Ajankohtaista

Paikallisuudesta lisäarvoa ja potkua ruokamatkailuun -seminaarin ja työpajan 21.5.2019 materiaalit on julkaistu

Paikallisuudesta lisäarvoa ja potkua ruokamatkailuun -seminaari ja työpaja järjestettiin Jyväskylässä 21.5.2019. Ohesta löydät päivän esitysmateriaalit ja taltioinnit – kannattaa tutustua ja hyödyntää.

Esitysmateriaalit
Päivän ohjelma
Nimisuoja on helppo tapa lisätä myyntiä!, Marjo Särkkä-Tirkkonen, Helsingin yliopisto/Ruralia-instituutti
Slow food & ruokamatkailu, Minna Junttila, Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Luonnontuotteista ruokamatkailuun vetovoimaa ja nimisuojatuotteita?, Mirja Pummila, Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaiset
Suomalaisella saunaelämyksellä maailmalle – ruoka olennaisena osana, Satu Freyberg, Sauna from Finland
Ruoka osana alueen markkinointia, Johanna Maasola, Visit Jyväskylä

Videot
Päivän taltioinnit Aito maaseutu Keski-Suomessa -YouTube-kanavalla

Tilaisuuden järjestivät PROMO – Nimisuojatuotteiden monimediakampanja -hanke (Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti), ProAgria Keski-Suomi/Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaiset sekä Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatio 2 -hanke (JAMK).

Logot EU ELY HY_Ruralia UTU MMM ProAgriaKS MKN JAMK

Keski-Suomen päivää juhlitaan 18.4., ohjelmassa mm. kokkikilpailu, maakunnan makuja, kulttuuria ja eläviä perinteitä

Tiedote

Torstaina 18.4. juhlitaan Keski-Suomen päivää. Tapahtumia järjestetään ympäri maakuntaa. Päivän päätapahtuman teemana on tänä vuonna keskisuomalainen ruoka.

Kokkikilpailu Sepässä ja suorana lähetyksenä Ylen ja Keskisuomalaisen verkossa

Makujen Keski-Suomi -tapahtuma järjestetään Kauppakeskus Sepässä 18.4. klo 12 – 18.

Ohjelman huipennus on klo 15 käynnistyvä ’Taistelevat Keski-Suomen kokit’ -kilpailu. Keskisuomalaisten huippukokkien Juha Lehtosen (ravintola Harmooni, Suomen kokkimaajoukkue) ja Riku Ruuskasen (Kortteliravintola Remy) joukkueissa kisaavat näyttelijä Hanna Liinoja ja teatterikuraattori Antti Niskanen Jyväskylän kaupunginteatterista sekä juontaja Hanna Talikainen Yleltä ja toimittaja Tuula Puranen Keskisuomalaisesta. Kilpailun juontaa varapäätoimittaja Inkeri Pasanen Keskisuomalaisesta ja muun tapahtuman juontaa Henri Berg Yleltä. Kilpailu näkyy suorana lähetyksenä Yle Areenassa ja Keskisuomalaisen verkkopalvelussa. Se on katsottavissa verkossa myös jälkikäteen.

Tapahtumassa julkistetaan myös #makujenkeskisuomi -kuvakilpailun voittajat. Lisäksi Gradian kokkiopiskelijat maistattavat keskisuomalaisia makuja. Herkkuja voi ostaa myös mukaan paikallisten tuottajien kojuilta, joita on kauppakeskuksen sisä- ja ulkotiloissa.

Tapahtuman järjestäjinä toimivat Keskisuomalainen, Yle Jyväskylä, JAMK – Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatiohanke KEKO 2 sekä Keski-Suomen liitto.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Voit nauttia tunnelmasta koko tilaisuuden ajan tai pistäytyä itsellesi parhaiten sopivana hetkenä.

”Keskisuomalainen ruoka on aitoa, laadukasta ja monipuolista. Omasta maakunnastamme saadaan viljaa, marjoja, lihaa, riistaa, järvikalaa ja hunajaa. Lista täydentyy koko ajan uusilla, kiinnostavilla tuotteilla, kuten hampulla ja kuhnureilla. Haluankin haastaa kaikki maakunnan asukkaat ottamaan tavaksi, että ostoksiin sisältyy ainakin yksi keskisuomalainen tuote joka kauppareissulla”, sanoo Leena Pölkki, Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatiohanke KEKO 2:n projektipäällikkö.

Kulttuuria ja eläviä perinteitä tapahtumissa eri puolilla maakuntaa

Keski-Suomen päivän perinteisiin kuuluvat yhteisölliset tapahtumat eri puolilla maakuntaa. Tänä vuonna on mahdollista osallistua muun muassa pääsiäisajan perinteiseen kiiran ajoon tai afrikkalaiselle lounaalle. Päivää juhlistetaan myös saunomalla, musiikilla ja taidenäyttelyillä. Vuosittaisiin perinteisiin kuuluva Keski-Suomen kyläkierros suuntautuu tällä kertaa Konginkankaalle ja Köyhyyden kylään Rautionmäelle Sumiaisiin. Katso ohjelmatiedot Keski-Suomen liiton sivuilta.

Keski-Suomen päivän historia ulottuu vuoteen 1856 asti. Tuolloin, huhtikuun 18. päivänä, Keski-Suomen maakunta-aatteen puolestapuhuja Wolmar Styrbjörn Schildt nosti käsitteen Keski-Suomi tiettävästi ensimmäistä kertaa julkiseen keskusteluun sanomalehti Suomettaressa.

Lisätietoja:

Leena Pölkki
leena.polkki[at]jamk.fi
p. 0504011894

Leena Pajala
leena.pajala[at]keskisuomi.fi
p. 040 595 0015

Tuulia Nieminen
tuulia.nieminen[at]keskisuomi.fi
p. 040 591 5058

LuomuKS-hankkeessa tulossa tuotekehitysleiri, opintomatka ja teemapäiviä keväällä – loppuseminaari elo-syyskuussa

1.-2.4.2019 Tuotekehitysleiri SavoGrow’lla Suonenjoella

Tuotekehitysleirillä pääset tekemään oman kasvis- ja/tai marjatuotteesi tuotekehitystä ja testaamaan oman tuotteesi reseptiikkaa. Käytettävissä SavoGrow’n tuotekehitystilat ja -laitteet sekä asiantuntijaopastusta. Lisätietoa näistä löytyy http://www.savogrow.fi/kehittamispalvelut/elintarvikekehitys . Tuotekehitysleirin hinta on 195 €/hlö (sis. tuotekehitystilat, -laitteet, opastus ja Majoitus 1hh tai 2hh.) Matka kimppakyydillä.
Lisätiedot ja ilmoittautumiset marianne.niinikoski@jamk.fi tai 040 183 7085

2 pv Opintomatka Varsinais-Suomeen

LuomuKS-hankkeen viimeinen opintomatka suuntaa tutustumaan Varsinais-Suomen luomuun. Alustava suunnitelma vk 12 tai 13 alku. Ajankohta ja vierailukohteet tarkentuvat lähiaikoina. Seuraa ilmoittelua ja ilmoittaudu mukaan! Lisätiedot ja ilmoittautumiset marianne.niinikoski@jamk.fi tai 040 183 7085

Yrttiviljely-teemapäiviä

  • To 7.3.2019 klo 12-15.30 Kristillinen opisto, Jyväskylä: Valokuvia maailmalta -yrttiviljelyn koneellistaminen -erikoisviljelyasiantuntija Marjo Marttinen, ProAgria Keski-Suomi
  • To 21.3.2019 klo 12-15.30 Kristillinen opisto, Jyväskylä: Harvinaisempien yrttien viljely Suomessa -tutkija Bertalan Galambosi

Lisätiedot ja ilmoittautumiset Marjo Marttinen, marjo.marttinen@proagria.fi, 0400 648 275 sekä ProAgria Keski-Suomi/Tapahtumat. Luentotilaisuuksiin järjestetään etäyhteys.

Peltokasvituotannon teemapäiviä

  • Ke 13.3. klo 12-16, Viitasaari: Minustako luomusiementuottaja – luomusiementuotannon aloittaminen -luomuasiantuntija Eeva-Liisa Neuvonen, ProAgria Keski-Suomi
  • Ke 10.4. klo 12-16, Keuruu: Valkuaiskasvien; apiloiden, mailasten, virnojen, vihantaherneen ja vihantahärkäpavun viljely -luomuasiantuntija Eeva-Liisa Neuvonen, ProAgria Keski-Suomi

Lisätiedot ja ilmoittautumiset Eeva-Liisa Neuvonen, eeva-liisa.neuvonen@proagria.fi, 043 826 7294 sekä ProAgria Keski-Suomi/Tapahtumat. Luentotilaisuuksiin järjestetään etäyhteys.

LuomuKS-hankkeen loppuseminaari tulossa elo-syyskuussa ja viimeisenä rutistuksena Luomupäivät 2019 Jyväskylässä yhdessä Luomuliiton kanssa. Näistä lisää tietoa tuonnempana.

Lue lisää LuomuKS-hankkeen toiminnasta.

Vaikuttavuus- ja viestintäpajat maaseuturahaston toimijoillle Jyväskylässä, Viitasaarella, Hankasalmella ja Jämsässä

Miten hankehommat rullaa? Millaisia asioita on lähtenyt liikkeelle? Millainen vaikutus tehdyllä työllä on ollut? Millaisia sysäyksiä hanke on aiheuttanut? Työpajoissa innostetaan hanketoimijoita havainnoimaan oman hankkeen tuloksia ja vaikutuksia sekä viestimään niistä.

Ma 11.3. klo 12.00-15.00 Jyväskylä, ELY-keskus (Cygnaeuksenkatu 1, Anni-sali)
Ti 12.3. klo 17.00-20.00 Viitasaari, Yhteistyötila Lennätin (Keskitie 4)
Ke 13.3. klo 17.00-20.00 Hankasalmi, Lomakeskus Revontuli (Revontulentie 1,
Loitsusaunan takkatupa)
To 14.3. klo 17.00-20.00 Jämsä, Säyrylän koulu Himos (Säyryläntie 445, kokoustila Rehtori)

Työpajat on suunnattu maaseuturahaston hankkeissa mukana oleville ja asiasta kiinnostuneille.
Työpajojen alussa klo 17.00-17.30 kahvit ja maaseutuohjelman ajankohtaisia viestintäasioita.

Hanketoimijat pääsevät miettimään konkreettisesti vaikutuksia ja särmäämään niistä vaikuttavia viestejä. Osallistujat saavat heti soveltaa ideoita omaan arkeen ja toisten hanketoimijoiden kanssa hitsataan havaintoja yhteen.

Luvassa käytännön vinkkejä ja oivalluksia siihen
• Mitä hanketoiminnan vaikutukset ovat
• Miten kuvata vaikutukset
• Kenelle, miksi ja miten vaikutuksista kannattaisi viestiä

Työpajat on kaikki samansisältöisiä ja kestävät kolme tuntia.
Ilmoittaudu mukaan viikkoa ennen työpajaa jenni.tiainen@jyvasriihi.fi tai 044 988 2154.

Tilaisuudet järjestävät Keski-Suomen Leader-ryhmät, Sykettä2-hanke ja Keski-Suomen ELY-keskus

Lisätiedot:
http://www.keskisuomenmaaseutu.fi/ajankohtaista/tapahtumat/vaikuttavuus-_ja_viestintapajat_jyvaskylassa_viitasaarella_hankasalmella_ja_jamsassa.5635.news
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Takaisin ylös