Maaseuturahoitusta maakuntaan moneen tarpeeseen – haku jatkuu keskeytyksettä myös rahoituskausien välissä

Maaseuturahoitusta maakuntaan moneen tarpeeseen – haku jatkuu keskeytyksettä myös rahoituskausien välissä

Keski-Suomen ELY-keskus ja Leader-ryhmät ovat heinä-syyskuussa myöntäneet maaseuturahoitusta maakunnan yrityksille ja hankkeille 1,6 miljoonalla eurolla. EU:n rahoituskausi 2014-20 on päättymässä, mutta maaseutuohjelman rahoitushaku jatkuu kauden vaihtumisesta huolimatta.

Keski-Suomen ELY-keskus myönsi maaseuturahastosta rahaa kolmannella vuosineljänneksellä miljoona euroa. Suurin summa, yli puoli miljoonaa euroa menee yleishyödylliseen investointiin, joka on kevyen liikenteen väylän rakentaminen Petäjävedelle. Investoinnin avulla saadaan turvallinen kulkuyhteys Pihlajaniemen suunnasta Kintauden koululle. Lisäksi maakunnassa käynnistyy digitaalisuuden avulla yhteisöllisyyttä edistävä hanke.

Yritysten investointitukea myönnettiin kahdelle yritykselle kalusto- ja laiteinvestointeihin yhteensä 50 000 euroa. Villa tuotteiksi -yritysryhmähankkeella edistetään kotimaisen villan hyödyntämistä sekä rakennetaan taloudellisesti kannattavaa villan tuotantoketjua. Lomaseutu #365 yritysryhmässä kymmenen matkailuyritystä Viitasaaren seudulta hakevat liiketoimintaan kestävää kasvua laadun ja vastuullisuuden avulla.

Leader-ryhmiltä tukea yli 630 000 eurolla maaseudun yrityksiin, vapaa-ajan kohteisiin ja rakennuksiin

Keski-Suomen Leader-ryhmät rahoittivat maaseuturahastosta samalla vuosineljänneksellä kahtakymmentä yritystä ja kolmeakymmentä yleishyödyllistä yhteisöä yhteensä reilulla 630 000 eurolla, josta noin155 000 euroa yrityksille ja 478 000 euroa yhteisöille. Asukkaiden ja yrittäjien tarpeesta lähtevillä pienilläkin ideoilla saadaan aikaan merkittävää kehitystä paikkakunnille.

Suurimmat yksittäiset yritystuet myönnettiin metallialan yrityksen tuotantotilojen laajennukseen Uuraisilla ja elementtituotannon tuotekehitykseen Karstulassa. Muita yritysinvestointeja ovat esimerkiksi kukka- ja hautauspalvelun sekä muovituoteyrityksen tuotanto- ja toimitilojen laajentamiset Konnevedellä. Metsäalan laitteiden hankintaa tehdään Keuruulla ja Kuhmoisissa. Saarijärven Luotolan saunamaailmaa lisärakennetaan.

Yleishyödyllisillä hankkeilla parannetaan vapaa-ajan harrastusmahdollisuuksia monin tavoin: esimerkiksi Kapeenkosken luontokohde tehdään paremmin saavutettavaksi. Jämsän Länkipohjaan rakennetaan frisbeegolfrata, Keuruun Ison Kirjan uimarantaa kunnostetaan, Uuraisilla kehitetään Hiirolan ravirataa ja juhlitaan 100-vuotiasta Urheiluseura Raikua. Luontopolkuja rakennetaan useampaan kylään pohjoisessa Keski-Suomessa. Lisäksi omaishoitajien jaksamista edistetään käsitöiden, taiteen ja kulttuurin avulla Jyväskylän seudulla.

Myös monia yhteisöllisessä käytössä olevia rakennuksia korjataan ja remontoidaan eri puolilla Keski-Suomen maaseutua mm. energiatehokkaammiksi. Vesuri-ryhmän toiminta-alueella 21 yhteisöä toteuttaa teemahankkeen myötä pieniä investointeja, kuten laitehankintoja ja korjaus- ja kunnostustöitä yhteisissä liikunta- ja kokoontumistiloissa.

Maaseuturahoituksen haku jatkuu keskeytyksettä

Uuden rahoituskauden 2021-27 valmistelu on käynnissä, mutta yritys- ja hanketukien hakemiseen kauden muutos ei vaikuta. Maaseuturahoitusta voi hakea edelleen Keski-Suomen ELY-keskuksesta ja Leader-ryhmistä, mutta rahoituspäätöksiä voi joutua odottamaan keväälle 2021, jolloin vahvistetaan käytettävissä olevat varat. Maaseuturahoitusta voi hakea yleishyödylliseen kehittämis- tai investointihankkeeseen sekä yritysten kehittämiseen ja investointeihin.

Lisätietoja:
Maaseutupäällikkö, Ulla Mehto-Hämäläinen p. 0295 024 577, Keski-Suomen ELY-keskus
Leader-ryhmien hanke- ja yritysrahoitus: www.keskisuomenmaaseutu.fi/yhteystiedot

Liite 1: Q3_2020_LIITE1 Keski-Suomen ELY-keskuksen myöntämä maaseuturahoitus Q3/2020
Liite 2: Keski-Suomen Leader-ryhmien myöntämä maaseuturahoitus Q3/2020

Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Takaisin ylös