Päijänne-seminaarissa ideoidaan kestävää matkailua – Nukulassa sitä toteutetaan jo monipuolisesti

Päijänne-seminaarissa ideoidaan kestävää matkailua – Nukulassa sitä toteutetaan jo monipuolisesti

 Alkio-opistolla Korpilahdella 3.10. järjestettävän Päijänne-seminaarin työpajoissa yhtenä aiheena on kestävä matkailu. Teemaan johdattaa Oravasaaressa sijaitseva Nukula: yritys, joka toteuttaa kestävää matkailua monesta näkökulmasta.

Helmikuinen hiihtosää 23 vuotta sitten oli täydellinen: kirkas ja aurinkoinen. Hannele Levävaara oli suksillaan ottanut suunnan kohti Piililän tilaa, joka sijaitsi Oravasaaren korpimaisemassa, Päijänteen rannalla. Tila oli mennyt vasaran alle, ja Levävaara halusi käydä ennen pakkohuutokauppaa katsastamassa tilan.

Metsäinen maisema, järvenranta ja hiljaisuus lumosivat Levävaaran.

– Tämän minä haluan.

Matematiikan ja fysiikan opettaja, oppikirjantekijä Hannele Levävaara oli vuosikausia haaveillut omien sanojensa mukaan omasta punaisesta tuvasta ja perunamaasta, olihan hän alun perin maatilan tytär Vihdistä. Helsingissä Norssin lukiossa opettava Levävaara rakasti työtään, mutta oli jo vuosikausia pistänyt rahaa sivuun oman tilan ostoa varten.

Levävaara onnistui miehensä kanssa hankkimaan unelmiensa tilan, Piililän. Koska tila oli kuitenkin valtavan iso, he päättivät perustaa tilalle majoitus- ja kokouspalveluita tarjoavan yrityksen, Nukulan. Ideana oli tarjota muillekin samaa rauhaa, joka oli ensin lumonnut Hannele Levävaaran.

– Halusimme tarjota matkailijalle paikan, joka rauhoittaa ja tasapainottaa. Ihana Päijänne on tässä vieressä, tilaa ympäröi valtava metsä ja ennen kaikkea täällä on hiljaista.

Levävaara kritisoi sellaista hiljaisuusmatkailua, jossa ensin ajetaan jollakin vehkeellä tunturiin, ollaan siellä vähän aikaa hiljaa ja päristellään sitten kiireesti takaisin. Nukulassa metsien keskellä on valttina hiljaisuus, joka on läsnä koko ajan.

Nukulassa vannotaan kestävän matkailun puolesta, ja sitä toteutetaan monesta eri näkökulmasta. Vieraille tarjottava ruoka on pääosin lähiruokaa.

– Kulttuurista kestävyyttä on, että 1780-luvulta peräisin olevalla tilalla kunnioitetaan rakennusperinnettä. Olemme remontoineet tilaa ja sen ympäristöä vanhaa kunnioittaen. Taloudellistakin kestävyyttä on se, että käytämme vanhaa rakennusmateriaalia uudestaan ja kierrätämme kaiken.

Nukula on myös verkostoitunut muiden alueen yritysten kanssa, mikä on sosiaalista kestävyyttä.

– Käytämme lähialueen muiden yritysten palveluja ja tuotteita: meillä on mm. ”oma” kalastaja Päijänteellä ja käytämme mm. Rutalahden myllyn, Komppa-Seppälän tilan ja Jukolan Juuston tuotteita. Ekologista kestävyyttä taas on, että tilaa lämmitetään maalämmöllä. Kaikkiin asiakastiloihin ja myös yksityistiloihimme olemme rakentaneet kuivakäymälät. Huonekohtaisia suihkuja ei ole. Joistakin maista tuleville matkailijoille yhteiset suihkutilat tai kuivakäymälä voivatkin olla tyrmistyksen aihe, paluu köyhiin ja menneisiin aikoihin. Sen sijaan kestäviä arvoja kunnioittavalle matkailijalle luontoa säästävät valinnat ovat luksusmatkailua parhaimmillaan.

Hannele Levävaara toivoo, että Päijänteen alueelle saataisiin vielä Unescon biosfäärialuestatus.

– Se toisi luotettavuutta ja arvostusta kestävän matkailun yrityksille.

Lisätietoa Nukulasta: www.nukula.fi

Tervetuloa avoimeen, maksuttomaan Päijänne-seminaariin innostumaan ja vaikuttamaan alueen kestävän matkailun kehittämiseen. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan pe 28.9. klo 12 mennessä: www.aitomaaseutu.fi/tapahtuma/paijanne-seminaari

Seminaarin toiseen työpajateemaan ”Päijänteen puhdas vesi nyt ja tulevaisuudessa” voi virittäytyä tutustumalla tarinaan Vesijärven kunnostamisesta.

Teksti: Joanna Vihtonen, Lahden ammattikorkeakoulu, Päijänne Brändiksi -hanke

Kuva: Nukulan Instagram

Päijänne-seminaarin järjestää Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Lahden ammattikorkeakoulun Päijänne Brändiksi -hanke, jolla vahvistetaan ja edistetään Päijänteen alueen kestävää ja vastuullista toimintaa ja selvitetään edellytyksiä hakea Unescon biosfääristatusta. Hanke saa rahoitusta Keski-Suomen ja Hämeen ELY-keskuksilta Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Takaisin ylös