Ajankohtaista

Vilja- ja eläintilojen yhteistyöpäivä Jämsässä 28.10.2017

Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan vilja- ja eläintilojen yhteistyömahdollisuuksista Ravintola Hirvikartanoon Jämsään 28.10.2017 (osoite: Heinäseläntie 381, 42100 Jämsä). Katso päivän tarkempi aikataulu ja ohjelma tästä.

Ilmoittautumiset 27.10.2017 mennessä: www.lyyti.in/jamsainv28102017

Tilaisuuden järjestävät: Menestyvä keskisuomalainen nautakarjatila (MEKA) -hanke ja  Toivo-tiedonvälityshanke (TOIVO) yhteistyökumppaneiden kanssa.

Keski-Suomen Maaseutugaalassa juhlittiin maaseutua ja palkittiin sen tekijöitä

Teksti: Jenni Tiainen / Sykettä-viestintähanke, JyväsRiihi
Kuvat: Upe Nykänen / JAMK

Viidettä kertaa järjestettävää Keski-Suomen Maaseutugaalaa vietettiin Saarijärven Kylpylähotelli Summassaaressa 8.9.2017. Maaseutugaala saattoi yhteen maaseudun toimijat: maataloudenharjoittajat, yritykset, yhteisöt, organisaatiot ja asukkaat yhdessä juhlistamaan arvokasta maaseutua.

– Idea Keski-Suomen maaseutugaalan järjestämisestä syntyi aikoinaan, kun pohdimme, että maaseutuväkikin ansaitsisi oman juhlan, jossa osoitetaan arvostusta sen tekijöitä kohtaan, kertoi Ulla Mehto-Hämäläinen Keski-Suomen ELY-keskuksesta.
Gaalassa keskisuomalainen osaaminen näkyikin monessa muodossa. Kehittäjätahot ja maaseututoimijat esittelivät juhlavieraille maaseudun monipuolista kehittämis- ja koulutustoimintaa. Maakunnan lähiruokatuottajien osaamista oli hyödynnetty upeasti juhlan tarjoiluissa. Maaseutugaalassa palkittiin myös Keski-Suomen maistuvimmat maaseutuyritykset Jukolan Juusto Oy, Karoliinan Kestikievari ja Komppa-Seppälän tila. Näiden lisäksi gaalassa palkintoja jaettiin myös maatalouden arkea helpottavien käytäntöjen tekijöille ja aktiivisille kylätoimijoille.

Keski-Suomen Maaseutugaala 8.9.2017 / Ulla Mehto-Hämäläinen / Kuvaaja: Upe Nykänen   Keski-Suomen Maaseutugaala 8.9.2017 / Hankkeet ja yhteistyökumppanit esittäytymässä / Kuvaaja: Upe Nykänen

Keski-Suomen Maaseutugaala 8.9.2017 / Juhlavieraita esittelypisteillä / Kuvaaja: Upe Nykänen   Keski-Suomen Maaseutugaala 8.9.2017 / Kakku / Kuvaaja: Upe Nykänen

Maatalouden parhaita käytäntöjä jaettiin

Maaseutugaalassa palkittiin Menestyvä keskisuomalainen nautakarjatila –hankeen Maatalouden parhaiden käytäntöjen -kilpailun voittajat sarjoittain. Kilpailulla nostettiin esille maatalousyrittäjien käytössä olevia työtä helpottavia käytäntöjä muiden tietoisuuteen ja hyödynnettäväksi.
– Käytänteet eivät välttämättä olleet uusia, mutta niiden toteutustapa voi poiketa totutusta. Usein parhaissa käytännöissä ei ole kyse siitä, mitä tehdään, vaan miten jokin asia tehdään, kertoi projektipäällikkö Susanna Lahnamäki-Kivelä. Olemme koonneet kaikki 37 kilpailuun osallistunutta maatalouden hyvää käytäntöä sivuillemme tutustuttavaksi ja käyttöön otettavaksi. Maatalouden parhaiden käytäntöjen joukosta on äänestyksellä valittu jokaisen sarjan voittaja.

Toimintatapojen kehittäminen -sarjan voittajaksi äänestettiin petäjävetisen MTY Kokkilan idea paalilogistiikasta. Hyödyntämällä kuorma-autoa rehupaalien siirrossa, säästetään aikaa, kustannuksia ja pellon painumista. Kuorma-auto-peräkärry –yhdistelmällä kulkeutuu kerralla jopa 50-60 kpl paalia.
Pienet parannukset -sarjan voittajaksi äänestettiin saarijärveläisten Jari ja Heidi Hietasen kehittämä lasten lypsykiskoihin asennettava lasten turvaistuin, joka on oiva keino pitää lapsi mukana navettatöissä turvallisesti.
Tilan yhteistyöverkosto -sarjan voittajaksi äänestyksessä ylsi lähitilojen verkosto, jonka kilpailuun oli ilmoittanut Elina Kivivuori-Halinen Laukaasta. Kolmen nautakarjatilan kesken urakoidaan erilaisia työvaiheita ja tehdään konehankintoja niin, että jokainen tila pystyy niistä hyötymään. Lähitilayhteistyöverkosto lisää viljelijöiden keskinäistä kanssakäymistä ja hyvinvointia.
Työhyvinvointi ja -turvallisuus -sarjan voittaja on saarijärveläisten Jari ja Heidi Hietasen siirrettävät aitaportit, joiden avulla saadaan tehtyä esim. varastoon kuljetusta odottavalle eläimelle tila, josta noutaminen käy sujuvasti.

Keski-Suomen Vuoden kylä 2017 on Viitasaaren Niinilahti

Maaseutugaalassa palkittiin myös Keski-Suomen vuoden kylä, Niinilahti Viitasaarelta. Niinilahti on tunnettu kyläläisten ja kyläyhdistyksen monipuolisesta toiminnasta, etenkin kulttuurin saralla.
– Kylän lempinimi voisikin olla kulttuurilahti, niin ahkerasti kylällä harrastetaan kulttuuria ja tehdään taidetta – talkoilla on toteutettu esimerkiksi ympäristötaideteos “Tuhansien laulujen joutsen”, joka pysäytti monet 4-tien kulkijat kelluessaan pääväylän kupeessa, kuvaili voittajakylää Keski-Suomen kylät ry:n puheenjohtaja Matti Salminen puheessaan.

Niinilahdessa pidetään huolta omista ja vieraista, nuorista ja vanhoista. Yhdessä Niinilahdessa ylläpidetään myös kylätaloa, joka tarjoaa hyvät tilat muidenkin yhdistysten, kansalaisopiston ja seurakunnan toiminnalle. Niinilahdessa osataan tarttua mahdollisuuksiin, hyödyntää hankkeita ja ulkopuolista apua. Suhteet ovat hyvät naapurikyliin, alueen yrittäjiin ja kaupunkihallintoon.

14. valtakunnallinen kylähullu on Matti Hämäläinen

Maaseutugaalassa muistettiin myös valtakunnalliseksi kylähulluksi valittua äänekoskelaista Koiviston kylän Matti Hämäläistä. Hämäläinen on Koiviston kylän kyläpäällikkö, Äänekosken kyläparlamentin puheenjohtaja ja aktiivinen puuhamies. Nyt valtakunnallisena kylähulluna hän toimii oman kylän, kotikunnan, maakunnan ja koko maaseudun pr-henkilönä. Hämäläinen muistutti kiitospuheessaan yhteisöllisyyden voimavarasta ja talkootyön merkityksestä kylillä.
– Yksin kukaan ei ole mitään, tiivisti Hämäläinen ytimekkäästi.

Keski-Suomen Maaseutugaala 8.9.2017 / Menukortti / Kuvaaja: Upe NykänenKeski-Suomen maaseutugaala muistutti meitä jälleen siitä, että elävä maaseutu vaatii monenlaisia toimijoita, ammattilaisia ja aktiivisia tekijöitä.
– Voimme olla reilusti ylpeitä omasta maaseudustamme, arvostaa sen raaka-aineita ja tekijöitä, summasi Ulla Mehto-Hämäläinen.

Maaseutugaalan järjestelyistä vastasi Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatio -yhteistyöhanke lukuisten yhteistyökumppaneiden tuella.

Lisää kuvia ja videoita julkaistaan piakkoin Maaseutugaalan sivustolla.

Lasten ja nuorten lähiruoka- ja ruokakasvatustapahtuma järjestettiin Saarijärvellä 8.-9.9.2017

Teksti ja kuva: Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaiset

Lasten ja nuorten lähiruoka- ja ruokakasvatustapahtuma järjestettiin Tarvaala 150 -juhlan yhteydessä lähiruokatorilla ja JAMK Biotalousinstituutin pihassa 8.-9.9.2017. Tapahtumassa Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisten Eeva-Liisa Kivimäki ja Mirja Pummila esittelivät kauden kaaleja ja juureksia. Kasvikset olivat pääosin Taatilan tilalta Riihosta ja Luotolan maatilalta Saarijärveltä. Asiakkaille maistatettiin vihreä unelma -smoothieta, ruisleipää ja kyssäkaalta. Perjantaina 8.9. asiakkaat olivat Saarijärven ja lähikuntien ala- ja yläkoululaisia sekä lukiolaisia. Osastolla kävi paljon myös lapsiperheitä sekä eläkeläisiä.

Tapahtumassa järjestettiin myös tietovisa kaaleista, johon osallistuivat koululaiset ja aikuiset. Kilpailuun osallistuneet saivat lähiruoka-magneetin. Naiset olivat erittäin kiinnostuneita kasviksista ja he tunsivat kasviksia huomattavasti paremmin kuin miehet. Kyssäkaali oli pääosalle uusi tuttavuus ja he olivat ilahtuneita uudesta makuelämyksestä. Useat kertoivat ostavansa kyssäkaalta myös kotiin.

Lauantaina 9.9. osastolla kävi lapsiperheitä ja Tarvaalan juhlan väkeä. Perjantaina osastoon tutustui kaikkiaan 450 henkilöä ja lauantaina 400 henkilöä.

Käsintehty ruoka -kilpailu kisattiin Jyväskylässä 16.9.2017 – Kärkikolmikko löytyi Keski-Suomesta, voittajaksi nousi Järki Särki

Käsityömäisesti ja pienimuotoisesti tuotettujen suomalaisten elintarvikkeiden paremmuus ratkottiin Wemmi – Ween maan wiljaa -markkinoiden yhteydessä toista kertaa järjestetyssä, valtakunnallisessa Käsintehty ruoka -kilpailussa 16.9.2017.

Kilpailun kärkikolmikko löytyi tänä vuonna Keski-Suomesta. Voittajaksi nousi Järki Särki Oy:n Järki Särki, makuna savustettu ja luomu valkosipuli. Toisen sijan nappasi Jukolan Juusto Oy:n Aito Cheddar Chahti ja kolmanneksi ylsi Jyväs Pakari Oy:n Riihilimppu. Nojosniemen Tilan kuivattu härkäpapurouhe sai puolestaan kunniamaininnan Suomi100-tuotteena.

Käsintehty ruoka -kilpailussa arvioitiin elintarvikkeita laadukkuuden ja oivaltavuuden suhteen. Arviointikriteereinä toimivat ennen kaikkea tuotteen maku, mutta myös ulkonäkö, tuoksu ja rakenne. Lisäksi huomiota kiinnitettiin myyntipakkaukseen, tuotteen tarinaan ja innovatiivisuuteen. Arvioinnista vastasi raati, jossa työskentelivät opetusneuvos Martti Lehtinen, yrittäjä Sirpa Pekkarinen, Suoramyynti Torppareiden edustaja Tiina Autio, ProAgria Keski-Suomen johtaja Vesa Laitinen sekä new business strategi, tuotanto-ad, Anne Ala-Krekola Mainostoimisto M1:stä.

Kilpailuun osallistui kaikkiaan 16 tuotetta. Mukana oli leipiä, härkäpapua, juustoja, lihaa, kalaa, suolakurkkua, majoneesia, tervasiirappeja, hyytelöä sekä jäätelöä.

– Ruokakilpailun tuotevalikoima oli tänä vuonna monipuolisempi. Leipä on vaikuttava tuote, sillä se on monessa maakunnassa ainut lähituote, kiteytti raadin puheenjohtajana toiminut Martti Lehtinen.

– Mukana oli erilaisia tuotteita ja myös haasteellisia uutuuksia ja rohkeita tuotteita, täydensi Sirpa Pekkarinen.

Käsintehty ruoka -kilpailulla halutaan lisätä suomalaisten raaka-aineiden käyttöä elintarvikejalostuksessa, nostaa pienimuotoisen tuotannon arvostusta sekä parantaa suuren yleisön, kaupan ja ammattikeittiöiden tietoisuutta olemassa olevasta tarjonnasta. Kilpailun järjestivät Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallinnoima Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatiohanke ja ProAgria Keski-Suomi.

Taustatietoja Käsintehty ruoka -kilpailusta

Lisätietoja:
Leena Pölkki, leena.polkki(at)jamk.fi, p. 050 401 1894

Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatiohanketta rahoittaa Keski-Suomen ELY-keskus Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Logot ELY-keskus, Keski-Suomen Keittiömestarit, JAMK, ProAgria Keski-Suomi, Wemmi ja EU

Maissi mahdollisuutena rehuntuotantoon 21.9. Hankasalmella

Torstaina 21.9. on hyvä mahdollisuus päästä tutustumaan kiinnostavaan kasviin eli maissiin Hankasalmella. Tuomas Pietiläisellä on maitotilallaan viljelyksessä rehumaissia, johon päästään tutustumaan sekä kuulemaan kokemuksia maissin viljelystä.

Maissi on maailmalla laajasti käytetty rehukasvi, joka tuottaa runsaasti satoa ja on maittavaa. Viime vuosina kiinnostus maissiin on kasvanut myös Suomessa ja kokeiluja on tehty eri puolilla. ViljelijänBerner on tuonut uuden kylvömenetelmän, joka vähentää rikkakasvien määrää ja tästäkin päästään kuulemaan päivässä.

Lue lisää  tapahtumakalenterista  ja tule mukaan päivään klo 11-14 välisenä aikana!

 

Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Takaisin ylös