Value-hankkeen keskustelutilaisuudet

Value-hankkeen keskustelutilaisuudet

Value-hanke järjestää helmi-maaliskuussa 2022 neljä avointa keskustelutilaisuutta vapaaehtoismatkailun teemaan liittyen. Keskustelutilaisuuksien tarkoituksena on koota yhteen eri toimijoita ja kartoittaa sekä mahdollisuuksia että ehdotuksia siitä, millaista talkootyylistä työtä vapaaehtoismatkailijoille voisi tarjota. Tilaisuudet järjestetään verkossa ja Zoom-linkit tilaisuuksiin lähetetään ilmoittautuneille.

Keskustelutilaisuuksien ajankohdat ja sisällöt

1) Vapaaehtoismatkaismatkailjoista apua maatilan eläinten hoitoon

Maatila tarvitsee apukäsiä, eivätkä kaikki eläimiin liittyvät työt vaadi ammattitaitoa. Suomessa on olemassa hyvin onnistuneita konsepteja, kuten paimenlomat ja lehmäleirit, jotka yhdistävät eläintenhoitoa ja vapaaehtoismatkailijoita, ja siitä on hyötyä kaikille osapuolille. Miten vastaavaa toimintaa järjestetään Keski-Suomessa? Mitä uusia konsepteja voidaan kehittää? Mihin juuri kohdistetaan vapaaehtoisten työ maatilalla? Miten kytketään vapaaehtoisuus matkailupalveluihin?

1.2.2022 klo 9.30-11.30. Keskustelutilaisuus: vapaaehtoismatkailijoista apua maatilan eläinten hoitoon?. Tilaisuus verkossa Zoom-yhteydellä.

Ohjelma

2) Vapaaehtoisia kyliin läheltä ja kaukaa?

17.2.2022 klo 12.00-14.00. Keskustelutilaisuus: vapaaehtoisia kyliin läheltä ja kaukaa? Tilaisuus verkossa Zoom-yhteydellä. Ilmoittautuminen 14.2.2022 mennessä.

Ohjelma

Maaseutu houkuttelee sekä koti- että ulkomaisia matkailijoita, jotka käyttävät paikallisia palveluita, mutta he eivät aina pääse osallistumaan yhdessä tekemiseen paikallisten asukkaiden kanssa. Toisaalta maaseudulta löytyy kotiseutu- ja kyläyhdistyksiä, nuoriso-, urheilu- ja kulttuuriseuroja sekä muita yhteisöjä, jotka ovat kokeneita vapaaehtoistoiminnan järjestäjiä, mutta aina omasta kotikylästä ei löydy riittävästi väkeä mukaan vapaaehtoistoimintaan. Voidaanko kylätoimintaa vahvistaa matkailijoiden vapaaehtoispanostuksella? Mitkä tehtävät kylällä sopivat ulkopuoliselle? Voiko kyläyhteisöistä ja paikallisista matkailutoimijoista tulla läheisempiä yhteistyökumppaneita? Tervetuloa mukaan keskustelemaan ja ideoimaan!

Mukana erikoisvieraana vuoden 2021 vapaaehtoinen Ilkhom Khalimzoda. Vuoden vapaaehtoinen 2021-palkinnon esittely Kansalaisareenan verkkosivulla

3) Voiko vapaaehtoistehtäviä kaupallistaa matkailutuotteiksi?

15.3.2022 klo 13.00-15.00. Keskustelutilaisuus: Voiko vapaaehtoistehtäviä kaupallistaa matkailutuotteiksi? Tilaisuus verkossa Zoom-yhteydellä. Lue lisää ja ilmoittaudu 11.3.2022 mennessä!

Ohjelma

Vapaaehtoismatkailussa kohtaa kaksi eri arvomaailmaa: pyyteetön vapaaehtoistyö ja voittoa tavoitteleva matkailu. Maaseutu houkuttelee matkailijoita, jotka hakevat aitoja kokemuksia ja elämyksiä yhdessä paikallisyhteisön kanssa. He ovat valmiita osallistumaan paikallisten arkeen vapaaehtoisina, luomaan arvoa kohteelle ja yhteisölle, joka on heidät vastaanottanut. Toisaalta he ovat halukkaita maksamaan ainutlaatuisesta mahdollisuudesta nähdä ja kokea jotain henkilökohtaista ja erilaista kuin massaturismin tarjoamaa.

Voidaanko vapaaehtoistehtäviä kaupallistaa osana matkanjärjestäjien tarjontaa? Onko kyse edelleenkin vapaaehtoisuudesta? Mitkä aktiviteetit sopivat siihen? Mitä pitää tietää yhteistyöstä matkanjärjestäjän kanssa?  Tule mukaan keskustelemaan!

4) Vauhtia vapaaehtoismatkailuun yhteistyöllä – verkostoitumistilaisuus

Peruutettu: 24.3.2022 klo 12.00-15.00. Verkostoitumistilaisuus. Paikka: DeLorean, Kauppakatu 39 A, 40100  Jyväskylä. Lue lisää ja ilmoittaudu 22.3.2022 mennessä!

Value-hanke on selvittänyt vapaaehtoismatkailun mahdollisuuksia kesästä 2021. Vapaaehtoismatkailun toteuttamisen edellytys on yhteistyö eri toimijoiden kesken.

Tule mukaan tapaamaan kasvotusten ja verkostoitumaan keskisuomalaisten ja valtakunnallisten toimijoiden kanssa!

Pääset tutustumaan vapaaehtoisia välittäviin järjestöihin, keskustelemaan rahoitusvaihtoehdoista rahoittajien kanssa sekä yhteistyömahdollisuuksista muiden keskisuomalaisten maaseutu- ja matkailutoimijoiden sekä matkanjärjestäjien kanssa. Entä voisiko vapaaehtoistyötä kiinnostunut löytää kohteesi verkon kautta? Lisätietoja vapaaehtoismatkailusta on tarjolla myös Value-hankkeen yhteistyökumppaneiden infopisteissä. Samalla voit ilmaista kiinnostuksesi vapaaehtoismatkailun pilotointia kohtaan tulevassa jatkohankkeessa.

Tapahtuman alussa pohditaan vielä yhdessä työpajamaisesti, mitä kaikkea liittyy vapaaehtoismatkailuun ja miten voidaan kehittää keskisuomalaista maaseutua elinvoimaisemmaksi sen avulla.

Hanke tarjoaa kahvit ja välipalan. Tervetuloa mukaan!

+ + + + + + + +

Value: Keski-Suomesta vapaaehtoismatkailun kärkimaakunta -hanketta rahoittaa Keski-Suomen ELY-keskus Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta.

Hankkeen etusivu: Keski-Suomesta vapaaehtoismatkailun kärkimaakunta -hanke

 

Value: Keski-Suomesta matkailun kärkimaakunta -hankkeen banner

Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Takaisin ylös