- Tämä tapahtuma on mennyt.
Päijänne-seminaari
3 lokakuun, 2018 @ 09:00 - 16:00
Tapahtuma navigointi
Elinvoimainen alue ja juotavan hyvä Päijänteen vesi – Kohti uuden polven mahdollisuuksia ja haasteita kestävästi ja vastuullisesti yhdessä toimien
Tule innostumaan ja vaikuttamaan Päijänteen alueen yhteistyöhön sekä kestävän ja vastuullisen toiminnan kehittämiseen!
Päijänne Brändiksi -hankkeen järjestämässä seminaarissa kuullaan ja keskustellaan aluekehityksen ja -kertomusten, yhteistyön, kestävyyden ja vastuullisuuden teemoista sekä tutustutaan Unescon kestävän kehityksen mallialueisiin eli biosfääritoimintaan.
Iltapäivän työpajoissa muodostetaan kokonaiskuva, mitä Päijänteen alueella jo tehdään kestävyyteen ja vastuullisuuteen liittyen, rakennetaan visio ja päätetään seuraavista yhteisistä askeleista. Tutustu työpajateemoihin ja valitse itsellesi kiinnostavin ideointiporukka.
Seminaarin toimijatorilla esittäytyvät kestävyyden ja vastuullisuuden suunnannäyttäjät. Yritykset, oppilaitokset, järjestöt , hankkeet sekä muut toimijat kertovat käytänteistään, toimintatavoistaan ja innovaatioistaan, joilla edistävät kestävää ja vastuullista toimintaa.
Maksuton seminaari on kunnille, yrityksille, koulutus- ja tutkimusorganisaatioille, järjestöille, yhdistyksille, asukkaille ja kaikille asiasta kiinnostuneille. Yhteistyökumppaneitamme järjestelyissä ovat OKKA-säätion kestävän kehityksen sertifikaatin saanut tapahtumapaikkamme Alkio-opisto kauniissa Päijänteen rantamaisemissa sekä ProPäijänne ry.
Seminaari sisältää aamu- ja iltapäiväkahvitarjoilun, lounas omakustanteisesti. Lahden ja Jyväskylän keskustasta järjestetään maksuttomat yhteiskuljetukset. Kyytiin pääsee myös matkan varrelta.
Tutustu ohjelmaan ja seminaariin valmistautumista myös Facebookissa. Lämpimästi tervetuloa!
Huom! Seminaarin ilmoittautuminen on päättynyt. Kysy paikkaa suoraan Niinalta tai Annalta (yhteystiedot alla).
Ohjelma
Seminaarin juontaja: Minna-Maaria Hiekkataipale, koulutuspäällikkö, Jyväskylän ammattikorkeakoulu
9.00 Ilmoittautuminen alkaa, aamukahvit ja toimijatoriin tutustuminen
10.00 Seminaarin avaus, Kirsi Hintsanen, vararehtori, Alkio-opisto ja Minna-Maaria Hiekkataipale, koulutuspäällikkö, Jyväskylän ammattikorkeakoulu
10.15 Vastuullisuus ja yhteistoiminnan mallit, Antti Lippo, kaupunkiratkaisujen asiantuntija, Demos Helsinki
10.50 Brändi vai kertomus? Kohti vuorovaikutteista elinvoimakehittämistä, Ilkka Luoto, yliopistonlehtori, Vaasan yliopisto, Aluetiede
11.20 Unescon biosfäärialueet kestävän toiminnan yhteistyöfoorumina & Pohjoisten biosfäärialueiden NordMAB-verkosto esittäytyy (englanniksi)
Päivi Halinen, varapuheenjohtaja, ProPäijänne ry; Claes Hellsten, koordinaattori, Östra Vätterbranternan biosfäärialue, Ruotsi; Johanna Mac Taggart, koordinaattori, Ruotsin biosfäärialueet; Paul Debois, Møn biosfäärialue, Tanska
Haastattelija: Minna-Maaria Hiekkataipale, Jyväskylän ammattikorkeakoulu
12.00 Lounas ja toimijatoriin tutustuminen
13.15 Katsaus Unescon biosfäärialuetoimintaan – Tuloksia Päijänne Brändiksi -hankkeen selvityksistä
Niina Rantakari, projektipäällikkö, JAMK; Minna Tunkkari-Eskelinen, yliopettaja, asiantuntija, JAMK; Anna Pajari, lehtori, projektipäällikkö, LAMK
13.45 Teemalliset työpajat käynnistyvät, iltapäiväkahvi ideoinnin lomassa
Työpaja 1. Kestävä matkailu – Miten luodaan Päijänne-kokemus?
* Virittäydy teemaan lukemalla juttu kestävän matkailun Nukulasta.
Työpaja 2. Hyvinvoivat ihmiset ja ympäristö Päijänteellä – Miten se tehdään? (Asuminen, palvelut, koulutus, aktiiviset yhteisöt, elinkeinot ja yrittäjyys)
* Inspiroidu aktiivisen yhteistyön ideointiin lukemalla juttu Sysmän Kammiovuoren reitistön kunnostuksesta.
Työpaja 3. Päijänteen puhdas vesi nyt ja tulevaisuudessa – Miten se tehdään? (Kasvatus, osaaminen, innovaatiot, yritysvastuu, monialainen yhteistyö)
* Lue myös teemaan johdatteleva tarina Vesijärven kunnostuksesta.
Työpaja 4. Tuotteet läheltä, puhtaasti Päijänteeltä – Miten edellytykset kestävälle tuotannolle, jalostukselle ja kuluttamiselle? (Kiertotalous, biotalous, ruokaketju)
15.40 Työpajojen yhteenveto ja päätössanat
16.00 Seminaari päättyy
Lisätiedot:
Niina Rantakari, projektipäällikkö, JAMK, niina.rantakari@jamk.fi, p. 040 621 3186
Anna Pajari, projektipäällikkö, LAMK, anna.pajari@lamk.fi, p. 044 708 1109
Seminaarin järjestää Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Lahden ammattikorkeakoulun Päijänne Brändiksi -hanke, jolla vahvistetaan ja edistetään Päijänteen alueen kestävää ja vastuullista toimintaa ja selvitetään edellytyksiä hakea Unescon biosfääristatusta. Hanke saa rahoitusta Keski-Suomen ja Hämeen ELY-keskuksilta Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Toiminta-aika 1.1. – 31.12.2018.