euroa.

Lisäksi matkailun kerrannaisvaikutukset muille toimialoille ovat merkittävät. Matkailukohde tuo matkailijan paikkakunnalle ja luo näin kysyntää alueen muillekin yrityksille, esimerkiksi kaupalle ja palvelualalle.

Keski-Suomessa Euroopan maaseuturahastosta on panostettu matkailun kehittämiseen kuudella miljoonalla eurolla vuosina 2014–18. Keski-Suomen Leader-ryhmien ja Keski-Suomen ELY-keskuksen miljoonan euron maaseuturahaston yritystuella on saatu aikaan 3,9 miljoonan euron investoinnit matkailuyrityksissä.

– Maaseudun yritysrahoitus on monelle matkailuyrittäjälle kannustin, joka mahdollistaa investoinnin. Ilman ulkopuolista rahoitusta moni investointi olisi jäänyt tekemättä, sanoo maaseutuyksikön päällikkö Ulla Mehto-Hämäläinen Keski-Suomen ELY-keskuksesta.

Lisäksi maakunnassa on tuettu matkailun kehittämishankkeita 5 miljoonalla eurolla. Hankkeissa matkailualan toimijat ovat muun muassa kehittäneet yhteismarkkinointia, yhteisiä tuotteita tai palveluita. Keski-Suomessa on tuettu myös lukuisia yleishyödyllisiä investointeja, kuten reitistöjen, liikuntapaikkojen ja uimarantojen rakentamista. Monet näistä kohteista ovat suosittuja retkeilypaikkoja, jotka houkuttelevat paikallisen väestön lisäksi vieraita kauempaakin ja ovat käytettävissä ilman pääsymaksuja.

www.teesesuomessa.fi -sivustolle on koottu yli 200 suomalaista matkailukohdetta, joita on rahoitettu EU:n maaseuturahastosta. Jokainen matka maaseudulle lisää parhaimmillaan paitsi matkailijan hyvinvointia myös koko seudun elinvoimaa.

Keski-Suomeen tutustumisen voit aloittaa vaikka tähän karttaan kootuista kohteista.

Tutustu Keski-Suomen maaseudun matkailukohteiisin

Kaunista kotimaan matkailukesää!

 

Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Takaisin ylös