Ajankohtaista

Miksi Käsintehty ruoka -kilpailu? Tutustu päivitettyihin sääntöihin ja osallistu!

Käsintehty ruoka -kilpailu Ween Maan Wiljaa -tapahtumassa 17.9.2016 Jyväskylän Lutakossa

Haluamme lisätä suomalaisten raaka-aineiden käyttöä elintarvikejalostuksessa ja nostaa pienimuotoisen tuotannon arvostusta, tasoa ja käyttäjälähtöisyyttä. Kilpailun tavoitteena on myös parantaa suuren yleisön, kaupan ja ammattikeittiöiden tietoisuutta olemassa olevasta tarjonnasta. Samalla vahvistetaan molemminpuolista yhteistyötä.

Kilpailu on hyvä väylä saada tuotteensa arvioitavaksi ja saada niille näkyvyyttä. Kun yrittäjä kehittää tuotteelleen toivomiaan laatu- ja myyntiominaisuuksia, pystyy hän kilpailun avulla peilaamaan niiden vastaavuutta jatkokäyttäjien toiveisiin ja odotuksiin. Tästä syystä myös tuomaristo koostuu kaupan, ammattikeittiöiden ja kuluttajien edustajista. Kilpailu toteutetaan Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatio -hankkeen, Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja ProAgria Keski-Suomen yhteistyönä.

Kilpailun säännöt

Kilpailussa haetaan hyvänmakuisia ja laadukkaita suomalaisista raaka-aineista (pääosin, ei koske esimerkiksi mausteita) valmistettuja elintarvikkeita. Kilpailu on avoin kaikille käsityömäisesti ja pienimuotoisesti jalostaville suomalaisille toimijoille. Käytännössä tämä tarkoittaa tuotteita, joita valmistavat mikro- ja pk-elintarvikeyritykset ja joiden raaka-aineiden alkuperä on tunnistettavissa.

Palkittavien tuotteiden arvioinnissa kiinnitetään huomiota tuotteen laatuominaisuuksiin, kuten makuun, ulkonäköön, tuoksuun, väriin, rakenteeseen ja koostumukseen. Tärkeimpänä näistä painotetaan makua. Lisäksi arvioidaan myyntipakkausta, tuotteen tarinaa, mahdollista tuotteeseen liitettyä reseptiikkaa, innovatiivisuutta ja sovellettavuutta. Myös tuotteen mahdollinen käytettävyys ammattikeittiöissä voi soveltuvin osin tuoda lisäpisteitä.

Kilpailussa valitaan kolme parasta käsintehtyä elintarviketta. Raadilla on myös mahdollisuus nimetä kunniamaininnan saaja jostakin erityisestä ansiosta tuotekehityksessä, innovatiivisuudessa tai pakkauksessa. Voittajan ja kaksi muuta palkittavaa tuotetta valitsee raati, jonka kokoonpanossa on ammattikeittiön, median, graafisen suunnittelun ja kuluttajien edustajia.

Yrittäjä, hyödynnä tämä loistava tilaisuus sparraukseen ja palautteeseen tuotteestasi. Muistathan myös Artesaaniruuan SM-kilpailut Raaseporissa lokakuussa, jonne Käsintehty ruoka -kilpailu voi toimia astinlautana.

Kilpailun järjestäjä pidättää itsellään oikeuden valita kohtuullisen määrän parhaiksi katsomiaan tuotteita loppuarviointiin, mikäli kilpailuun ilmoitetaan huomattavan suuri määrä tuotteita.

Kilpailun vaiheet

  1. Ilmoittautuminen viimeistään 16.9.2016 mennessä ilmoittautumislomakkeella
  2. Kilpailuun valittavien tuotteiden esikarsinta, mikäli tuotteita on huomattava määrä – tässä vaiheessa pyydetään tarvittaessa tuotteista lisätietoa
  3. Kilpailuun osallistuville ilmoitetaan valinnasta perjantaina 16.9.
  4. Valitut tuotteet tulee toimittaa kilpailun järjestäjälle lauantaina 17.9. klo 8-9 välisenä aikana (osoitteeseen: JAMK, Dynamo, Piippukatu 2, Jyväskylä)
  5. Raati arvioi tuotteet Ween Maan Wiljaa -tapahtuman yhteydessä 17.9.2016 klo 10-12 ja julkaisee voittajan ja kaksi seuraavaksi parhainta tuotetta sekä mahdollisen kunniamaininnan saajan klo 14
  6. Kolme parasta tuotetta ja mahdollinen kunniamaininnan saanut tuote ovat esillä Ween Maan Wiljaa -tapahtumassa 17.-18.9.2016 ja tullaan esittelemään Aito maaseutu Keski-Suomessa verkkosivuilla sekä -verkkolehdessä
  7. Kaikki palkitut saavat kunniakirjan ja tuotepalkinnot

Lisätietoja:
Leena Pölkki, leena.polkki(at)jamk.fi, p. 050 401 1894

Katso myös:
Kutsu Käsintehty ruoka -kilpailuun
Ruokakilpailun juliste

Logot Käsintehty -ruokakilpailun kutsuun

Aito maaseutu Keski-Suomessa -verkkolehti on nyt julkaistu!

Aito maaseutu Keski-Suomessa -verkkolehti on nyt julkaistu. Ensimmäisessä numerossa käsitellään keskisuomalaista biotaloutta ja Sisä-Suomen kalataloutta, esitellään LähiSos-hanketta sekä kerrotaan Keski-Suomen ELY-keskuksen maaseuturahastosta myöntämistä yritystuista. Lisäksi lehdessä on ensimmäinen osa Liikkeellä maakunnassa -juttusarjasta, jossa paikalliset yrittäjät kertovat kuulumisiaan ja ajatuksiaan. Liikkeellä ollaan Saarijärvellä ja Keuruulla.

Tarjolla on paljon kiinnostavaa ja hyödyllistä asiaa, joten käyhän lukemassa Aito maaseutu Keski-Suomessa -verkkolehteä!

Käsintehty ruoka -kilpailun avaus 23.6.2016

Ensimmäistä kertaa järjestettävä Käsintehty ruoka -kilpailu julistetaan avatuksi tänään 23.6.2016.

Kilpailu käydään suomalaisista raaka-aineista (pääosin, ei koske esim. mausteita) valmistettujen elintarvikkeiden kesken ja se on avoin kaikille suomalaisille toimijoille. Edellytyksenä kilpailuun osallistumiselle on tuotannon käsityömäisyys ja pienimuotoisuus. Käytännössä tämä tarkoittaa tuotteita, joita valmistavat mikro- ja pk-elintarvikeyritykset ja joiden raaka-aineiden alkuperä on tunnistettavissa.

Kilpailuun ilmoitetut tuotteet arvioidaan ja tulokset julkistetaan Ween Maan Wiljaa -tapahtumassa Jyväskylässä 17.9.2016.

Kilpailussa valitaan kolme parasta käsintehtyä elintarviketta. Raadilla on myös mahdollisuus nimetä kunniamaininnan saaja jostakin erityisestä ansiosta tuotekehityksessä, innovatiivisuudessa tai pakkauksessa.

Voittajan ja kaksi muuta palkittavaa tuotetta valitsee kuusihenkinen raati, jonka kokoonpano julkistetaan syyskuun alussa.

Palkittavien tuotteiden arvioinnissa kiinnitetään huomiota tuotteen laatuominaisuuksiin, kuten makuun, ulkonäköön, tuoksuun, väriin, rakenteeseen ja koostumukseen. Tärkeimpänä näistä painotetaan makua. Lisäksi arvioidaan myyntipakkausta, tuotteen tarinaa, mahdollista tuotteeseen liitettyä reseptiikkaa, innovatiivisuutta ja sovellettavuutta. Myös tuotteen mahdollinen käytettävyys ammattikeittiöissä voi soveltuvin osin tuoda lisäpisteitä.

Yrittäjä, hyödynnä tämä loistava tilaisuus sparraukseen ja palautteeseen elintarvikkeestasi/tuotteestasi. Muistathan myös Artesaaniruuan SM-kilpailut Raaseporissa lokakuussa, jonne myös Käsintehty ruoka -kilpailu osaltaan lisää eväitä.

Lisätietoa ja ilmoittautumiset

Leena Pölkki, leena.polkki(at)jamk.fi , p. 050 4011 894

Pieni tauko arkeen

Juhannusviikon tiistaina pieni porukka pääsi töistä irroittautumaan ja laittamaan jalkaa toisen eteen Laulavan Mörön polulla Sumiaisissa. Kaikki ilmoittautuneet eivät päässeetkään mukaan hiehojen järjestettyä yöllistä liikuntaa. Reitin korkeimmalla kohdalla pääsimme ihailemaan avautuvaa kesämaisemaa Keiteleelle. Polun varteen asetettu penkki kutsui istumaan ja siirtämään ajatukset heinäpelloista kauniiseen Suomen kesään.

Sumiainen_21_6_2016_maisema
Kuva: Minna Haapakoski

Keiteleen rantaan laskeuduttiin monimuotoisen metsän läpi ja nuotipaikalla istuttiin evästämään sekä kuulumisia vaihtamaan. Tälle reitille kannattaa joskus poiketa, tutustu lisää: http://www.aanekoski.fi/vapaa-aika/matkailu/nahtavyydet/laulavan-moron-luontopolku.

Lisää mukavia lähialueen retkipaikkoja Keski-Suomesta löytyy esimerksi täältä: http://retkipaikka.fi/vapaa/keski-suomi/

Muistahan pitää pieni tauko töiden lomassa ja hengittää syvään kesän tuoksuja (niitä kaikkia :)).

MEKA -hanke maatalousyrittäjän hyvinvoinnin asialla kesälläkin

Kesäajan työt pitävät erityisesti karjatilalliset kiireisinä ja usein tiukasti omalla tilalla aamusta iltaan. MEKA -hanke kannustaa pieniin arjen irtiottoihin eri puolilla maakuntaa tehtävillä lähialueen patikointiretkillä yhdessä muiden maatalousyrittäjien kanssa. Kävellessä on mukava vaihtaa kuulumisia ja evästauolla voi hetken antaa kauniiden keskisuomalaisten maisemien viedä mukanaan.

Tervetuloa mukaan patikkaretkille!

21.6. Laulavan Mörön polku Sumiaisissa
28.6. Vaarunvuori Korpilahdella
5.7. Leivonmäen kansallispuisto

 

Eikä pelkkää metsäistä patikointia, vaan luvassa on myös kesäistä lavatanssin huumaa 7.7. Pihtiputaalla Niemenharjun lavalla.

Kysy lisää tapahtumista Susannalta, p. 040 725 6603 tai susanna.lahnamaki-kivela@jamk.fi

Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Takaisin ylös