Unescon Meriem Bouamrane: Päijänteen alueella on hieno tarina kansainvälisestikin

Unescon Meriem Bouamrane: Päijänteen alueella on hieno tarina kansainvälisestikin

Unescon kestävän kehityksen mallialue -ohjelman Euroopan alueiden edustaja Meriem Bouamrane vieraili Päijänteen ympäristössä 14.-16.5. Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Lahden ammattikorkeakoulun Päijänne Brändiksi -hankkeen kutsumana. Tapasimme vierailun aikana yhteensä n. 50 toimijaa eri yhteisöistä ja kävimme antoisaa keskustelua alueen kestävästä toiminnasta ja toiveista sen kehittämiselle.

Vierailija nosti juomakelpoisen veden ja elinvoimaiset vesistöalueet tulevaisuuden elinehdoksi ja näki Päijänteen alueessa suuren potentiaalin. Aktiivinen yhteisö ja puhdas vesi voisivat olla aluebrändin punaisia lankoja. Boumrane kannusti alueen toimijoita yhteistyöhön ja tekemään ylpeästi näkyväksi niin maakuntien, kuntien, koulutus- ja tutkimusorganisaatioiden, järjestöjen, yritysten, maa-, metsä- ja kalatalouden harjoittajien kuin kansalaisten toiminnan, joka jo ylläpitää ja edistää Päijänteen alueen elinvoimaisuutta. Hän myös kutsui toimijat jakamaan tätä osaamista kansainvälisissä verkostoissa.

Unescon edustaja kiteytti alueen tarvitsevan myös yhteisen vision – tulevaisuuskuvan, joka halutaan saavuttaa ja jonka eteen sitoudutaan yhdessä toimimaan. Erityisen tärkeää on ottaa mukaan nuoret sukupolvet rakentamaan tulevaisuutta, joka on heidän nykyisyyttään 20–30 vuoden kuluttua. Boumrane näki, että yhdessä kirkastettu kestävän ja vastuullisen toiminnan pitkän tähtäimen tavoite voi aidosti yhdistää alueen toimijat ja viitoittaa tekemistä ja kehittämistä Päijänteen ympäristössä niin, että saadaan aikaa vielä enemmän ja vielä parempaa.

Vierailijan terveisissä korostuivat myös toisiinsa tutustumisen, avoimen keskustelun ja luottamuksen rakentamisen tärkeys. Lisäämällä keskinäistä ymmärrystä rakennetaan tärkeää perustaa toimivalle yhteistyölle. Aktiivinen myönteinen viestintä, hyvien kestävien käytänteiden jakaminen toisten kanssa ja yhteistyön mahdollisuuksien näkeminen ovat Bouamranen mukaan vahvoja alueen kehitystä eteenpäin vieviä voimia. Ja jos alueella nähdään eduksi, voidaan yhteistyön ja kehittämisen tueksi hakea Päijänteen aluetta Unescon kestävän toiminnan mallialueeksi eli biosfäärialueeksi.

Unesco-edustaja Meriem Bouamranen vierailu näkyi myös Yle Jyväskylän toimittamana juttuna Keski-Suomen alueuutisissa 16.5. (katsottavissa 14.6. saakka).

Vierailun kohtaamispaikat:

  • 14.5. Helsinki
  • 14.5. Ravintola Casseli, Lahti
  • 14.5. Lehmonkärki, Asikkala
  • 15.5. Leivonmäki, Rutalahti
  • 15.5. Nukula, Oravasaari
  • 15.5. Juurikkasaari, Säynätsalo
  • 16.5. Kunnantalo, Säynätsalo
  • 16.5. Komppa-Seppälän tila, Korpilahti

Päijänne brändiksi -hankkeella edistetään Päijänteen alueen kestävää ja vastuullista toimintaa ja selvitetään edellytyksiä hakea Unescon biosfääristatusta. Seuraavan kerran kohtautamme toimijat ja asukkaat keskustelemaan aiheesta Päijänne-seminaarissa Jyväskylässä lokakuun ensimmäisellä viikolla. Tervetuloa seuraamaan kuulumisia myös verkosta: www.aitomaaseutu.fi/hankkeet/paijannebrandiksi

Kirjoittajat:
Niina Rantakari ja Minna Tunkkari-Eskelinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lue myös:
Unescon Meriem Bouamrane Päijät-Hämeessä: Geopark ja biosfäärialue voivat tukea toisiaan

Hanke saa rahoitusta Keski-Suomen ELY-keskukselta ja Hämeen ELY-keskukselta Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Logokollaasi EU, ELY, LAMK ja JAMK

Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Takaisin ylös