Ajankohtaista

Kilpailut auttavat tuotteita kehittymään

Teksti: Riikka Soikkala, JAMK

Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatio -yhteistyöhankkeen syksyn lähiruokakampanjaviikot huipentuivat Käsintehty ruoka -kilpailuun Wemmi-markkinoilla 22.-23.9.2018. Mukana kilpailussa oli ennätyksellisesti kaksikymmentäyksi tuotetta. Kaikki tuotteet arvioitiin samassa kategoriassa.

Kilpailun voittajaksi nousi Alavuden Öljynpuristamon Punajuuripesto. Toisen sijan nappasi yhden pisteen voittajalle jääneenä Jukolan Juusto Oy:n Aito Kuusenkerkkä Cheddar ja kolmanneksi ylsi Hamppumaa Oy:n Kasvispihvit – valmis proteiinirikas kuivasekoitus. Mikko Ilmoniemen Harjulan Hamppuherkku sai puolestaan kunniamaininnan. Viisihenkisen tuomariston muodostivat päätuomari keittiömestari ja opetusneuvos Martti Lehtinen, Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtaja Pirjo Luotola, MasterChef 2018 -voittaja Marjut Koiranen, graafisen suunnittelun toimisto PIGMEn Markus Viitakoski sekä K-Market kauppias Mika Lindeqvist.

Ensi vuonna Käsintehty ruoka -kilpailu väistää isomman, Artesaaniruoan SM -kilpailun tieltä. Artesaaniruoan SM -kilpailut on aiempina vuosina järjestetty Raaseporissa, mutta nyt kilpailu järjestetään Jyväskylässä Wemmi-markkinoiden yhteydessä. Kilpailun järjestäminen on iso koitos, jossa korostuu jälleen kerran hankkeen toimijoiden ja lukuisten yhteistyökumppaneiden välisen yhteistyön merkitys.

Kilpailujen tavoitteena on edistää suomalaisten raaka-aineiden käyttöä elintarvikejalostuksessa, nostaa pienimuotoisen elintarvikejalostuksen tasoa ja käyttäjälähtöisyyttä sekä parantaa suuren yleisön, kaupan ja ammattikeittiöiden tietoisuutta olemassa olevasta tarjonnasta. Edellytyksenä kilpailuun osallistumiselle on tuotannon käsityömäisyys ja pienimuotoisuus.

Kilpailut ovat loistava tilaisuus hyödyntää sparraus ja palaute kilpailuista. Kilpailuihin ja muihin koitoksiin valmistautumisessa kannattaa tutustua esimerkiksi Vientivalmiuksien kehittäminen Saksan markkinoille -aktivointihankkeen avoimeen työpajaan joulukuussa, jossa aiheena on Asiakaslähtöinen tuotekehitys – kohderyhmää houkutteleva paketointi. Työpajaan voivat osallistua muutkin kuin Saksan markkinoille tähtäävät yritykset.

Lue lisää:
Syksyn lähiruokakampanjaviikot huipentuivat kolmannen kerran järjestettyyn Käsintehty ruoka -kilpailuun 22.9.2018 – Voittajiksi nousivat innovatiiviset tuotteet / Mediatiedote 22.9.2018

Lähiruoka tutuksi kilpaillen ja maistattaen

Kilpailijakolmikko käymässä läpi kisatapahtumia.

Teksti: Riikka Soikkala, JAMK
Kuvat: Piia Kykkänen, JAMK

Maaseutu kaupungissa -lähiruokapäivä järjestettiin Jyväskylässä Kauppakeskus Sepässä lauantaina 8.9.2018. Ohjelman huipennus oli leikkimielinen lähiruokakokkauskisa. Kisaamassa olivat JJKn toimitusjohtaja Caius Forsberg, vuoden 2018 MasterChef -voittaja Marjut Koiranen sekä Lehtolan tilan yrittäjä Arja Kaunikkila-Laurikainen. Tuomaroinnista vastasivat Keski-Suomen Keittiömestarit ry:n puheenjohtaja Anne Rantanen ja Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisten toiminnanjohtaja Eeva-Liisa Kivimäki. Kilpailun värikkäitä käänteitä väritti entisestään juontaja Mikko Kalliola.

Marjut Koirasen graavisärki-sienisalaattiruisleipä vei voiton.

Kilpailu käytiin teemalla ”Hemmotteluiltapala rakkaalle”. Aikaa oli kaksikymmentäviisi minuuttia. Kaikki kilpailijat lähtivät toteutuksessaan eri linjoille. Tuomareiden maisteltavaksi ja arvioitavaksi muodostui kolmen ruokalajin iltapala, härkäpapusalaatti sekä graavisärki-sienisalaattiruisleipä. Voittajaksi tuli Marjut ja jaetulle toiselle sijalle Arja ja Caius.

Tapahtumassa oli esillä myös ruokahävikkiteema. Luonnonvarakeskuksen arvioiden mukaan kotitalouksissa syntyy syömäkelpoista ruokahävikkiä 120–160 miljoonaa kiloa eli noin 20–25 kg henkeä kohden vuodessa.

– Maa- ja kotitalousnaiset kokoavat ympäri maata hävikkiruokapöytiä, jotka havainnollistavat yhden henkilön vuotuista ruokahävikkiä. Näyttely antaa paljon miettimisen aihetta ruuan käytöstä ja omista ruokatottumuksista, totesi Kivimäki.

– On hyvä muistaa, että lähiruoka on samalla ympäristöteko, hän jatkaa.

Tapahtumassa oli myös lähiruokamaistatuksia hunajasta, paahdetuista härkäpavuista, marjamehusta ja juustosta.

Pellolta pöytään ja maailmalle -lähiruokaseminaarin 18.9.2018 materiaalit on julkaistu

Pellolta pöytään ja maailmalle -lähiruokaseminaari järjestettiin Jyväskylässä 18.9.2018 osana lähiruokakampanjaviikkoja. Päivän materiaalit löydät ohesta – kannattaa tutustua ja hyödyntää.

Esitykset:
Seminaarin ohjelma
Katsaus keskisuomalaiseen ruokaketjuun ja sen tulevaisuuteen, ylijohtaja Pasi Patrikainen, Keski-Suomen ELY-keskus
Eväitä kansainvälisyyteen – brändäys ja tavaramerkit, Team Finland kasvu- ja kansainvälistymiskoordinaattori Jouni Hynynen, Keski-Suomen ELY-keskus
Arktisuus elintarvikeviennissä, markkinointi- ja viestintäpäällikkö Minna Asunmaa, Ruokatieto Yhdistys ry
Hyödynnä elintarvikelainsäädäntö, projektipäällikkö Johanna Mattila, Turun Yliopisto Brahea-keskus
Tuotteet markkinoille – asiantuntijuutta ja tapahtumia, johtaja Vesa Laitinen, ProAgria Keski-Suomi
Maa- ja kotitalousnaisten esitys, toiminnanjohtaja Eeva-Liisa Kivimäki, Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaiset
Mathantverk i Finland, projektledare Jonas Harald, Företagshuset Dynamo Yritystalo

Videot:
Yhteistyöllä maailmalle – Case Grüne Woche, ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi, MTK (videotervehdys)
Seminaarin esitykset (Aito maaseutu Keski-Suomessa -YouTubessa)

MEKA-hankkeen tulevat koulutukset ja tapahtumat

Syksy käynnistää MEKA-hankkeen viimeisen toimintatalven. Tervetuloa mukaan tuleviin tapahtumiin, koulutuksiin ja opintomatkoille! Mielenkiintoisia ja käytännönläheisiä juttuja tulossa. Tarkemat tiedot ja aikataulut näet aitomaaseutu.fi-sivulta => MEKA-hanke  tai facebook-sivuilta.

Nähdään syksyn, talven ja kevään aikana! 🙂

 

Kasvikset kiinnostivat kävijöitä lähiruoka- ja ruokakasvatustapahtumassa Saarijärven Biotalouskampuspäivillä 14.-15.9.2018

Teksti ja kuvat: Mirja Pummila / Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaiset

Lähiruokaosasto Saarijärvellä Biotalouskampuspäivillä 14.-15.9.2018 / Kuva: Mirja PummilaLähiruoka- ja ruokakasvatustapahtuma järjestettiin Saarijärvellä Tarvaalassa Biotalouskampuspäivillä 14.-15.9.2018. Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisten/Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatiohankkeen osasto oli Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutin pihalla. Osastolla esiteltiin kauden kasviksia, jaettiin lähiruokamateriaalia ja maistatettiin maakunnassa kasvatettuja kyssäkaalia ja kirsikkatomaatteja.

Lähiruokaosasto Saarijärvellä Biotalouskampuspäivillä 14.-15.9.2018 / Kuva: Mirja PummilaKoululaisille oli ratkaistavana ristisanatehtävä maaseudun ruuantuotannon maisemaan liittyen. Perjantaina 14.9. asiakkaat olivat Saarijärven ja lähikuntien yläkoululaisia opettajineen. Lauantaina 15.9. osastolla vieraili väkeä vauvasta vaariin, lapsiperheitä oli paljon liikkeellä.

 

Lähiruokaosasto Saarijärvellä Biotalouskampuspäivillä 14.-15.9.2018 / Kuva: Mirja PummilaLähiruokaosasto Saarijärvellä Biotalouskampuspäivillä 14.-15.9.2018 / Kuva: Mirja PummilaKävijät olivat erittäin kiinnostuneita kasviksista. Naiset tunsivat kasviksia huomattavasti paremmin kuin miehet. Edelleen joillakin tuntui olevan kovasti ennakkoluuloja esim. kaaleja kohtaan. Osalla taas kasvimailla kasvoi hyvinkin monenlaisia kasviksia. Useat kertoivat ostavansa kyssäkaalia myös kotiin. Kyssäkaali on edelleen pääosalle uusi tuttavuus ja he olivat ilahtuneita uudesta makuelämyksestä. Lehtikaalin suosio tuntui jatkuvan edelleen.

Kaikkineen osastoon tutustui perjantaina 250 henkilöä ja lauantaina 200 henkilöä. Lauantain rankkasade tapahtuman lopussa hieman vähensi kävijöitä.

Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Takaisin ylös