Lähiruoan valtakunnallinen koordinaatiohanke tiedottaa, 49/2017 (30.11.2017)

Lähiruoan valtakunnallinen koordinaatiohanke tiedottaa, 49/2017 (30.11.2017)

Uutta tilastotietoa Suomen elintarvikeyrityksistä

Valtakunnallinen Lähiruoan koordinaatiohanke ja maakunnalliset elintarvikealan kehittäjät kokosivat vuonna 2017 yhteistyössä maakunnittaisen Aitoja makuja yritystilaston. Uuden tilaston mukaan Suomessa on noin 2860 jalostavaa elintarvikeyritystä.

Tilastosta selviää, millä toimialalla yritykset toimivat ja montako henkilöä ne työllistävät. Tilastoitujen jalostavien elintarvikeyritysten liikevaihto on vähintään 10 000 euroa.

– Elintarvikealalla merkittävässä roolissa ovat pienet elintarvikeyritykset, jotka työllistävät alle 10 henkilöä. Tähän ryhmään kuuluu noin 2450 yritystä eli 85 % kaikista yrityksistä. Kun tilannetta verrataan maakunnittain valtakunnalliseen tilanteeseen, Kanta- ja Päijät-Hämeessä, Keski-Pohjanmaalla, Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa näiden pienten yritysten suhteellinen osuus on pienempi kuin muualla Suomessa, hankkeen projektipäällikkö Päivi Töyli kertoo.

Jalostavat elintarvikeyritykset paikantuvat tilaston perusteella selvästi väestökeskittymiin, sillä Pirkanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Satakunnassa, Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa on yli 200 yritystä kussakin.

Jalostuksen toimialat vaihtelevat maakunnittain

Toimialoittain tarkasteltuna leipomoalalla toimii 29 % yrityksistä eli 835 yritystä. Seuraavaksi yleisimpiä aloja ovat vihannesten sekä marjojen ja hedelmien jalostus (465), muiden elintarvikkeiden jalostus (442) sekä teurastus ja lihanjalostus (435).

– Osassa maakunnista on keskimääräistä enemmän tietyn alan yrityksiä, kuten Lapissa teurastus- ja lihanjalostusyrityksiä, Pohjois-Karjalassa leipomoalan yrityksiä ja Etelä-Karjalassa vihannesten sekä marjojen ja hedelmien jalostusyrityksiä. Useissa maakunnissa on hyvin monipuolista jalostustoimintaa. Pienten yritysten liiketoiminta pohjaa usein paikalliseen kysyntään, Töyli kertoo.

Infografiikka: Jalostavat elintarvikeyritykset kokoluokittain

Infografiikka: Jalostavat elintarvikeyritykset toimialoittain

Lisätietoa:
Päivi Töyli
projektipäällikkö
040 189 1929, paivi.toyli@utu.fi

Heidi Valtari
kehittämispäällikkö
0400 487 160, heidi.valtari@utu.fi

Maakuntakohtaisista erityispiirteistä antavat lisätietoa Aitoja makuja -aluetoimijat, joiden yhteystiedot löytyvät osoitteesta: www.aitojamakuja.fi/yhteystiedot.php
Lähiruoan koordinaatiohankkeen yhdessä maakunnallisten elintarvikealan kehittäjien kanssa kokoamat yritystilastot löytyvät osoitteesta: www.aitojamakuja.fi/tilastot.php

Viestijänä,
Heidi Valtari
Lähiruoan valtakunnallinen koordinaatiohanke
www.aitojamakuja.fi
Turun yliopiston Brahea-keskus

Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Takaisin ylös