Paikallista ruokaa Keski-Suomesta

Paikallista ruokaa Keski-Suomesta

KEKO 2 -hanke on koordinoinut yhteistyökumppanien ja yritysten kanssa paikallisia tapahtumia ja kampanjoita.

Varmista huomisen ruoka. Osta läheltä.

Kampanjassa kannustettiin ja haastettiin kuluttajia tekemään elintarvikehankintojaan paikallisuus edellä, tukien näin toiminnallaan paikallisia yrityksiä. Verkkosivustolle ja SoMeeen kerättiin tietoa suoramyyntipisteistä, REKO -lähiruokapiireistä ja noutoruokapaikoista. Lähiruokahankintoja tukemaan kerättiin myös ajankohtaisia reseptejä. Pisteenä i:n päällä on sivuston podcastit ja videot – ikkuna maatilan arkeen. Tutustu sivustoon tai Facebook -julkaisuun!

Aitojen Makujen Yö

KEKO -hankkeen ideoiman Aitojen Makujen Yö -tapahtumakonseptin avulla kehitetään ja tehdään näkyväksi maakunnan ruokamatkailua. Tapahtuma kokoaa yhteen eri alojen (ruoka-, matkailu-, hyvinvointi-, kulttuuri- ja luovien alojen) keskisuomalaisia toimijoita. Tavoitteena on vuosittain toistuva, tunnettu ja kasvava ruokamatkailutapahtuma, jossa kukin toimija ideoi ja toteuttaa yksin tai yhdessä haluamallaan porukalla oman näköisen tapahtuman. Maukkaan paikallisen ruoan lisäksi elämyksiä voi tarjota ohjelma tai aktiviteetti, jonka rajana on vain mielikuvitus. Tapahtuma on toteuttettu jo vuosina 2017, 2018 ja 2020. Lue lisää tapahtuman verkkosivulta!

Lähiruokakarnevaalit

Lähiruokakarnevaaleilla keskisuomalaiset lähiruokayrittäjät ja ruoka-alalle opiskelevat tutustuivat toisiinsa ja tekivät yhteistyön merkeissä paikallista tarjontaa näkyväksi myös suurelle yleisölle. Tapahtuman tarkoituksena oli tuoda esille keskisuomalaisia lähiruokatuotteita ja yrittäjiä tuotteiden taustalla, mahdollistaen ostajien ja myyjien kohtaamisen lähiruokatreffien tapaan. Tapahtumassa hyödynnettiin lisättyä todellisuutta ja AR-teknologiaa, tutustu 360-ympäristöön.

Tapahtuma koostui kahdesta eri päivästä:

 • Ammattilaispäivässä alkutuottajat, elintarvikejalostajat, ammattikeittiöt, kaupan ja tukun edustajat sekä opiskelijat opettajineen pääsivät tutustumaan toisiinsa lähiruokatreffien merkeissä.
 • Kuluttajapäivässä kuluttajilla oli mahdollisuus päästä tutustumaan paikallisiin yrittäjiin, tutustumaan ruoan reittiin pellolta pöytään ja maistelemaan keskisuomalaisia aitoja makuja!
Keski-Suomen ruokatoimijat tutuksi -bussimatkat

Maaliskuussa 2022 toteutettiin kaksi puolenpäivän bussimatkaa Keski-Suomen ruokaketjun toimijoille. Tavoitteena oli, että ketjun toimijat tunnistaisivat paremmin toisensa ja verkostoituminen lisääntyisi. Kohteina olivat

 • torstaina 10.3.2022: Kylän kattaus, Ravintola Harmooni ja Villa Jääskelä & Lakes Distillery
 • maanantaina 14.3.2022: Heinälän tila, Jukolan juusto & Karoliinan kestikievari ja Varastopanimo
Cook (like a) local – keskisuomalaisia aitoja makuja lautaselle!

Paikalliset ruoat ja raaka-aineet kiinnostavat matkailijoita entistä enemmän. Lähiruoka on lisäarvotekijä myös meille keskisuomalaisille. Tapahtuma 27.1.2020 klo 17-21 Jyväskylän Priimuksella mahdollisti lähituotteiden ja raaka-aineiden löytämisen tai myymisen. Tapahtumassa

 • Lähiruokatuottajat/jalostajat esittelivät ja maistattivat tuotteitaan.
 • Matkailutoimijat/ammattikeittiön edustajat/yrittäjät tutustuivat lähiruokayrittäjiin ja heidän tuotteisiinsa.
 • Rakennettiin yhteistyöverkostoja ja mahdollistettiin uusien liiketoimintasuhteiden solmimista.
 • Valmistettiin ja nautittiin yhdessä lähiruokailtapalaa. Mukana kokkailussa oli Keski-Suomen Keittiömestarit ry. Reseptiikan sai mukaan.
Maaseutugaalat

Maaseutugaalaan – maaseudun omaan juhlaan – pääsi osallistumaan kahdessa eri tapahtumassa.

 1. Maaseutugaala kylien tapaan Äänekoskella Koiviston Seuratalolla lauantaina 31.8.2019, osana Koiviston kyläviikkoa.
  Tapahtuman Keski‐Suomi Menu oli suunniteltu ja toteutettu yhteistyössä Keski‐Suomen Keittiömestarit ry:n, POKEn, Koiviston kylän sekä Keski‐Suomen kylien kanssa.
 2. Mini-maaseutugaala 2021 -päätöstilaisuus 1.12.2021 Turkkilan tilalla Muuramessa
  Mini-Maaseutugaalan aikana maisteltiin aitoja keskisuomalaisia makuja, kerrottiin tarinoita keskisuomalaisesta maaseudusta ja kurkistettiin myös tulevaan Keski-Suomen ruokaverkoston strategian vuosille 2022–2027 avulla. Juhlapuheenvuoron tilaisuudessa piti Keski-Suomen ELY-keskuksen vastuualueen johtaja Pirkko Melville. Tilaisuus toimi KEKO2-hankkeen päätöstilaisuutena.
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Takaisin ylös