Ajankohtaista

Syksyn lähiruokakampanjaviikot huipentuivat kolmannen kerran järjestettyyn Käsintehty ruoka -kilpailuun 22.9.2018 – Voittajiksi nousivat innovatiiviset tuotteet

Mediatiedote 22.9.2018

Syksyn lähiruokakampanjaviikot huipentuivat kolmannen kerran järjestettyyn Käsintehty ruoka -kilpailuun 22.9.2018 – Voittajiksi nousivat innovatiiviset tuotteet

Käsityömäisesti ja pienimuotoisesti tuotettujen suomalaisten elintarvikkeiden paremmuus ratkottiin jo kolmannen kerran järjestetyssä, valtakunnallisessa Käsintehty ruoka -kilpailussa Wemmi-syysmarkkinoiden yhteydessä 22.9.2018. Mukana oli ennätyksellisesti 21 tuotetta, ja kärjen osalta kilpailu oli tasaista.

Kilpailun voittajaksi nousi Alavuden Öljynpuristamon Punajuuripesto. Toisen sijan nappasi yhden pisteen voittajalle jääneenä Jukolan Juusto Oy:n Aito Kuusenkerkkä Cheddar ja kolmanneksi ylsi Hamppumaa Oy:n Kasvispihvit – valmis proteiinirikas kuivasekoitus. Mikko Ilmoniemen Harjulan Hamppuherkku sai puolestaan kunniamaininnan.

Käsintehty ruoka -kilpailussa arvioitiin elintarvikkeita laadukkuuden ja oivaltavuuden suhteen. Arviointikriteereinä toimivat ennen kaikkea tuotteen maku, mutta myös ulkonäkö, tuoksu ja rakenne. Lisäksi huomiota kiinnitettiin myyntipakkaukseen, tuotteen tarinaan ja innovatiivisuuteen.

Kilpailun päätuomarina toimi Keski-Suomen Keittiömestarit ry:stä opetusneuvos Martti Lehtinen. Muut tuomarit olivat Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtaja, Luotolan tilan yrittäjä Pirjo Luotola, tämän vuoden MasterChef-voittaja Marjut Koiranen, graafisen suunnittelun toimisto PIGMEn ad, graafikko Markus Viitakoski sekä Jämsänkosken K-Market Viljan ja K-Market Kaipolan kauppias Mika Lindeqvist.

– Kilpailun taso nousi jälleen edellisvuodesta. Mukana oli monipuolisesti erilaisia tuotteita ja aiempaa enemmän innovatiivisuutta, luonnehti Martti Lehtinen.

– Mukana oli paljon laadukkaita, uusia tuotteita. Pakkaamiseen ja esimerkiksi tuotteisiin liitettävään reseptiikkaan on kuitenkin hyvä kiinnittää entistä enemmän huomiota, jatkoi Pirjo Luotola.

– Viime kädessä tuote ratkaisee, mutta pakkaus on myös tärkeä, täydensi Mika Lindeqvist.

Käsintehty ruoka -kilpailulla halutaan lisätä suomalaisten raaka-aineiden käyttöä elintarvikejalostuksessa, nostaa pienimuotoisen tuotannon arvostusta ja käyttäjälähtöisyyttä sekä parantaa suuren yleisön, kaupan ja ammattikeittiöiden tietoisuutta olemassa olevasta tarjonnasta. Kilpailun järjestivät Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallinnoima Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatiohanke ja ProAgria Keski-Suomi.

Lisätietoja:
Leena Pölkki, projektipäällikkö, p. 050 401 1894, leena.polkki(at)jamk.fi
Jyväskylän ammattikorkeakoulu, liiketoimintayksikkö

Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatiohanketta rahoittaa Keski-Suomen ELY-keskus Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Käsintehty ruoka -kilpailu 2018 avattu – osallistu!

Kolmatta kertaa järjestettävä Käsintehty ruoka -kilpailu julistetaan avatuksi tänään 9.7.2018.

Kilpailu käydään suomalaisista raaka-aineista (pääosin, ei koske esim. mausteita) valmistettujen elintarvikkeiden kesken ja se on avoin kaikille suomalaisille toimijoille. Edellytyksenä kilpailuun osallistumiselle on tuotannon käsityömäisyys ja pienimuotoisuus. Käytännössä tämä tarkoittaa tuotteita, joita valmistavat mikro- ja pk-elintarvikeyritykset ja joiden raaka-aineiden alkuperä on tunnistettavissa.

Kilpailuun ilmoitetut tuotteet arvioidaan ja tulokset julkistetaan Wemmi – Ween maan wiljaa -tapahtumassa Jyväskylässä 22.9.2018.

Kilpailun päätuomarina toimii Keski-Suomen Keittiömestarit ry:stä opetusneuvos Martti Lehtinen. Muut tuomarit ovat Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtaja, Luotolan tilan yrittäjä Pirjo Luotola, tämän vuoden MasterChef-voittaja Marjut Koiranen, graafisen suunnittelun toimisto PIGMEn ad, graafikko Markus Viitakoski sekä Jämsänkosken K-Market Viljan ja K-Market Kaipolan kauppias Mika Lindeqvist.

Kilpailussa valitaan kolme parasta käsintehtyä elintarviketta. Raadilla on myös mahdollisuus nimetä kunniamaininnan saaja jostakin erityisestä ansiosta tuotekehityksessä, innovatiivisuudessa tai pakkauksessa.

Palkittavien tuotteiden arvioinnissa kiinnitetään huomiota tuotteen laatuominaisuuksiin, kuten makuun, ulkonäköön, tuoksuun, väriin, rakenteeseen ja koostumukseen. Tärkeimpänä näistä painotetaan makua. Lisäksi arvioidaan myyntipakkausta, tuotteen tarinaa, mahdollista tuotteeseen liitettyä reseptiikkaa, innovatiivisuutta ja sovellettavuutta. Myös tuotteen mahdollinen käytettävyys ammattikeittiöissä voi soveltuvin osin tuoda lisäpisteitä.

Yrittäjä, hyödynnä tämä loistava tilaisuus sparraukseen ja palautteeseen elintarvikkeestasi/tuotteestasi. 

Käsintehty ruoka -kilpailun 2018 materiaalit

Käsintehty ruoka -kilpailun juliste
Käsintehty ruoka -kilpailukutsu
Käsintehty ruoka -kilpailun säännöt
Käsintehty ruoka -kilpailuun ilmoittautuminen

Lisätietoja:

Leena Pölkki, leena.polkki@jamk.fi, p. 050 401 1894
Toni Laajalahti, toni.laajalahti@jamk.fi, p. 040 5514 503
Piia Kykkänen, piia.kykkanen@jamk.fi , p. 040 571 5286

Logot ELY-keskus, Keski-Suomen Keittiömestarit, JAMK, ProAgria Keski-Suomi, Wemmi ja EU

Biotalouskampuspäivä tulee taas 15.9.

Jo perinteeksi muodostuneissa Biotalouskampuksen avoimissa ovissa yleisöllä on mahdollisuus tulla tutustumaan Biotalouskampuksen toimintaan koko perheen voimin. Ohjelmaa, koettavaa ja nähtävää on päivän aikana tarjolla runsain mitoin!

15.9. klo 10 – 16 järjestettävien avoimien ovien lisäksi koko viikon 37 ajan järjestämme biotalouteen liittyviä seminaareja ja ohjelmaa mm. hyönteiskasvatukseen, luomutuotantoon ja biokaasuun liittyen. Tilaisuudet ovat maksuttomia ja avoimia kaikille aiheista kiinnostuneille.

Ohjelmaa, näkemistä ja kokemista runsain mitoin tarjolla kaiken ikäisille

  • Syystori, josta voit ostaa kotiin viemisiä
  • Työnäytöksiä
  • Kotieläinpiha
  • Hyönteiskasvatusta ja hyönteismaistiaisia
  • Uutta teknologiaa; testaa metsäkonesimulaattoria ja VR/AR -laseja
  • Yritykset esittäytyvät: palvelut metsänomistajille, metsä- ja maatalouskoneita, biolämmityslaitteita, haketusta
  • Keski-Suomen kylät esittäytyvät
  • Kahviloita ja ruokailumahdollisuuksia

Viime vuonna tapahtumassa vieraili yli 3 000 kävijää – Tervetuloa tänäkin vuonna mukaan Biotalouskampuksen tunnelmaan!

Osoite: Biotalouskampus, Tuumalantie 17 & Uuraistentie 240, 43130 Tarvaala, Saarijärvi

Lue lisää viikon tapahtumista ja avoimien ovien tarjoamista mahdollisuuksista

Internationale Grüne Woche 2019 -messuilla näytteilleasettajana

Maailman suurimmat ruoka-alan Internationale Grüne Woche (IGW) -kuluttajamessut järjestetään Berliinissä 18.1.-27.1.2019.  Suomi on messujen pääkumppanimaa.

Elämyksellisyys, kansallispuvut, työnäytökset, tuotteiden runsas ja herkullinen esillepano herättävät varmasti messuvieraiden kiinnostuksen.

Teemme tämän yhdessä ja yhteistyöllä MTK:n sekä ProAgrian kanssa! Keski-Suomen, Pirkanmaan, Kanta- ja Päijät-Hämeen 12  elintarvikealan mikro- ja pienyritystä ovat hakeneet  elokuun lopussa 2018 yritysryhmänä kehittämisrahaa messuille valmistautumiseen sekä osallistumiseen.

Päivitämme tänne yrittäjiemme kuulumisia viimeistään helmikuussa 2019 messujen jälkeen.

Lisää saa kysyä yritysryhmien kehittämisrahoituksesta ja/tai messuvalmistautumisesta:
Suvi-Tuulia Leinonen
suvi-tuulia.leinonen@jamk.fi
p. 040 669 0645
Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätietoja:
www.mtk.fi/igw2019 ja www.gruenewoche.de/en 

Vientivalmiuksien kehittäminen Saksan markkinoille – IGW2019

Välitä viljelijästä -treffit järjestettiin Äänekoskella 14.3.2018 – Tutustu materiaaleihin

Välitä viljelijästä -treffit järjestettiin Kartano Kievarissa Äänekoskella 14.3.2018. Ohesta löydät päivän materiaalit.

Esitykset
Tilaisuuden ohjelma
Päivän avaus / Välitä viljelijästä -projektityöntekijä Eila Eerola
Kuinka ottaa rakentavasti puheeksi vaikeita asioita? / psykoterapeutti Jorma Mönkkönen
Varhaisen välittämisen mahdollisuudet ja rajat yksityisyydensuojan ja salassapitovelvollisuuden näkökulmasta / varatuomari Lauri Pakka, Lakitoimisto Lakivakka
Neuvo 2020 -palvelut viljelijän tukena haastavassa taloustilanteessa / asiantuntija Eeva-Liisa Neuvonen, ProAgria Keski-Suomi
Yksissä -hanke viljelijän tukena / psykoterapeutti, projektipäällikkö Riitta Ala-Luhtala
Toivo-tiedonvälityshanke viljelijän tukena / projektipäällikkö Pertti Ruuska, MTK-Keski-Suomi

Muistio ja koonti työpajasta
Välitä viljelijästä -treffit Äänekoski 14.3.2018 muistio

Kuvat
Kuvia tilaisuudesta ja työpajan posterit

Videot
Koostevideoita tilaisuuden esityksistä

Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Takaisin ylös