- Tämä tapahtuma on mennyt.
Spektrikameroiden toimintaperiaatteet ja soveltamiskohteet
9 huhtikuun, 2018 @ 08:00 - 17:00
| FreeTapahtuma navigointi
Spektrikamera näkee enemmän kuin ihmissilmä. Sitä voidaan käyttää mm. teollisuudessa tai lääketieteessä tunnistamaan syöpää.
Spektrikameran sovellusalueet ovat laajat: esimerkiksi lääketiede (esim. ihosyöpä), maa- ja metsätalous sekä ympäristö (turpeen kosteus, viljan sairaudet ja kunto, vesistöjen ja vesien kunto, puuston sairaudet), elintarviketeollisuus (pilaantuneiden raaka-aineiden tunnistaminen, värivirheet, raaka-aineväärennökset ym.), erilaiset teollisuusprosessit (esim. pinnoitteet ja niiden tasaisuus/peittävyys, sahatavaran laaduntarkkailu, viat, epäpuhtaudet, jätteiden lajittelu jne.), taide (väärennökset ym. tutkimukset), rikospaikan tutkinta (verijäljet), ja geologia (mineraalien havainnointi).
Toistaiseksi pääosin kamerat ja menetelmät ovat sen verran kalliita ja ”hankalia”, että monet menetelmät ovat vielä tutkimustasolla ja laitteita löytyy lähinnä tutkimusorganisaatioista. Mutta kaikki kehittyy; menetelmät muuttuvat luotettavammiksi, kameroiden hinnat laskevat ja tekniikka kehittyy. Tämä tarkoittaa, että teollisuudelle tulee lisää mahdollisia sovelluskohteita ja lopulta jopa kuluttajatuotteita.
Tapahtuma järjestetään Senop Oy:n tiloissa Lievestuoreella. Senop kehittää sensorijärjestelmiä puolustus- ja turvallisuusviranomaisten tarpeisiin ja yrityksen tuotteisiin kuuluvat myös spektrikamerat. Tapahtuman asiantuntijoina toimivat dosentti Ilkka Pölönen ja FT Anna-Leena Erkkilä Jyväskylän yliopistolta. Pölönen esittelee spektrikuvantamisen perusteita ja Erkkilä spektrikameroiden soveltamiskohteita.
Ilmoittaudu mukaan viimeistään 23.5.!