Tulevaisuuden tekijät -hankkeessa on edistetty ilmastoasioita, kansainvälisyyttä ja nuorten yrittäjyyttä

Tulevaisuuden tekijät -hankkeessa on edistetty ilmastoasioita, kansainvälisyyttä ja nuorten yrittäjyyttä

Leader Viisarin Tulevaisuuden tekijät -hankkeessa on keskitytty ilmastoasioihin, kansainvälisyyteen sekä nuorten yrittäjyyteen. Nämä teemat nousivat nuorilta keväällä 2019 pidetyissä TulevaisuusSessioissa.

Yrittäjyyttä on edistetty tapahtumilla, leireillä ja videoiden sekä työpajojen ostamisella Viisarin alueen nuorilta. Marraskuussa 2019 järjestettiin Amazing bisnes -yritysleiri. Leiri järjestettiin alueellisena yhteistyönä 4H-yhdistysten ja Leader Viisarin Tulevaisuuden tekijät -hankkeen toimesta ja sen mahdollisti raedy4bisnes-rahoitus sekä alueen kehittämistoimijat. Amazing bisnes -leirillä kymmenen innostunutta nuorta pohjoisesta Keski-Suomesta keskittyi vuorokaudeksi yrittäjyyteen ja leirin jälkeen kuusi nuorta perusti 4H-yrityksen. Aika vaikuttavaa, vai mitä? Teknologian mahdollistamia tulevaisuuden töitä on myös kokeiltu alkuvuoden aikana virtuaalitodellisuus- eli VR-työpajoilla Kinnulassa ja Kyyjärvellä. Työpajoihin kutsuttiin paikkakuntien yrittäjiä, nuoria sekä muita VR:n mahdollisuuksista kiinnostuneita. Piilotyöpaikkoja löytyi Karstulan lukiolaisille tammikuussa järjestetyssä Amazing yrittäjä -rallissa. Siinä lukiolaisten tiimit kiersivät yrityksiä ratkoen pieniä pulmatehtäviä tai esimerkiksi pukien myyvimmän asukokonaisuuden mallinukelle Tekstiili Matti ja Maija Oy:ssä. Kylän somepäällikölle eli nuorten someosaamiselle voisi olla kysyntää myös muualla kuin Karstulassa eli rohkeasti vain ideoimaan uusia työtehtäviä.

Kansainvälisyyttä lähestyttiin kyselemällä nuorilta somessa kiinnostusta lähteä Reissuun! Nuoria ilmoittautui mukaan seitsemästä eri kunnasta ja Erasmus+ -vaihtoa järjestetään yhdessä Nuorisokeskus Piispalan kansainvälisyyskoordinaattorin kanssa. Vaihdon määränpääksi valikoitui Irlanti, mutta kesälle 2020 kaavailtu Reissu on nyt siirtymässä. Reissulaisten yhteishenkeä pidetään yllä WhatsApp-ryhmässä viestittelyjen ja videopuhelujen avulla. Ilmastoaiheita tuumittiin Äänekosken nuorten kanssa ja sinne on toivottavasti ilmastoaiheista tilaisuutta jossain vaiheessa tulossa. Saarijärvellä järjestetty Maailman kestävin piknik puolestaan innoitti tekemään Kestäviä tekoja Saarijärvellä -videosarjan, jossa perehdyttiin paikkakunnan osaamiseen ja tekoihin kestävältä kulmalta. Videosarjan löydät Tulevaisuuden tekijät -hankkeen YouTube-kanavalta.

Koko Suomen tulevaisuuspäivää vietettiin 6.3.2020 ja sen kunniaksi Kinnulan nuorille järjestettiin Tulevaisuusilta. Oletko ajatellut miltä sinun tulevaisuus näyttää vuonna 2050? Sitäkin illassa pohdittiin ja nuorten mielestä Kinnulaan jääminen edellyttäisi työpaikkoja, kivoja ihmisiä ja toimivia palveluita. Aika helposti ymmärrettäviä ja meitä kaikkia koskettavia asioita. Saarijärvelle ollaan muodostamassa Bisnes Academyä eli yhteistä oppimisen paikkaa nuorille, yrittäjille ja nuorten kanssa toimiville tahoille. Bisnes Academyn kehittelyyn pääsevät mukaan kaikki kiinnostuneet ja ensimmäiset Rohkeita kokeiluja -bisnesdeitit keräsi mukavasti porukkaa BioPaavoon. Voisiko sinunkin paikkakunnalla olla tarvetta jollekin uudelle toimintatavalle? Tulevaisuuden tekijät -hanke on apukätenä kaikille nuorten kanssa toimiville Leader Viisarin alueella, joten otahan yhteyttä paivi.hakkarainen@saarijarvi.fi tai puhelimitse 040 542 1432.

Tulevaisuuden tekijöiden eli Leader Viisarin alueen nuorten kuulumisia voit seurata nyt myös Henkilökohtaista-videosarjassa YouTubessa.

Viikoittain Amazing Lande -Facebook-sivuilla voit lukea blogimaisia kirjoituksia. Instagramista @tuletekijaks näet työpäivisin julkaisuja, mitä Viisarin alueella tapahtuu ja samat julkaisut aukeavat myös selaimessa. Hanketta rahoittaa Keski-Suomen ELY-keskus maaseuturahastosta.

Lue lisää Tulevaisuuden tekijät -hankkeesta.

Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Takaisin ylös